×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El lleure educatiu en perill? 25.000 llocs de treball en risc d’extinció

La situació que estem vivint les educadores i els educadors del temps lliure és greu, però no comença amb la crisi enfront de la pandèmia. Sinó que s'empitjora després del model laboral de precarietat que ens travessa des de sempre.

Alba F.

dijous 14 de maig de 2020
Facebook Twitter

Que som part d’una àrea fonamental del sistema educatiu és innegable, sí. Però ho és per tothom menys per a qui ens contracta: empreses privades, de servei d’àpats o hostaleria. Mai ens contracta directament l’Estat i encara que treballem en centres públics i constituïm el 40% del personal docent, no ens consideren en aquesta categoria. Sí, som un sector externalitzat: causa directa de la nostra situació de precarietat laboral.

Que som part essencial per a sostenir l’anomenada “conciliació” també és innegable. En plena pandèmia les empreses ja ens està cridant per a treballar per si es reobren els casals d’estiu: on deixaran als seus fills i filles les famílies de la classe treballadora sinó? Clar que som essencials, però gairebé 25.000 que arribem a ser a Catalunya, estem en situació de ERTOs i EROs.

Ara bé, diuen que degut a la crisi sanitària i el tancament dels centres educatius s’han paralitzat totes activitats de tot el sector. Però els nostres companys mestres no estan en situació d’ERTOs i EROS. Nosaltres sí ! I moltes de nosaltres encara no hem rebut ni tan sols la prestació! La causa: no ens consideren veritablement part del sistema educatiu i els nostres drets laborals no es corresponen amb el de les nostres companyes professores.

Et pot interessar: Monitora del Lleure, “Ni rastre de la prestació. Com sobrevius dos mesos amb menys de 200 euros?”

Es diu que es volen obrir els casals d’estiu. Però ens criden a treballar?, doncs no, les ofertes que ens arriben són per als qui volen “fer pràctiques” com a monitores o directores, pintant-les com “un favor” que ens fan. Quan el favor el fem nosaltres a les empreses, perquè com sempre, treballar gratuïtament durant mínim tres mesos és el trànsit habitual de tot monitor o monitora fins que et contracten (o no).

I així deambulem entre els casals d’estiu, els espais de migdia molt més enllà de l’espai de menjador, els activitats extraescolars, els caus o com vetlladores…

Ens van prometre que en aquests ERTOs, les empreses havien de donar complements a les seves treballadores per evita’ls-hi pèrdues salarials.
Però això no ha ocorregut en pràcticament cap empresa i mai ens han explicat el motiu.

I després la Generalitat ha declarat un Decret Llei 16/2202, de 5 de maig, que en el seu article 37 no obliga els empreses a complementar el salari dels treballadores, ni especifica quan és faria el pagament als empreses.

Et pot interessar: La Generalitat deixa a 25.000 monitores de menjador i del lleure en perill d’acomiadament

Els sindicats (per cert on estan CCOO i UGT?) en els seus comunicats diuen que van demanar al Govern de la Generalitat que garanteixi aquest complement a totes els treballadores, encara que la seva empresa no l’assumeixi, i independentment de la titularitat del centre educatiu en el qual és presta el servei.

Som molt essencials i part del sistema educatiu. Però oblidades i sota una situació de precarietat i pobresa extrema. Ningú ho veu, ni ho toca, ni ho sent. Nosaltres sí. I el nostre futur encara és més incert que mai. S’apunta a una retallada de jornada que implicarà una rebaixa altíssima per als nostres ja baixos salaris. I diuen que “sense excepció” es retallarà el temps lliure de les escoles de dues hores i mitja (algunes tres) a dues hores. Imaginar-vos el que significa treballar mitja hora menys per a les nostres butxaques.

Manifest de monitors de menjador Càtering Vilanova: "Treballadors i treballadores a l’oblit"

Els mitjans anuncien que el curs vinent serà absolutament diferent a l’actual, amb l’ordre de calendari que presentava el Departament ja podria qüestionar l’horari laboral de l’espai de migdia, però que amb la crisi sanitària el fa saltar pels aires.

I què passaria si el curs vinent l’alumnat realitza poques hores als centres? Què passarà amb nosaltres? Que la necessitat del menjador escolar pot resultar inexistent i amb centenars de milers de noves persones aturades i afectades per ERTOs, encara menys.

El nostre futur en l’aire. Els llocs de treball de més de 20.000 treballadores i treballadors estan en risc d’extinció.

Et pot interessar: “Cuidem als què cuiden”. No als acomiadaments de monitores del lleure i extra-escolars

Contacta amb nosaltres! Uneix-te als cercles virtuals d’Esquerra diari: escriure! Difondre!! Organitza’t!!! Segueix-nos en les xarxes socials!📣

Twitter: @EsDiariCat
Instagram: https://www.instagram.com/esquerradiari.cat/
Telegram: https://t.me/EsquerraDiariCat
Facebook: https://www.facebook.com/EsDiariCat/
Email: [email protected]


Facebook Twitter

Alba F.

Monitora del Lleure

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"