×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’apagada a l’Argentina va deixar en evidència l’estafa de les empreses energètiques i el Govern

Diumenge amb 50 milions d'usuaris sense llum. 14 hores per a restablir el servei. 4 països afectats, l'Argentina gairebé íntegrament. Fins a aquest dilluns al matí, milers seguien sense servei normal en barris de la zona metropolitana de Buenos Aires.

Juan Galarraga

dimarts 18 de juny de 2019
Facebook Twitter

Diumenge 16 de juny. Dia del pare a l’Argentina. Una apagada energètica total que va sorprendre moltes famílies que pensaven aprofitar per a descansar o intentar festejar, malgrat la crisi econòmica que travessa el país. Un dia plujós en diverses de les províncies, amb barris complicats per l’aigua. Dia en què es realitzaven eleccions en quatre províncies. Aquest dia també serà recordat com el diumenge que va quedar al nu l’estafa de les empreses energètiques i la política del Govern nacional en la matèria. A pesar que les tarifes d’electricitat van augmentar entorn d’un 1000% en els últims anys, l’episodi del diumenge mostra que les empreses energètiques lluny estan de poder garantir un servei normal o d’haver-lo millorat.

La inèdita apagada va començar a les 7.06 del matí i va afectar per primera vegada a tota l’Argentina, menys a Tierra de Fuego. També va arribar a alguns països limítrofs, com l’Uruguai, el sud del Brasil i Paraguai. 50 milions de persones es van quedar sense subministrament elèctric en simultani, a causa d’una falla en el sistema de protecció de la xarxa d’interconnexió elèctrica.

El restabliment del servei es va produir per parts. El litoral va ser la zona que primer el va recuperar, seguida per Capital Federal i Gran Buenos Aires (zona metropolitana). El nord-oest i la zona sud del país va ser on més inconvenients va haver-hi per a recuperar el subministrament elèctric. Al voltant de les 18, les empreses Edenor i Edesur anunciaven el restabliment total del servei al país. Van demorar al voltant de 14 hores.

En algunes zones del país, segons va poder saber aquest diari, el servei va demorar molt més a tornar. En el barri Islas Malvinas de la zona oest de Neuquén Capital, per exemple, la llum va tornar entre les 22 i les 23 hores.

A més de 24 hores de l’apagada, gairebé 10 mil usuaris continuaven el matí d’aquest dilluns sense servei en l’àrea metropolitana de Buenos Aires. Des de les empreses distribuïdores d’energia van assegurar que aquests talls "són els normals per a un dia de pluja". L’explicació no els eximeix de culpes: a pesar que paguem cada vegada més, tampoc poden garantir un servei a causa de la pluja. Per exemple, a Florència Varela, fins al migdia d’aquest dilluns no havia tornat la llum. "En el meu barri des del dissabte a la nit que estem sense llum. Edesur molt no fa, si no és pels veïns que pugen a fer les connexions no tenim llum. Haurem d’esperar que passi la tempesta", explicava una veïna de la zona.

Segons van indicar des de Cammesa (Companyia Administradora del Mercat Majorista Elèctric), el diumenge al matí es va produir un curtcircuit en la línia de 500 kV Colònia Elía - Belgrano i es va desenganxar la línia de 500 kV Mercedes-Colonia Elía. Encara no se sap amb certesa per què es va produir el desperfecte, o almenys el Govern no ha donat explicacions precises.

Pasades les 14 hores, el president Maurici Macri es va dignar a referir-se al tema. En el seu compte de Twitter va dir que el tall es va deure "a una falla en el sistema de transport del litoral, les causes del qual encara no podem precisar". "Estem treballant perquè tots puguin tenir energia al més aviat possible", va sostenir.

Passades les 15 hores, el secretari d’Energia, Gustavo Lopetegui, va anunciar en conferència de premsa que va haver-hi una falla l’origen de la qual no va especificar, que va generar una “reacció informàtica de replegament per a evitar un conflicte major, la qual cosa va donar lloc al tall de llum massiu pròpiament dit”.

"En les pròximes 72 hores les dues empreses han de subministrar l’informe del que va ocórrer fins a les 7.07. Amb aquesta informació, Cammesa realitzarà un estudi i en 15 dies sabrem quina va ser la successió d’esdeveniments que va provocar l’apagada", va sostenir Lopetegui aquest dilluns, en diàleg amb ràdio La Red.

La falta d’electricitat va afectar el subministrament d’altres serveis elementals: l’empresa AySA va demanar a la població “fer un ús racional de l’aigua”, perquè no hi havia energia perquè funcioni el sistema de distribució d’aigua potable. Les empreses de telèfon també es van veure afectades. Sectors de la població es van quedar sense senyal i sense internet. També es va veure afectat el transport. A la ciutat de Buenos Aires no van funcionar el metro ni els trens. Tampoc hi havia semàfors per a regular el trànsit.

Aquest dilluns Lopetegui va assegurar que “hi ha zero possibilitats” que torni a ocórrer una apagada com el d’aquest diumenge. Algú s’atreviria a apostar?

L’escàndol d’aquest diumenge no va quedar fora de la discussió electoral i referents de l’oposició al macrisme es van despatxar sobre el tema. “Aquests talls són el símbol del fracàs de la política energètica nacional”, va dir en una piulada el candidat a president i company de fórmula de Cristina Fernández de Kirchner, Alberto Fernández. Sergio Massa, el seu aliat en l’espai anomenat Frente de Todos, va agregar que “el Govern ha d’obrir una recerca urgent i explicar-li a la societat el que va passar”.

Si parlessin sincerament a la població, haurien de dir que el que va succeir és el símbol del fracàs d’un sistema de serveis que se sosté des de fa dècades i que cap govern, inclòs el kirchnerisme, va solucionar. La privatització dels serveis es va mantenir des dels anys 90, en un esquema en el qual tot està pensat en funció del lucre de les empreses prestadores, en detriment de la qualitat de vida de la població. El kirchnerisme va beneficiar a totes les privatitzades amb quantiosos subsidis, que mai van ser destinats a millorar els serveis. El macrisme les va premiar amb tarifazos que paguem tots, que cada vegada corquen més els salaris i heus aquí el resultat.

Els referents del Frente de Izquierda van denunciar aquesta situació a través de les xarxes socials. “Que marxin totes les empreses estafadores dels amics de Macri! Tot el sistema energètic ha de ser nacionalitzat sota gestió de treballadors i tècnics en funció d’una planificació racional en benefici del poble i no del lucre empresari”, piulava Nicolás del Caño, candidat a president pel Frente de Izquierda-Unidad.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones