Que som part d’una àrea fonamental del sistema educatiu és innegable, sí. Però ho és per tothom menys per a qui ens contracta: empreses privades, de servei d’àpats o hostaleria. Mai ens contracta directament l’Estat i encara que treballem en centres públics i constituïm el 40% del personal docent, no ens consideren en aquesta categoria. Sí, som un sector externalitzat: causa directa de la nostra situació de precarietat laboral.

Que som part essencial per a sostenir l’anomenada “conciliació” també és innegable. En plena pandèmia les empreses ja ens està cridant per a treballar per si es reobren els casals d’estiu: on deixaran als seus fills i filles les famílies de la classe treballadora sinó? Clar que som essencials, però gairebé 25.000 que arribem a ser a Catalunya, estem en situació de ERTOs i EROs.

Ara bé, diuen que degut a la crisi sanitària i el tancament dels centres educatius s’han paralitzat totes activitats de tot el sector. Però els nostres companys mestres no estan en situació d’ERTOs i EROS. Nosaltres sí ! I moltes de nosaltres encara no hem rebut ni tan sols la prestació! La causa: no ens consideren veritablement part del sistema educatiu i els nostres drets laborals no es corresponen amb el de les nostres companyes professores.

Et pot interessar: Monitora del Lleure, “Ni rastre de la prestació. Com sobrevius dos mesos amb menys de 200 euros?”

Es diu que es volen obrir els casals d’estiu. Però ens criden a treballar?, doncs no, les ofertes que ens arriben són per als qui volen “fer pràctiques” com a monitores o directores, pintant-les com “un favor” que ens fan. Quan el favor el fem nosaltres a les empreses, perquè com sempre, treballar gratuïtament durant mínim tres mesos és el trànsit habitual de tot monitor o monitora fins que et contracten (o no).

I així deambulem entre els casals d’estiu, els espais de migdia molt més enllà de l’espai de menjador, els activitats extraescolars, els caus o com vetlladores…

Ens van prometre que en aquests ERTOs, les empreses havien de donar complements a les seves treballadores per evita’ls-hi pèrdues salarials.
Però això no ha ocorregut en pràcticament cap empresa i mai ens han explicat el motiu.

I després la Generalitat ha declarat un Decret Llei 16/2202, de 5 de maig, que en el seu article 37 no obliga els empreses a complementar el salari dels treballadores, ni especifica quan és faria el pagament als empreses.

Et pot interessar: La Generalitat deixa a 25.000 monitores de menjador i del lleure en perill d’acomiadament

Els sindicats (per cert on estan CCOO i UGT?) en els seus comunicats diuen que van demanar al Govern de la Generalitat que garanteixi aquest complement a totes els treballadores, encara que la seva empresa no l’assumeixi, i independentment de la titularitat del centre educatiu en el qual és presta el servei.

Som molt essencials i part del sistema educatiu. Però oblidades i sota una situació de precarietat i pobresa extrema. Ningú ho veu, ni ho toca, ni ho sent. Nosaltres sí. I el nostre futur encara és més incert que mai. S’apunta a una retallada de jornada que implicarà una rebaixa altíssima per als nostres ja baixos salaris. I diuen que “sense excepció” es retallarà el temps lliure de les escoles de dues hores i mitja (algunes tres) a dues hores. Imaginar-vos el que significa treballar mitja hora menys per a les nostres butxaques.

Manifest de monitors de menjador Càtering Vilanova: "Treballadors i treballadores a l’oblit"

Els mitjans anuncien que el curs vinent serà absolutament diferent a l’actual, amb l’ordre de calendari que presentava el Departament ja podria qüestionar l’horari laboral de l’espai de migdia, però que amb la crisi sanitària el fa saltar pels aires.

I què passaria si el curs vinent l’alumnat realitza poques hores als centres? Què passarà amb nosaltres? Que la necessitat del menjador escolar pot resultar inexistent i amb centenars de milers de noves persones aturades i afectades per ERTOs, encara menys.

El nostre futur en l’aire. Els llocs de treball de més de 20.000 treballadores i treballadors estan en risc d’extinció.

Et pot interessar: “Cuidem als què cuiden”. No als acomiadaments de monitores del lleure i extra-escolars

Contacta amb nosaltres! Uneix-te als cercles virtuals d’Esquerra diari: escriure! Difondre!! Organitza’t!!! Segueix-nos en les xarxes socials!📣

Twitter: @EsDiariCat
Instagram: https://www.instagram.com/esquerradiari.cat/
Telegram: https://t.me/EsquerraDiariCat
Facebook: https://www.facebook.com/EsDiariCat/
Email: esquerradiari.cat@gmail.com