×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Generalitat deixa a 25.000 monitores de menjador i del lleure en perill d’acomiadament

El Govern català modifica una llei que deixa encara més en situació de vulnerabilitat a les monitores i monitors de menjador i temps lliure. El rerefons d'aquesta situació de precarietat són les externalitzacions.

Itziar Batet

divendres 27 de març de 2020
Facebook Twitter

Aixì quedarem exposades millers de monitores i monitors de menjador y temps del lleure enfront de les noves instruccions derivades del Decret Llei 8/2020, 24 de març. Motius? Hi ha un canvi normatiu en el que les Administracions Públiques estan vulnerant greument les condicions laborals que s’havien mantingut en l’anterior Decret Llei 7/2020, de 17 de març. I que exposen a les 25.000 d’aquest sector a quedar fora de les mesures adoptades en el Decret anterior i, per tant, als acomiadaments massius o ERTOs.

Tal com explica un comunicat de la CGT Catalunya, amb les instruccions derivades del Decret Llei 7/2020, de 17 de març: “Es mantenien les licitacions, per tal d’assegurar tots els llocs de treball a les empreses del servei de menjador subcontractades per direccions escolars, consells comarcals, ens locals, etc. S’oferien SUBVENCIONS a les AFA’s que presten el servei de menjador escolar de manera directa, sense empreses subcontractades, per tal d’ajudar a mantenir tots els llocs de treball. Per contra, les empreses del servei de menjador subcontractades per AFA’s o direccions d’escola concertada, quedaven fora del paquet de mesures anunciades per la Generalitat”.

Amb el Decret Llei 8/2020, de 24 març es modifica l’anterior Decret 7/2020, de 17 de març en: “Suspensió de l’execució dels contractes de neteja, monitoratge o anàlegs, gestió d’unitats d’escolarització compartida, traducció de llenguatge de signes i transport escolar de les llars d’infants, escoles d’educació infantil i primària, Instituts d’ESO, batxillerat i formació professional, escoles d’art i disseny, escoles d’adults, escoles oficials d’idiomes, centres d’educació especial, escoles de música, escoles de dansa, conservatoris, centres de títols propis, i centres d’ensenyaments artístics superiors. S’elimina el menjador escolar d’aquest apartat”, segóns explica la CGT.

Per tant, elss menjadors escolars queden subjectes a ERTOs o acomiadaments massius i no s’abonen les despeses salarials, ni es mantenen els llocs de treball.

Les externalitzacions: causa de la precarietat i pobressa dels “precaris de l’educació”

El Govern de Catalunya, en una nota de premsa ha rectificat aquesta situació de enorme vulnerabilitat en què es deixa a les treballadores i traballadors més precàries de l’Educació.

Et pot interessar: “Cuidem als què cuiden”. No als acomiadaments de monitores del lleure i extra-escolars

Però el rerefons de tot això és que som contractats per empreses privades, externalitzades, encara que la majoria treballem en centres públics. Empreses multinacionals com Aramark o Endemar, Saber de Lleure, Paideia, Diverjoc, Cuina justa o la famosa Pere Tarrès, són les que cobren el doble o més per cada treballador o treballadora, mentre els nostres salaris no només són de misèria sinó que les condicions laborals són molt precàries. La majoria de nosaltres hem de tenir dues o tres ocupacions més per a arribar a fi de mes, per descomptat també precaries. I cada any, quan acaba el curs escolar, hem d’anar a l’atur per tenir contractes fixos discontinus o d’obra i servei.

Aquestes empreses a més, s’omplen les butxaques amb l’alimentació de milers de nens, amb un servei d’àpats de baixa qualitat, menjars de mala qualitat i la precarietat dels seus treballadors i treballadores, que no només són el personal de monitors del lleure, també les cuineres.

Avui som milers les que ja hem estat acomiadades per tenir contractes d’obra i servei. O que ens han imposat o hem sofert un ERTO. Tot sota la incertesa de si ens tornaran a reincorporar o de si fos així, fins quan estarem en aquesta situació. Moltes a més, també hem perdut altres treballs, també precaris. Qui pagarà els nostres lloguers, inputs i tot el que ens arribarà a fi de mes?

Per què totes aquestes suspensions que ens estan imposant, no són considerades igual que els confinaments i baixes per coronavirus? És a dir amb el 100% de salari i a càrrec de les mútues? Més que mai hem de continuar lluitant contra l’externalització, per les internalització dels nostres serveis que han de ser contractats com qualsevol personal d’educació: ¡TOTHOM A PLANTILLA FIJA! i amb un conveni del lleure digne. Per a això és necessari que es rescindeixin els contractes que s’han signat des de les direccions al costat de l’AMPA amb les empreses privades de menjador, de suport o extraescoales.

I així es reverteixin les privatitzacions perquè els diners de les famílies que paguen els menjars diaris dels menjadors, les cures i les extraescolars es destini al sistema públic i, d’aquesta manera, es reverteixin les condicions d’extrema precarietat de les treballadores i els treballadors; així com controlar la qualitat del servei per als nens.


Facebook Twitter

Itziar Batet

Educadora | Barcelona

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya