Internacional

ARGENTINA

Feroç repressió als obrers de Astillero Rio Santiago a Buenos Aires

L'única fàbrica estatal que no va poder ser privatitzada en els ’90 durant el govern de Carlos Menem. Això és Astillero Rio Santiago. Part d'una lluita enorme que porta dècades per sostenir la font de treball de 3300 obrers i les seves famílies. Però l'actual govern argentí de Mauricio Macri intenta concretar amb repressió el que no va poder el Menemisme.

dijous 23 d’agost de 2018| edició del dia

Aquest dimarts els obrers de la Drassana Rio Santiago van ser feroçment reprimits per l’administració de María Eugenia Vidal, la governadora de la Província de Buenos Aires, del front Cambiemos, que va acabar amb obrers detinguts, ferits i fins i tot un atropellat per un patruller de la policia bonaerense.

Però l’avançada contra la drassana va començar a finals de juliol, quan el propi president Mauricio Macri va atacar públicament als treballadors d’aquesta empresa estatal. El president havia dit que “calia dinamitar la drassana”. La resposta per part d’obrers i obreres no es va fer esperar, amb una mobilització a la gerència de l’empresa perquè donès explicacions, assemblea general, mobilització a la taula tècnica de la paritària i una massiva marxa de torxes a la ciutat de Ensenada, al sud del Gran Buenos Aires, que va reunir a milers d’obrers amb les seves famílies, sindicats i organitzacions solidàries.

Després van venir més mobilitzacions, comunicats, el suport de personalitats públiques, de legisladors de l’oposició i de la comunitat.

La jornada de lluita d’aquest dimarts havia començat d’hora amb un tall de l’autopista. Després, una nodrida columna es va dirigir cap al centre de la Ciudad de la Plata (on es troba la seu de govern provincial) per exigir-li a la governadora Vidal que es realitzi la taula de discussió paritària, que el Govern va suspendre unilateralment.

El delegat i militant del PTS, Juan Contrisciani, declarava en una ràdio el dimarts a la tarda: “Nosaltres ens mobilitzem perquè avui teníem data de paritària, i volíem resoldre varis dels problemes que venim tenint com el buidament de l’empresa i el descompte compulsiu que estem sofrint sobre els nostres salaris. Van suspendre la reunió i ens estaven esperant amb la Policia.

Va ser una gran repressió, ens esperaven amb bales de goma, gasos lacrimogens, un patruller va atropellar a un company de la Drassana. Va passar a alta velocitat i el va aixecar per l’aire literalment. Estem aquí i ens mantindrem perquè el nostre reclam segueix vigent, no volem que passin per sobre de les nostres fonts de treball i no resignarem cap dels nostres drets” va assegurar Contrisciani.
I va continuar: “Hi ha ferits producte de les bales de goma, pels perdigons. Aquesta situació és producte de la provocació del Govern, estan buidant l’empresa, perillen les nostres fonts de treball i a sobre es fiquen amb el nostre salari”.

Per la seva banda, Oscar de Isasi, secretari general d’Associació de Treballadors de l’Estat (ATE) de la província de Buenos Aires, va afirmar que “hi ha una decisió del govern per reprimir la creixent protesta social”. I des de la conducció del sindicat, van confirmar una vaga en repudi a la repressió.

La salvatge repressió de la tarda del dimarts va generar un massiu repudi, més enllà del tractament de la majoria dels mitjans de comunicació que parlaven de “incidents” quan la policia reprimia amb gasos lacrimogens, carros hidrantants i fins i tot amb bales de plom. I aquest rebuig de gran part de la societat pot ser el primer pas per derrotar la criminalització de la protesta per aplicar l’ajust que ve dictant-li l’FMI al govern de Macri.
temes relacionats

Lluita obrera   /    En Català   /    Argentina   /    Mauricio Atencio   /    Astillero Rio Santiago   /    Internacional

Comentaris

Comentar