×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Inflació: Creix l’endeutament de les famílies per a arribar a final de mes

Augmenten els costos per la via de la inflació i disminueixen o s'estanquen els ingressos, amb congelació de salaris i treballs cada vegada més precaris. El resultat d'aquesta fórmula? Les famílies necessiten cada vegada més endeutar-se per a arribar a final de mes.

Ivan Vela

dimecres 22 de març de 2023
Facebook Twitter

Les dades del Banc d’Espanya no deixen dubte, les famílies necessiten endeutar-se cada vegada per a arribar a final de mes producte de la situació inflacionària actual. La combinació de l’augment de preus i la pujada de l’euríbor, sumat a una congelació salarial d’anys en molts sectors i a un mercat laboral definit per la precarietat, generar aquesta situació.

Aquestes dades escenifiquen la realitat de milions de treballadors i treballadores en l’Estat espanyol, allunyats dels discursos triomfalistes del Govern. Aquesta dinàmica d’endeutament provocada per la política del govern central, situa a les famílies en una situació de risc a curt i mitjà termini.

A curt termini, en el dia a dia, omplir la cistella de la compra o fer front als rebuts hipoteca suposa un repte, mentre que a mitjà termini l’accés que s’està realitzant a crèdits provocarà un endeutament superior.

Segons dades novament del Banc d’Espanya, els interessos per a crèdits de consum pot aconseguir fins al 7% mentre que els adquirits a través de targetes revolving poden arribar a superar el 18%.

Òbviament la responsabilitat d’aquesta situació no recau en les famílies que tan sols busquen alternatives per a fer front aquí i ara a les dificultats. La responsabilitat recau en les polítiques marcades des de Moncloa, més centrades en augmentar la despesa militar, d’una banda, i per un altre, a mantenir els beneficis de les grans empreses i fortunes.

I és que davant aquesta situació no tenen cabuda els discursos que atribueixen de "irresponsabilitat" o de "gastar més del que es té" a les famílies treballadores, com en altres ocasions han intentant vendre, sinó que respon a la situació d’emergència actual.

Les últimes dades del CIS mostren com avui dia el percentatge de famílies que "tira d’estalvis" o "s’endeuta" (segons les categories utilitzades en l’enquesta), no ha parat de créixer des de març del 2022 i s’ha agreujat especialment en l’últim trimestre del 2022 i inici del 2023.

Aquest endeutament, producte de la situació actual, suposarà un benefici per a la banca d’una mica més de 360 milions d’euros, producte dels interessos. Un autèntic negoci per a la banca a costa del patiment de milers de treballadores i treballadors. I com no, el Govern mira per a un altre costat.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó

Lawfare, malmenorisme i restauració del règim. Com sortir d'aquest cercle viciós?

Lawfare, malmenorisme i restauració del règim. Com sortir d’aquest cercle viciós?