×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Trump retrocedeix davant la pressió i signa una ordre per mantenir juntes a famílies migrants

Davant el repudi internacional i intern que van generar les imatges de nens migrants separats dels seus pares i tancats en gàbies, Trump retrocedeix i signa una ordre que manté a les famílies unides, encara que seguiran empresonades.

Juan Andrés Gallardo

dijous 21 de juny de 2018
Facebook Twitter

El president nord-americà, Donald Trump, va signar aquest dimecres una mesura per detenir la separació dels menors immigrants de les seves famílies. Les imatges de nenes i nens separats dels seus pares i tancats en gàbies metàl·liques van generar indignació immediata a tot el món, i també a l’interior dels Estats Units.

La política de Trump de "tolerància zero" va ser rebutjada per un ampli arc de mandataris i mandatàries a escala mundial, però també va tenir un enorme rebuig als Estats Units, amb manifestacions espontànies, com també de part dels governadors d’Estats fronterers que van retirar a la Guàrdia Nacional en senyal de protesta, i dels legisladors que amenaçaven de votar una normativa per posar fre a la política presidencial.

Et pot interessar: Así son los campos de concentración para inmigrantes de Donald Trump

Aquesta moció parlamentària portava la signatura del líder del partit republicà en la Cambra de Representants, Paul Ryan, la qual cosa significava que Trump podria rebre una vegada més un revés de part de la seva pròpia tropa. Davant el risc que una moció bipartidista, recolzada pels demòcrates, acabi acabant amb la seva llei i deixant al parlament en contra seva, el president va preferir frenar l’acció legislativa amb l’anunci d’un decret de pròpia mà que deixi sense efecte la política de "tolerància zero".

El repudi de dirigents demòcrates i republicans va arribar quan les imatges ja s’havien viralitzat a tot el món provocant alarma i un rebuig generalitzat.

Trump pensava en les eleccions de mig termini de novembre i en el seu electorat quan va donar via lliure a la detenció i separació de menors. Buscava captivar els cors conservadors amb el mateix discurs anti-immigrant i xenòfob que tan bé li havia resultat en les presidencials de 2016. No obstant això l’escàndol que va generar 2000 nens separats dels seus pares en poques setmanes va convèncer als republicans que no era bona idea mantenir el suport a aquesta mesura, mentre que els demòcrates van veure l’oportunitat d’or per copejar a Trump i preparar-se per guanyar terreny cap a les eleccions parlamentàries.

No hi ha aquí una diferència substancial en política migratòria, solament és una diferència de grau en la qual tan demòcrates com a republicans acorden amb mantenir als immigrants amb restriccions i en la il·legalitat, com a font d’una enorme massa de mà d’obra barata. De fet, siguin demòcrates o republicanes, les administracions anteriors no van ser benvolents amb els immigrants. El mateix Obama va ser el president que major quantitat de deportacions va fer efectives durant el seu mandat, superant les 2,3 milions de persones expulsades, i en 2014 també va tancar a nens en gàbies, com ho va fer ara Trump.

Et pot interessar: Xenofobia en EE. UU.: cárceles para niños migrantes promueven el miedo y el terror

El decret que va signar aquest dimecres Trump no elimina les detencions sinó que a partir d’ara els nens seran tancats juntament amb els seus pares.

Segons diferents mitjans la nova mesura permetria que els nens es quedin amb els seus pares en centres de detenció durant un termini de temps dilatat. Però això també xocaria amb un acord conegut com a "Flores", al que va arribar el Govern dels Estats Units amb dues organitzacions humanitàries en 1997 i que estableix que els menors detinguts a la frontera solament poden ser privats de llibertat durant 20 dies.

Ja l’expresident Barack Obama va incomplir aquest acord quan es va produir en 2014 una arribada massiva de menors procedents de Centreamèrica, la qual cosa va deslligar un litigi que va portar a un jutge federal a determinar, en 2016, que el límit de 20 dies havia de respectar-se i aplicar-se tant als nens com als seus pares.

Les separacions de famílies a la frontera són conseqüència de la política de "tolerància zero" que va començar a l’abril el Govern de Trump, i que porta a presentar càrrecs criminals contra qualsevol adult que travessa irregularment la frontera amb Mèxic, qui és separat llavors dels nens amb els quals viatja.

Almenys 2.342 nens immigrants han estat separats dels seus pares entre el 5 de maig i el 9 de juny, segons les autoritats.


Facebook Twitter

Juan Andrés Gallardo

Segueix-lo a Twitter

@juanagallardo1

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones