Política Estat espanyol

CORONAVIRUS

El poble sofreix el Covid19, Sánchez i Casado es barallen pel relat

El govern de Sánchez executa el pla del Ibex35 i Casado busca mantenir perfil davant Vox mentre es prepara per a un 2021 electoral. Units per l'espanto, però no per sempre.

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

dimarts 5 de maig de 2020| edici� del dia

En el que portem de la pandèmia i Estat d’alarma, Sánchez ha aconseguit el suport de Podemos, el PP i Ciutadans constantment. És que el govern de “progrés” està portant endavant el pla de la gran patronal amb suports milmillonarios. Mentre el poble treballador tan sols té un dificultós accés a ajudes miserables. Com no podria secundar això la dreta? Fins i tot ho secunda l’antiga esquerra de Podemos.

En aquests dies, Casado està venent car el suport al PSOE. El líder del PP es queixa de la falta de contacte, que no pot incidir en el pla de la Moncloa. Fins i tot des del PSOE diuen que tot surt del cercle directe del president. I, ara Casado ha lliscat la possibilitat de no votar a favor, “avui dia”, de la pròrroga de l’estat d’alarma dimecres que ve.

Tot el govern està organitzant el “Pressing Casado”. Van sortir els ministres de Sanitat i de Transports a agitar la idea que les opcions són votar la pròrroga o el caos. José Luis Ábalos (també Secretari d’organització del PSOE) i Salvador Illa van comparèixer per a sol·licitar el suport del PP, també del PNB i ERC (que ja va dir que no faria costat al govern), i que en cas contrari "hauran de respondre davant els ciutadans si es produeix un repunt de casos".

Sánchez ha aixecat el telèfon per a parlar amb el líder popular. Han informat que els 60 minuts de la crida no han servit per a acostar les posicions. La qual cosa aprofundirà les anomenades a l’ordre del govern per a evitar quedar al nu i prosseguir amb els ERTEs i la centralitat de prendre les decisions només concentrant la sanitat de tot l’Estat.

Casado es troba entre la necessitat de donar suport al pla del govern i buscar un posicionament crític davant el mateix que molts donen per obsolet en breu. Sánchez haurà d’aplicar mesures encara més dures contra els treballadors i el poble per a defensar les empreses del Ibex35. Molts analistes preveuen que sense el suport de Casado i les retallades que farà es cremi ràpidament. Casado pensa en un 2021 electoral triomfant amb un trifachito.

El risc del cap popular és que Vox li llesqui una part substancial de l’electorat. Vox no ha donat suport als plans i en el Congrés dels Diputats s’ha erigit gairebé com l’única veu crítica. Com nedar i salvar la roba és l’alternativa del PP. Veurem qui es queda amb l’hegemonia de l’espai dretà i ultra. Batalla important perquè amb l’acció del PSOE i Unides Podemos, els fachitos tenen oportunitat de governar.

El risc de Pedro Sánchez és compartir la presa de decisions amb la dreta o amb els partits autonòmics. Però, també és un risc deixar al govern a l’estacada en el marc de la pitjor crisi que sofreix l’Estat espanyol. Diguem que estem en una negociació una mica més extrema i que fins al dimecres tots es miraran amb “cara de pòquer”.

Tot això també s’ “amanida” amb els advertiments del Banc d’Espanya davant "els elevats nivells de dèficit estructural de partida i els augments de deute públic”. L’informe publicat aquest dilluns alerta també que aquests elements “posen de manifest la vulnerabilitat de les finances públiques espanyoles davant possibles pertorbacions addicionals en l’activitat econòmica”. I això no és un “cigne negre”.

Però la pandèmia prossegueix contra el poble

Però tota aquesta batalla política s’està donant al centre de la pitjor pandèmia i crisi econòmica sofertes en dècades Qui es podria imaginar que és bo que només morin 164 persones diàries? Però pitjor encara és que mentre els epidemiòlegs alerten de realitzar un desconfinamiento lent i prudent, els líders del PP i PSOE es barallen pel relat. Una altra mostra més que els partits no pensen en el sofriment de les masses laborioses.

Sofriment que es potencia per l’acció catastròfica dels empresaris aplicant ERTOs i EROs per arreu. I, tot això amb l’aval del PSOE-UP en el Govern; i amb el suport del PP i Ciutadans en el Congrés dels Diputats. I els partits de les burgesies perifèriques tan sols fan una oposició “a la seva majestat”, és a dir, queixes impotents. Fins i tot els caps sindicals defensen la posició del govern.

Cada vegada és més necessari que la classe obrera entri en l’escena política de ple. Cal enfrontar els ERTOs, la falta de mesures de seguretat en el treball i el transport públic, frenar la desocupació que augmenta exponencialment amb EROs i els atacs que ja s’estan fent als salaris en algunes empreses. És necessari recuperar els comitès d’empresa, les seccions sindicals i els sindicats de mans de la burocràcia sindical venuda al govern i la patronal.

El personal sanitari que cridava “Volem tests” a la cara de la Presidenta de la Comunitat de Madrid, Díaz Ayuso; el personal que es posava a la porta de l’Hospital Clínic de Barcelona demanant l’augment del 5%, la reivindicació de les mestres substitutes que van ser destituïdes per la Generalitat catalana durant la pandèmia o els treballadors de Nissan contra el tancament de la factoria, ensenyen el camí de la lluita que cal seguir i aprofundir fent emergir la ràbia obrera i popular.

et pot interessar:Revolta sanitaria
Comentaris

Comentar