×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Eleccions UB | Contracorrent – Pa i Roses: per un moviment estudiantil antiimperialista amb la classe treballadora, contra el rearmament i el genocidi a Palestina

Pròximament tindran lloc les eleccions estudiantils a la Universitat de Barcelona (UB). Des de Contracorrent i Pa i Roses, fem pública la nostra candidatura denunciant la complicitat de la universitat i els governs amb el genocidi contra el poble palestí, el rearmament imperialista i l’Europa fortalesa.

Facebook Twitter

El proper 9 de maig se celebren eleccions universitàries a la Universitat de Barcelona. Des de Contracorrent i Pa i Roses, ens presentem per aixecar una veu que, des del moviment estudiantil, lluiti contra el rearmament imperialista, el genocidi a Palestina i la militarització de les fronteres. Perquè apostem per construir un moviment estudiantil antiimperialista, autoorganitzat i des de baix, al costat de la classe treballadora, com a part de la lluita per a una sortida anticapitalista i socialista.

Així, la nostra candidatura serà present en les votacions pel Consell d’Estudis d’Història, Consell d’Estudis de Filologia, Facultat de Geografia i Història, Facultat de Filologia i Comunicació i Claustre.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de ContraCorrent (@contrac_cat)1. Alto el genocidi contra el poble palestí! Prou complicitat: que la UB trenqui relacions acadèmiques i econòmiques amb l’Estat d’Israel i les seves empreses!

Davant el genocidi dut a terme per part de l’Estat d’Israel, els i les estudiants cal que ens posicionem amb la lluita del poble palestí. Les universitats catalanes i espanyoles es troben entre les institucions que, mitjançant convenis i investigacions vinculades a Israel, blanquegen la seva política sionista criminal.

Un exemple és la càtedra que la UB li atorga a l’empresa Siemens. Es tracta de la principal contractista de l’Interconector Euro-Asia, un cable elèctric submarí que preveu connectar els territoris palestins ocupats amb Europa per a l’exportació d’energia per part d’Israel. La UB també manté fortes relacions amb el Banco Santader, el qual va invertir 1.500 milions d’euros en companyies que estan fent negoci amb la massacre a Gaza, segons l’informe d’Inversions Insostibles. En la mateixa línia, la Universitat Politècnica de Catalunya té vincles amb l’empresa ICL, encarregada de la gestió de les mines de Súria i Sallent de les quals s’obté el material emprat per a fer les bombes de fòsfor blanc. Precisament, les mateixes mines on fa un any van morir estudiants que desenvolupaven part del seu màster i doctorat allà.

La complicitat de les universitats és la continuació del blanquejament i suport donat a l’Estat d’Israel des dels EUA i la Unió Europea. Escoltem el govern del PSOE i Sumar parlar de la solució dels dos Estats, la qual ha demostrat ser un absolut fracàs que únicament ha servit per legitimar l’Estat sionista. Però a més, el discurs del govern “progressista” és totalment hipòcrita i còmplice del genocidi, doncs continua mantenint relacions amb Israel i venent-li armes. Des de la universitat també volem alçar la veu per exigir el trencament de tot tipus de relacions amb Israel per part de l’Estat espanyol.2. Contra el rearmament imperialista: fora de la universitat les empreses que fan negoci amb la guerra! Trencament de convenis i fi a les investigacions amb aplicacions militars!

Mentre avalen la massacre a Palestina, el governs imperialistes parlen de rearmar-se per defensar les “llibertats” i els “valors”. L’anterior govern del PSOE i Unidas Podemos va augmentar el pressupost militar de manera històrica fins a superar els 27.000 milions d’euros, un increment que continua amb la coalició de Sumar.

Novament, la Universitat de Barcelona presenta lligams amb els responsables d’aquestes polítiques. Per exemple, trobem una càtedra impulsada per la Comissió Europea. Des d’aquest òrgan de la UE s’ha promogut el Fons Europeu de Defensa (FED) amb un pressupost de 1.166 milions d’euros per a les investigacions militars. 42 dels 60 projectes aprovats tenen participació espanyola, incloent empreses i universitats. Telefónica és una de les entitats implicades i, una vegada més, observem els seus vincles amb la UB per via de la càtedra que impulsa l’empresa.

Alhora, la militarització de les fronteres és part del reforçament de l’imperialisme europeu. La dreta catalanista i espanyolista creix amb discursos racistes fent crides contra les persones migrants. Però el govern “progressista” – amb la presència còmplice de Podemos – ha promogut el pacte contra la migració a la UE, assassinant a la frontera i venent definitivament el Sàhara Occidental. Així, els “progressistes” han acabat blanquejant-li bona part de l’agenda a la dreta.

En el marc de les tensions, nosaltres ho tenim clar: la invasió reaccionària de Putin ha estat en defensa de l’oligarquia russa, igual que el rearmament de les grans potències és per defensar els seus interessos imperialistes i els negocis de les seves multinacionals. Perquè el govern “progressista” és imperialista. Ni Putin ni OTAN.


3. Solidaritat amb les estudiants repressaliades: contra la repressiva Llei de Convivència Universitària (LCU) i la persecució al moviment estudiantil!

En aquests moments estem veient com el moviment estudiantil comença a aixecar-se als EUA per denunciar el genocidi contra el poble palestí. Centenars d’estudiants acampen en els campus per exigir la fi de la complicitat de les institucions acadèmiques i senyalar el paper criminal del govern de Joe Biden. La resposta de la casta que dirigeix la universitat és la repressió, deixant desenes de detingudes per la policia.

Però les ocupacions s’estenen: estudiants de SciencePo a París, la Sorbona, Berlín o fins i tot acampant a la Universitat de València... Ens solidaritzem amb totes les companyes repressaliades i exigim el seu alliberament, així com la fi de totes les causes. Perquè la repressió ens afecta a totes, com el nostre company Anasse Kazib, obrer ferroviari i militant de Révolution Permanente, el qual és perseguit pel govern de Macron per haver-se solidaritzat amb la lluita del poble palestí.

L’Estat espanyol encara no es troba tan a l’ofensiva com Alemanya, França o els EUA, però en els últims mesos ha demostrat que quan calgui exercirà la repressió contra aquells i aquelles que ens solidaritzem amb Palestina. Ho hem vist amb les detencions d’activistes per Palestina dutes a terme pels Mossos d’Esquadra de la Generalitat o, fins i tot, en el cas de la nostra organització, amb companyes que a Madrid han estat multades, juntament amb altres estudiants i organitzacions universitàries, per haver participat l’any passat de la protesta contra l’ambaixadora d’Israel a la Complutense.

Fa temps que denunciem la normalització de la presència de la policia en els campus i l’augment repressiu cap el moviment estudiantil. La Llei de Conviviència Universitària (LCUE) promoguda per Unidas Podemos ha servit per relegitimar la persecució contra l’organització estudiantil. Per això, seguim exigint la seva derogació.


4. Per una universitat gratuïta i lliure d’empreses: ni un euro per pressupostos militars! Impostos extraordinaris a la banca per finançar l’educació!

L’elitització de la universitat és un procés creixent des de fa anys. Matrícules de més de mil euros, impossibilitat per compatibilitzar estudis i treball, feines precàries... Fan cada cop més difícil que els fills i filles de la classe treballadora puguem accedir a la universitat o acabar la carrera.

Ens diuen que no hi ha diners, però la realitat és que els pressupostos militars són 20 vegades més que el que costaria fer la universitat gratuïta. Alhora, la banca espanyola va obtenir més de 26 mil milions de benefici l’any 2023 entre el Banco Santander, BBVA, CaixaBank, Banc Sabadell i Bankinter (una xifra rècord). Són les mateixes entitats que especulen amb l’habitatge i inverteixen en combustibles fòssils destruint el planeta – 75 mil milions entre Banco Santander, BBVA i La Caixa (2016-2021).

S’ha de dir clarament: l’augment dels pressuposts militars és la continuació de la política imperialista per una altra via. Perquè – insistim – el govern “progressista” també és imperialista.


5. Per una universitat gestionada democràticament per estudiants, docents i treballadors

Som conscients que la universitat és una institució governada per una casta de rectorats i deganats aliats amb les grans empreses i les polítiques del governs de la Generalitat i l’Estat espanyol.

Les votacions ponderades en els òrgans de decisió fa que la influència real de l’alumnat sigui gairebé inexistent. A més, el Consell Social – l’òrgan que representa els interessos de les empreses a la universitat – és qui acaba decidint sobre pressuposts, investigacions i altres temes centrals. Entre les persones que en formen part, s’hi troba Núria Aymerich Rocavert, autora d’un llibre sobre els Mossos d’Esquadra i ex-directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya - Escola de Policia i Escola de Bombers i Protecció Civil. Sabem que suposa la policia per aquells i aquelles que lluitem: repressió, infiltracions i detencions.

Alhora, es creen “comissions d’igualtat” impulsades per la pròpia casta universitària com a rentat de cara per ocultar les violències del capitalisme patriarcal a la universitat; es dissenyen protocols en els quals la majoria de la comunitat universitària – especialment les estudiants – no hem tingut participació i se’ns nega qualsevol tipus de control real.

Coneixedors de totes aquestes limitacions, des de Contracorrent i Pa i Roses ens presentem a les eleccions per alçar una veu des del moviment estudiantil que qüestioni la universitat de classe i apunti a la lluita contra aquesta societat de classes. Davant les violències del capitalisme patriarcal, creiem necessari impulsar comissions de dones independents de la casta universitària, formades per una majoria estudiantil juntament amb docents i no docents conta totes les formes de violència masclista a les facultats: des de la revisió dels plans docents i la resposta davant els casos d’assetjament fins a la precarització de les treballadores de la universitat en forma de subcontractació.

Per això, defensem la internalització de tots els serveis de la universitat. La nostra perspectiva és la d’una universitat gestionada democràticament per estudiants, docents i treballadores per posar el coneixement al servei de les veritables necessitats socials, lliure de la ingerència del mercat.

Lluitar efectivament per totes les demandes plantejades passa per impulsar el moviment estudiantil autoorganitzat, basat en grans assemblees a cada facultat, al costat de la lluita de classe treballadora.

El 9 de maig vota Contracorrent – Pa i Roses a les eleccions a Claustre i Junta de Facultat i, sobretot, suma’t a construir una joventut anticapitalista, socialista i revolucionària.


Facebook Twitter

Pa i Roses Barcelona

Segueix-lo a Twitter

@PanyRosasEE


Contracorrent

Catalunya

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï