×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga indefinida a Nissan contra l’amenaça de tancament

El comitè d'empresa de Nissan que representen a les plantes de Zona Franca i Montcada anuncien la decisió de seguir endavant amb la vaga indefinida convocada per a demà, 4 de maig, data en què està previst es reprengui la producció.

Joe Molina

diumenge 3 de maig de 2020
Facebook Twitter

Després d’haver mantingut una reunió amb la direcció de l’empresa, el comitè d’empresa de Nissan ha comunicat que l’únic objectiu de Nissan és reprendre la producció per a fabricar les ultimes 1.300 unitats d’un model compromès amb Mercedes i alguns centenars més d’unitats que es vendran com a marca Nissan a l’Orient Mig per a després ser acomiadats per raons productives.

El comitè denuncia també que l’empresa no garanteix el nivell d’ocupació actual, per tant, enfront l’absència de garanties minimes per a que tota la plantilla pugui reprendre l’activitat, la vaga anunciada segueix dempeus.

La convocatòria de vaga sota el lema “Només volem tenir treball, #FuturoParaNissanYA” i en la que més de 3000 treballadors estan cridats a seguir-la a partir de demà, es realitza davant els creixents temors sobre el tancament de la factoria a Catalunya. Ja abans de l’esclat de la Covid-19 estava funcionant a només el 25% de la seva capacitat per la falta d’un pla de viabilitat de futur que la plantilla porta molt temps exigint.

Et pot interessar: Negres nuvolots de tancament sobre la planta de Nissan a Barcelona

El comitè informa també que previament ja havia tractat de conèixer els plans de l’empresa en una reunió urgent sol·licitada per tots els sindicats, (Sigen-Usoc, CC.OO i CGT) i que es va celebrar amb una falta de respecte absoluta, en no estar present Genís Alonso, conseller i director general de Nissan España.

"El que no estem disposats a fer és venir a treballar unes setmanes posant la nostra salut en joc perquè després ens tornin a tancar", i afegeixen: “Ens volen portar al tancament aprofitant que estem confinats i no ens podem mobilitzar”. Segons Miguel Ruiz (Sigen-Usoc) "es comenta que el tancament està decidit i ningú el desmenteix".

El tancament de la fàbrica, si arribés a efectuar-se, afectaria les plantes satèl·lits de Montcada i Reixach i Sant Andreu, ambdues a la província de Barcelona i a 3.500 treballadors i treballadores directes i un total de 25.000 famílies d’empreses externes i subministradores.

Per altra banda, la multinacional està pensant en traslladar la producció a la planta de Sunderland, a Regne Unit, on Nissan ha efectuat recentment inversions per valor de més de 4.500 milions d’euros.

“La situació que travessen les Plantes de Nissan a Espanya no és nova, des de fa anys veiem com ens han anat baixant les produccions i eliminant vehicles que fabricàvem sense tenir un substitut. Malgrat tot això, el camí recorregut ha tingut un alt preu per a les treballadores i treballadors de Nissan que hem realitzat un gran esforç cada vegada que se’ns l’ha demanat. Moltes vegades sacrificant drets laborals, minvaments econòmics, augment de ritmes, retallades de descansos, i una infinitat de coses més, sense que això es traduís mai en una estabilitat. Cada any tocava salvar la Fàbrica”.

És clar que el cedir una vegada i una altra davant les patronals en les seves pretensions, lluny d’acontentar-los, alimenta cada vegada més les seves ambicions a costa d’anar perdent drets i conquestes.

La plantilla se sent desprotegida i per això intentarà estendre la vaga a la resta de plantes de la signatura nipona en l’Estat espanyol (Àvila i Els Corrals de Buelna a Cantàbria). “La nostra inquietud per mantenir l’ocupació ha anat en augment”, han manifestat.

“No estem disposats a que ens usin per a treure les produccions que els interessa per a complir els seus contractes i després ens deixin tirats. No es pot permetre que una multinacional com aquesta que al costat de Renault formen l’aliança més potent econòmicament del sector de l’automòbil, utilitzi la catàstrofe d’una pandèmia per a deixar a milers de famílies en l’atur”.

En el mateix comunicat deixen clar que s’oposaran als plans de l’empresa amb la vaga i fan una crida per demanar "el màxim suport institucional i social per a revertir aquesta situació i obligar l’Empresa a posicionar-se. Nosaltres ja hem posat damunt de la taula les nostres armes, que, en aquests moments és la vaga, i serà de caràcter indefinit fins que no es defineixi el nostre futur. Si la Direcció pensa que per estar confinats ens quedarem quiets i podran fer el que els doni la gana, s’equivoquen i molt.”

Enfront això és necessària la unitat i l’organització de tots les i els treballadors de la fàbrica, que puguin decidir de manera directa i democràtica un pla de lluita per a enfrontar-se a l’intent de tancament, així com la màxima solidaritat de totes les organitzacions sindicals, socials i polítiques d’esquerra. No som material descartable. Les nostres vides valen més que els seus beneficis.


Facebook Twitter

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah