Pandèmia

CORONAVIRUS

Nens i desconfinament: "irresponsable" és el govern

Aquest diumenge, després de més de sis setmanes de tancament, “la canalla” ha pogut sortir de casa. Com no podia ser d'una altra manera, tots van sortir al mig dia i les xarxes van esclatar en debats sobre el com s'ha fet tal desconfinament.

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

dilluns 27 d’abril de 2020| edici� del dia

El Govern de Sánchez, després de moltes contradiccions, va permetre que els nens poguessin sortir a passejar un màxim d’una hora a partir del diumenge passat. Hi ha hagut molta discussió: els col·lectius de mares i pares esperaven aquesta mesura, les autonomies volien participar en la presa de decisions i, també tots dirigents oficialistes i de l’oposició es posicionen per a evitar el desgast.

Acabem de començar la setena setmana de confinament general. Segurament s’estendrà almenys fins al 10 de maig per les declaracions de Pedro Sánchez. Encara si acabés el 10 de maig, data incerta, el desconfinament seria lent. Les famílies estan aguantant tancades a casa una pressió a la qual mai van ser sotmeses en una altra ocasió. Pressió que continuarà en els pròxims dies.

El confinament a casa, el teletreball, cuidar dels nens, aconseguir tot el necessari per a viure, cobrar el 70% del salari si se’n cobra, menjar-se les ungles per a saber com pagar el lloguer, sortir a treballar sense condicions de seguretat i amb la por de portar el virus a casa, etc. i etc. Preocupacions bestials com estar pendents si algun membre és a l’hospital, la UCI o directament es mor. Tot això i més.

La causa d’aquest confinament són els anys d’enormes retallades en la sanitat, són les setmanes que el Govern va perdre al no haver utilitzat la informació del virus a la Xina i Itàlia. El govern no es va preocupar per tenir testos, per planificar un confinament no tan dur i dies abans (el virus ja estava en la península a principis de febrer), per augmentar el personal sanitari, els llits i places d’UCI, etc.

Aquest diumenge es van poder veure a moltes famílies sortir amb els seus nens a la carrers. Van aprofitar un dia de sol als parcs i passejos, com no podia ser d’una altra manera, Quina altra cosa es podia esperar? I, sí, va haver-hi qui no va complir amb les mesures del confinament. No està bé, però la responsabilitat és del Govern PSOE-UP, del PSOE i el PP que han governat buidant la sanitat pública. No de la gent que està desesperada pel confinament i per la situació econòmica.

Els polítics mai tenen la responsabilitat. La falta de previsió, les contradiccions del govern, no tenen res a veure. Els missatges contradictoris sobre les màscares, tampoc. L’especulació en el preu de l’alcohol, els guants i les màscares, tampoc. Un confinament terrible que ja superen 4 desenes de dies, per a res! La gent no fa el que cal fer, no és responsable.

El doctor Fernando Simón, director del Centre de Coordinació Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, estava preocupat perquè “en alguns casos no s’han mantingut la distància adequada”. El “portaveu” del govern deia que “hem de prendre’ns de debò que això no és tornar a la normalitat que teníem al gener”. Fotent, d’aquesta manera, la culpa a la gent. El Govern i l’oposició també van posar el crit en el cel.

Però, és que tenint en compte que portem més de 40 dies en aquest tancament, quin altre tipus de postals podríem esperar? Tots van voler aprofitar el sol, el cap de setmana i segurament van sortir més d’una vegada. Amb criatures a casa, sense que el sol et doni en la cara: van sortir en tromba. Però, per als polítics burgesos la culpa sempre és de la gent. Que tots van baixar a la mateixa hora, que no conservaven distància social, no portaven màscares, ni "ná de ná". I, ara diuen que multaran.

L’obertura del desconfinament també es va fer malament. Per a evitar que tots sortíssim a la mateixa hora, s’hauria d’haver fet per torns com havien proposat des de la Generalitat de Catalunya basada en estudis d’experts. Els col·lectius de mares i pares i especialistes portaven molts dies alertant d’aquest problema. Però el govern central i els executius autonòmics només es van preocupar perquè la gent vagi a treballar encara que no tinguessin mesures de seguretat adequades.

El Govern central per més que es digui de progrés, governa per a l’Ibex35 de la mateixa forma que ho faria la dreta trifachita. No els preocupa centralment les famílies que treballen, ni els seus fills. La classe obrera ha de passar al centre de l’escena política perquè el desconfinament sigui amb les masses laborioses que s’aixequen tots els dies per a anar a treballar, les que el portin endavant.

Els treballadors al costat de la resta del poble sobre el qual el govern descarrega la crisi, aquests que som culpables de tot, aquests que som l’ “objectiu” de les multes i la repressió policial. I, al costat dels especialistes, els mestres, psicòlegs, etc. fer una proposta realista perquè els nens puguin portar tan bé com sigui possible el confinament.
temes relacionats

Pandèmia   /    Crisi coronavirus   /    #Covid-19   /    #Coronavirus   /    Govern de coalició PSOE-UP    /    Unidas Podemos   /    PSOE   /    Partido Popular (PP)   /    Societat

Comentaris

Comentar