×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga educativa: nombrosos sectors denuncien la precarietat i inseguretat als centres educatius

La concentració a plaça Sant Jaume durant la vaga educativa a Catalunya a servit perque nombrosos sectors de la comunitat educativa puguin fer escoltar la seva situació de precarietat i exigir a Ensenyament mesures urgents enfront la pandèmia.

EsquerraDiari.cat

divendres 9 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Durant tot el dia d’avui s’està celebrant la vaga educativa a tota l’educació de Catalunya i convocada per la Federació d’Ensenyament de la CGT Catalunya i el Sindicat de Profesors de Secundària.

La vaga, que forma part d’un calendari de protestes i que seguirà amb una nova jornada de vaga el pròxim dijous 15 d’octubre, té el seu motor en la denuncia de la gestió del departament d’Ensenyament enfront la pandèmia i la tornada a les aules, i que deixa desemparada el conjunt de la comunitat educativa.

En aquest marc, a les 11 del matí ha començat una concentració en la que els convocants han exigit al Departament d’Educació que "inverteixi en els recursos necessaris per impartir l’educació presencial sense posar en risc la salut de la comunitat educativa".

Durant el manifest que han llegit diferents membres de les organitzacions sindicals convocants, s’ha denunciat que "els centres educatius seguim amb les mateixes ratios de sempre i amb unes mesures de prevenció insuficients i caòtiques".

En aquest sentit, assenyalaven també que "hi ha un 20% de les escoles i un 40% dels instituts amb més de 10 alumnes confinats en un o més grups confinats o totalment confinats". Tot, mentre la quantitat de contagis segueix profunditzant-se dia a dia.

Tot seguit, els convocants de la vaga han enumerat totes les exigències que fan per part de la comunitat educativa, algunes de les quals són: la reducció ràtios i l’increment del personal, mitjans i recursos digitals, mesures de xoc per evitar la fractura digital i social, i el reforç de les mesures de seguretat i protecció de riscos en els centres educatius.

El secretari general de la federació d’Ensenyament de la CGT exigia també que el departament d’Ensenyament "doti els centres de les mesures necessàries perque els treballadors de l’educació puguin fer la seva tasca amb garanties de prevenir la seva salut".

No obstant, cal destacar també que la CGT no ha convocat per al calendari de vagues al personal educatiu externalitzat. Aquells sectors que són els més oblidats i els més colpejats durant la pandèmia. Cap sindicat que es consideri combatiu pot abandonar, com han fet durant dècades les direccions sindicals de CCOO i UGT, als sectors més precaris de la classe treballadora.

És el cas, per exemple, de les monitores del lleure, les que, tot i no estar convocades a la jornada de vaga, han volgut manifestar-se i denunciar la seva situació actual.

Et pot interessar: “Les monitores hem dit prou. La pandèmia ha maximitzat la precarietat prèvia a les escoles”

En aquest sentit, el col·lectiu de monitores de menjador, han denunciat que no han estat convocades a la vaga "perque el Govern de la Generalitat i el pròpi departament d’Ensenyament no ens considera part de la comunitat educativa".

Tant és així que les monitores de menjador organitzades a la Xarxa de Precàries de Barcelona venen exigint l’internalització del sector i acabar amb les empreses privades que fan el seu negoci a costa dels serveis públics més bàsics. I al crit de "el lleure també és educació" o "sense les monitores no hi ha escoles", han volgut fer sentir les seves exigències.

Per altra banda, amb la denuncia de que "quan un grup és confinat, nosaltres hem de seguir treballant en altres grups, tot i el risc de contagi que això comporta per a les mateixes monitores i per als infants, el col·lectiu de monitores també exigeix un programa de mesures urgents per millorar la seva situació als centres educatius.

I en el mateix sentit, les educadores d’escoles bressol municipals també han volgut denunciar la seva situació de precarietat.

Denunciant que, tot i que porten mesos sense treballar per la pandèmia, i moltes d’elles encara no han cobrat els ERTO, des del començament de curs i la tornada a les aules l’Ajuntament d’Ada Colau ha introduït una clàusula al seu contracte per la qual, si es torna a confinar se’ls rescindirà el contracte.

Tot fent visible la gestió contraria a les treballadores més precàries com són les monitores o les educadores d’escoles bressol per part de les de les institucions.

Per què CCOO, UGT o la IAC no convoquen la vaga educativa de Catalunya?


Facebook Twitter
Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”