Foto Europa Press 2021

Les negociacions per investir a Pere Aragonès s’estan fent molt llargues. Els dissensos entre els “socis” de governs per formar-ne un de nou cada vegada són més evidents. Fins i tot, el secretari general de JxCat, Jordi Sánchez, diu clarament que pot no haver-hi acord i que en tot cas votaran a Aragonès i passaran a l’oposició.

Aquesta negociació el que demostra és que no tenen cap intenció d’aconseguir implementar el referèndum de l’1O. Això és clar des de fa mesos. ERC i JxCat només es barallen per les seves quotes de poder. Volen decidir que es fa amb els pressupostos de la Generalitat. És a dir, autonomisme nu i cru. I ara molt més que hi arribaran els fons europeus de “salvatatge” (a les grans empreses i els seus gestors del govern).

Davant aquesta situació que ja porta setmanes, la CUP s’ha posat en evidència arribant a un acord d’investidura amb Esquerra Republicana. Justament al partit al qual va denunciar en els últims mesos per portar la situació derivada del referèndum de l’1O a la gestió autonòmica nua i crua.

Et pot interessar: Per què la CUP no hauria de donar suport al següent govern d’ERC i JxCat

Davant la negociació entre ERC i JxCat, la diputada Eulàlia Reguant ha assenyalat, en una entrevista a Vilaweb, alguns noms de dirigents que “no responen al viratge cap a l’esquerra”. La primera pregunta hauria de ser, Què hi ha cap nom dins de Junts per Catalunya que respongui “al viratge cap a l’esquerra”? Tots els integrants d’Esquerra Diari no n’han pogut trobar cap ni un.

La segona pregunta és: com es pot pensar que Esquerra Republicana de Catalunya pugui liderar un pretès “viratge cap a l’esquerra”? Novament, tot el personal d’Esquerra Diari, que ha fet hores extres aquesta setmana (no) santa no ha pogut trobar aquest “viratge cap a l’esquerra” dins de la formació republicana.

El “viratge cap a l’esquerra” d’Esquerra Republicana no es pot veure amb la llei privatitzadora coneguda amb el nom del seu principal autor: Llei Aragonès. Tampoc es pot veure amb la taula de diàleg amb un dels responsables de l’aplicació del 155 i que s’emparen sota els cops judicials per tractar de “domesticar” a l’independentisme.

Però encara és més difícil de veure un gir a l’esquerra dins de Junts per Catalunya. Els hereus d’Artur Mas i Jordi Pujol són tant o més liberals que la cúpula d’Esquerra Republicana. I prova d’això és com van reprimir als joves que cridaven per la llibertat de Hasél. Fins i tot van reprimir als joves que protestaven contra la sentència que condemnava a dirigents de JxCat!!!

L’anunci que 35.000 famílies no hauran de pagar el deute amb Endesa no és un “viratge cap a l’esquerra”. Són famílies que de totes formes no podran pagar el deute. La Generalitat en lloc d’obligar a Endesa a mantenir el servei i que es faci càrrec del cost, paga la meitat del deute. Els grans empresaris d’Endesa contentíssims de poder cobrar un deute que ja havien apuntat a “incobrables”. Obra del conseller Homrani que és famós per la terrible gestió dels casals d’avis durant la pandèmia.

Durant el govern de Torra-Aragonès s’ha vist que aquestes formacions no han fet cap viratge cap a l’esquerra i que no ho faran. Per això la Generalitat és part en els judicis contra militants de l’esquerra Independentista. Volen “domesticar-la”. I precisament per això és tan greu la contradicció d’una força que es diu anticapitalista com la CUP que dona suport a Esquerra Republicana i que busca dirigents d’esquerres dins de JxCat.

Et pot interessar: Enfront el suport de la CUP a un govern processista: cal construir una esquerra anticapitalista i revolucionària