×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El volcà de La Palma mostra fases més explosives després de sis dies d’erupció

L'erupció del volcà de la Cumbre Vieja a l'Illa canària de La Palma segueix en curs amb fases més explosives i ha arrasat ja unes 240 hectàrees de terreny en un perímetre que s'acosta als 16 quilòmetres, segons les dades facilitades pel Departament de Seguretat Nacional (DSN).

divendres 24 de setembre de 2021
Facebook Twitter

En el seu últim informe de situació emès a les 08.00 hores d’aquest divendres, el DSN assenyalava que la columna de gasos que surt del volcà de La Palma ha aconseguit fins a 4.500 metres d’altura.

Es mantenen dues bugades de lava actives. La situada més al nord està gairebé detinguda i té una altura màxima de 12 metres mentre que el front sud continua avançant a 4 o 5 quilòmetres per hora amb una altura de 10 metres.

La bugada té una longitud de 3.800 metres i es troba a 2.100 metres de la costa.

També el sistema europeu de satèl·lits Copernicus, que segueix l’evolució de l’erupció des del seu inici, ha actualitzat les seves dades i assenyala que a les 18.14 de la tarda d’ahir, la lava havia cobert ja 180 hectàrees (14 noves en les onze hores precedents).

A més, en aquest moment hauria destruït 390 immobles (40 més que el dia anterior) i 14 quilòmetres de carreteres.

Respecte a la qualitat de l’aire, el Departament de Seguretat Nacional indica que, segons les dades meteorològiques, es descarta que es produeixi pluja àcida durant les pròximes 24 hores i afegeix que "en cas de produir-se no provocaria afeccions significatives en tractar-se d’un esdeveniment puntual no persistent".

En el mateix sentit, Emergències 112 Canàries insisteix que "els valors del diòxid de sofre reflecteixen que la qualitat de l’aire és bona i es descarta pluja àcida".

L’informe del DSN afegeix que ahir l’acció del vent en superfície va ocasionar desplaçaments que van causar algun retard en la sortides o arribades d’algun vol entre Tenerife i La Palma.

A més, afegeix, "Enaire ha establert de manera temporal fins a la fi de la situació actual dues zones restringides de l’espai aeri en els municipis de El Paso i Los Llanos de Aridane, en la zona de la mar i terra per sota de 3.000 peus, la qual cosa no afecta l’aviació comercial".

El propi gestor de la navegació aèria a Espanya recordava fa poques hores en les seves xarxes socials que "l’espai aeri de Canàries opera amb normalitat".

D’altra banda, es manté el perímetre d’exclusió per mar establerta per la Capitania Marítima fins a dues milles de la costa entre Puerto Naos i Tazacorte.

Aquest divendres el Govern de Canàries celebrarà una reunió extraordinària, a la que assistirà el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la que preveu aprovar ajudes per als damnificats per l’erupció.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah