×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Nissan confirma el tancament de la fàbrica i acomiada a milers de treballadors

Els amos de la fàbrica “necessiten” estalviar despeses per mantenir els seus guanys. Les 3000 famílies i més de 20 mil treballadors indirectes no tenen cap importància per a ells.

EsquerraDiari.cat

dijous 28 de maig de 2020
Facebook Twitter

La decisió de l’empresa de tancar les tres plantes de Barcelona és ferma. Els rumors que corrien des de mesos s’han vist confirmat aquest matí en una roda de premsa feta des del Japó. L’empresa estava treballant per sota del 20 % de la seva capacitat des d’abans de la pandèmia.

Tancarà aquestes tres instal•lacions i traslladarà la producció a altres factories del Regne Unit i França. En aquesta decisió ha tingut molta importància els empresaris de la Renault que formen l’aliança amb Nissan des de fa uns anys. El president francès, Macron, ha promès una inversió milmilionària per sostenir la producció dins del seu país.

La ministra d’Asuntos Exteriores, UE y Cooperación, Arancha González Laya, ha assegurat a la premsa que "s’han ofert tot tipus de suports, acompanyaments, ajudes i plans" per a evitar el tancament de Nissan a Barcelona, creient com obvi que l’empresa se va. No obstant això, el govern central no es planteja la nacionalització de l’empresa, una mesura elemental per a resguardar els llocs de feina.

La consellera d’Empresa i coneixement, Àngels Chacón, només ha estat capaç de recordar a l’empresa que la Generalitat ha posat 25 milions aquests últims dos anys i que el tancament efectiu de les dues plantes tindrà un cost superior als mil milions. En relació, al futur dels treballadors no ha dit res.

Et pot interessar: Vaga Nissan: una lluita testimoni en la que treballadors i patronal no “remem en la mateixa direcció”

Milers de treballadors s’han desplaçat a la planta de Zona Franca per conèixer directament la decisió i per decidir en assemblea com continuar la lluita. Aquest dimarts els operaris van fer una concentració davant del consolat de Japó demanant “Futur per a Nissan Ja”. També van fer-ne un altra davant de la seu de la Unió Europea. I aquest dilluns es va ocupar unes hores la cèntrica Plaça Sant Jaume.

CCOO només ha explicat que tractaran de “convèncer la multinacional de mantenir les operacions industrials a Espanya”. Malauradament, el sindicat es posa de genolls davant la decisió de tancar i com màxim ofereix conservar la resta de plantes que Nissan encara té a la península.

Et pot interessar: Àmplia solidaritat amb la vaga de Nissan des-de la Plataforma 3 d’Octubre

La inacció de la Generalitat de Torra i del govern de "progrés" de Sánchez demostra que el futur dels treballadors depen només dels mateixos treballadors. Els sindicats no han de permetre que enviïn a 25 mil famílies al carrer i han de lluitar per evitar que la fàbrica se’n vagi i per posar-la a produir sota el control dels obrers. I, la Generalitat pot invertir els 300 milions que havia compromès a Nissan perquè es quedés.

Sí que hi ha futur per a Nissan, a condició de que els treballadors de l’empresa lluitin junts i tota la resta de treballadors fem de la solidaritat la major "arma".

Nacionalització ja sense indemnització i sota el control dels treballadors.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d'asil

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d’asil

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea