×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Augmenta la conflictivitat laboral tot i la passivitat de CCOO i UGT

Mentre les cúpules sindicals de CCOO i UGT negocien retallades de plantilles i ERTO mal pagats, comencen a desenvolupar-se una sèrie de conflictes de treballadores: les Kellys en hosteleria, les TEEI en educació, el personal sanitari i molts més treballadores.

Guillermo Ferrari

dimecres 24 de març de 2021
Facebook Twitter

Les Tècniques Especialistes en Educació Infantil (TEEI) es mobilitzen cada dimarts per denunciar el frau de llei que hi ha en les seves contractacions. El personal temporal és majoritari en aquest col·lectiu (problema que en diversos graus passa a l’administració pública) i és un sector altament feminitzat. Les treballadores denuncien acomiadaments i també les oposicions perquè volen un concurs de mèrits. Es mobilitzen cada dimarts dins d’un pla de lluita que porten al llarg d’aquest mes.

Les cambreres de pis protesten contra els ERTO, els acomiadaments, la precarietat i l’externalització. Les Kellys es concentren cada dimecres contra la precarietat a Catalunya. Però la problemàtica s’estén a tot l’Estat i es fan concentracions a Andalusia, Canàries i altres llocs.

Les i els treballadores de la sanitat pública han fet aquest 10 de març la primera vaga en molt temps de tot el personal sanitari. A la Plaça Sant Jaume s’han concentrat un gran nombre de treballadores que abans havien tallat la Via Laietana. I cada dilluns s’han convocat per denunciar la precarietat i la falta de personal per enfrontar la crisi de la Covid, com denunciava Clara, metge d’un CAP.

Les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) fa temps que denuncien la privatització del servei per part de gairebé tots els ajuntaments i la consegüent degradació de les condicions laborals. Les treballadores d’aquest sector molt feminitzat expliquen que l’externalització a grans empreses com les de Florentino Pérez generen milions d’euros de guanys mentre les treballadores cobren misèria, i el servei se’n ressent.

Les subcontractes de "teleAfònica" tornen a la mobilització per denunciar la greu situació dels tècnics del sector. El passat 11 de març moltes seccions sindicals van convocar davant de la delegació del Govern central en el marc d’una campanya per prohibir la subcontractació. A aquesta mobilització van assistir Las Kellys i diferents sectors que pateixen les dures condicions laborals com són Riders, subcontractes de la Seat, etc.

Cal unificar les lluites per vèncer

Hi ha molts més conflictes parcials i sectorials de les treballadores i treballadors. Tots es queixen de les condicions laborals, salaris, contractes, retallades, etc. El problema més greu que tenen per resoldre és que la burocràcia sindical de CCOO i UGT no fa res per donar suport als seus reclams amb mobilitzacions, no fan res per unificar els conflictes en curs i així afavoreixen als grans empresaris i l’administració pública quan paguen menys salaris i empitjoren les condicions laborals.

Per contra, CCOO i UGT negocien tancaments com el de Nissan o Bosch, negocien acomiadaments com les d’El Corte Inglés,

L’esquerra sindical i els sindicats alternatius tenen una gran responsabilitat per acabar el sindicalisme groc i empresarial d’UGT i CCOO. El sindicalisme de CGT, la IAC, COS, i altres agrupaments sindicats han d’unificar els diferents reclams. Més enllà del tipus de feina, el sector econòmic o la professió hi ha moltes coses en comú per unificar aquestes lluites. De la mateixa que forma que va fer el personal sanitari a la vaga del 10M que es van a ajuntar tots els sindicats i van poder fer vaga fins i tot el personal més precari.

Tots volen defensar els llocs de feina i denuncien la precarietat laboral: Prohibir els acomiadaments: cal dividir les hores entre tots sense reducció salarial!
Tots denuncien l’externalització: Prou subcontractes! Tots a la plantilla fixa!

I els sectors que més ho pateixen són les dones en primer lloc. Però també el jovent amb un atur estratosfèric, els migrants i un sector creixent de la societat, ja que l’atur ha arribat a superar el 16% i es troba en augment. Són sectors laborals que la cúpula sindical de CCOO i UGT no representen.

Cal organitzar la lluita conjunta amb reclams comuns de tots els conflictes en curs. És l’única forma de torçar la voluntat dels empresaris i l’administració pública i conquerir un sindicat unificat per la lluita. Juntes som invencibles.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge