×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"El desmantellament de l’educació pública ve des de lluny, però ara és quan més es veu"

Entrevistem a Lydia, mestra de la Comunitat de Madrid. Té una malaltia neuromuscular autoimmune, de manera que no pot ser tractada amb medicaments o antibiòtics per a la covid, i ha impulsat la plataforma TRE (Treballadors de Risc del sector de l'Ensenyament). Participa també en la Xarxa de Trabajadorxs Precarixs.

Red de Jóvenes y Trabajadorxs Precarixs

divendres 11 de desembre de 2020
Facebook Twitter

La COVID ha afectat a tots els aspectes de la nostra vida, però alguns de forma més abrupta. Des del començament de la pandèmia, el sector educatiu ha estat potes enlaire. La falta de docents, la falta de mesures de protecció, la falta d’organització per a garantir l’educació dels nens i joves... En resum, precarietat laboral, risc a la salut i un consegüent minvament en la qualitat educativa: aquesta és la creu que han carregat els docents en l’últim any. I molt particularment aquells que són part de la població de risc, sigui per la seva edat o per malalties cròniques.

Quina ha estat l’actuació de l’administració per a protegir-vos com a personal de risc?
L’administració no ha pres cap mesura extra per al personal vulnerable, tan sols dicta que usem màscares FFP2.

No s’ha fet cap valoració del nostre Centre de treball ja no sols per als vulnerables, parlo en general. A les aules no es compleix la distància de seguretat perquè no hi ha espai, no ventilen bé la majoria, això dels grups bombolla és una quimera. No es van realitzar les proves promeses a l’alumnat al setembre i no crec que es facin al desembre a professors i alumnes.

Tot això ho saben per nosaltres, per les famílies i pels sindicats i encara així, no hi ha hagut una avaluació dels Centres educatius per part de cap Conselleria d’Educació. Imagina la nul·la actuació que han tingut envers els que som vulnerables.

La Comunitat de Madrid i el Govern central han agraït l’actuació dels docents malgrat no donar-los cobertura per a donar-se de baixa o fer el seu treball de manera segura. Quan la TRE ha plantejat aquestes necessitats, quina ha estat la seva reacció?
No hem tingut cap resposta, tan sols un diputat de Catalunya en Comú s’ha interessat per nosaltres i molt pròximament tindrem una reunió telemàtica amb ell.

Hi ha hagut represàlies o han impedit d’alguna manera que actueu conseqüentment amb la pandèmia? Us han pressionat o us han perjudicat l’hora de donar-vos de baixa o absentar-vos del treball?
Sí, hi ha pressions. Conec molts casos de companyes que els han sol·licitat telefònicament que enviïn per e-mail informes mèdics detallats; això és il·legal, ja que es consideren dades sensibles i estan protegits pel dret a la intimitat de les persones. De la mateixa manera que no és legal que t’ho demanin per telèfon i que es lliuri per e-mail en comptes de per registre.

A altres companys no els donen la baixa mèdica o si la tenen, els estan demanant passar per un tribunal mèdic abans del que és l’habitual.

En el meu cas en concret, vaig fer una entrada per registre d’un document en el qual argumentava legalment l’abandó del meu lloc de treball perquè suposava un risc imminent contra la meva salut, sobre la base de la Llei de Protecció de Riscos Laborals. Un mes després vaig rebre una carta en la qual em comunicaven que no eren competents per a valorar la meva situació i anaven a enviar-lo a qui correspongués, així i tot m’obligaven a reincorporar-me al meu lloc de treball o m’obririen un expedient disciplinari i em suspendrien de sou i de feina durant un temps determinat... per a això sí que tenen competència.

En el comunicat que vau fer demaneu ajuda després d’una extensa exposició de l’actuació errònia de Consergeria en matèria de protecció laboral. Fins ara heu tingut alguna resposta? Si no ha estat així, quina creus que seria una solució per a això? Creus que un canvi de govern milloraria les vostres condicions laborals?
No hem tingut cap resposta, esperem que el Defensor del Poble el llegeixi i el valori. El problema de base és que des del Ministeri de Sanitat no s’ha actualitzat el Nivell de Risc des d’abril, consideren que una aula de 50 m2 mal ventilada amb 20 persones, en el millor dels casos, té un NR1 (Nivell de Risc 1), és a dir, consideren que el risc de contagi és el mateix que estar tu només fent esport a l’aire lliure i això és una barbaritat.

Personalment veig diverses solucions per a nosaltres, encara que el teletreball és la més segura. Aquest té diverses modalitats, bé els alumnes van a classe, on un professor de suport estarà amb ells, i el professor vulnerable imparteixi la classe telemàticament des de la seva casa a través de la Plataforma que manegin en el seu Centre; en aquest cas el millor seria que l’administració els faciliti una tauleta i auriculars a cada alumne així s’eviten els problemes de visió i audició. L’altra modalitat seria just al revés, com es fa en nombrosos Centres Universitaris, són els alumnes els que romanen en les seves llars amb les seves tauletes (si la família disposa de PC o una altra tauleta de millor qualitat, que l’usin si així ho prefereixen) i que el professor imparteixi les classes telemàticament bé en el seu domicili, bé a la seva aula. Per a aquesta segona modalitat, l’educació telemàtica ha de ser generalitzada per a tota la Comunitat Educativa.

Una altra opció seria articular un model de semipresencialitat en tots els nivells educatius i que cada dia assistissin 8/9 alumnes a l’aula on se’ls impartissin les classes i la resta les seguirien des de les seves cases posant una càmera a l’aula que enfocament exclusivament al professor (Llei de protecció del menor) si aquest acceptés.

Des d’abril, les conclusions científiques han variat molt, com per exemple, la comunitat científica reconeix els contagis per aerosols, gran part de la comunitat assegura que els nens contagien i es contagien igual que qualsevol adult encara que amb simptomatologia lleu o són asimptomàtics, etc.

Com el Ministeri no valora un canvi de NR en els Centres Educatius (malgrat ser el 3r focus de contagi, segons les dades de Ministeri de Sanitat, per sobre dels Centres Sociosanitaris), les Comunitats Autònomes tampoc valoren canviar-ho, malgrat que tenen potestat per a fer-ho. Tots asseguren que les aules són segures malgrat no haver realitzat un informe d’aquestes, malgrat no realitzar PCR si hi ha un cas a l’aula perquè no se’ns considera contacte estret i estem 6 h/dia junts, per la qual cosa és molt difícil confinar aules, i malgrat estar en Risc Extrem o Molt Alt de contagi en tota Espanya per la Incidència Acumulada que hi ha.

Ningú vol tancar els Centres Educatius, cap govern, ni els autonòmics ni el govern central. Dubto que la situació fóra diferent d’haver-hi un canvi de govern.

Com han actuat els sindicats davant aquestes peticions, per exemple en el teu centre?
Han presentat informes, han realitzat mobilitzacions, vagues amb un 95% de Serveis mínims, però no volen ni sentir parlar de demandes col·lectives com els hem proposat.

En el meu cas particular, en el meu Centre no han fet absolutament res pel meu.

Heu tractat d’organitzar-vos amb altres col·lectius o plataformes? Teniu pensat dur a terme alguna acció particular?

Estem en contacte amb altres plataformes, com són TEMA i DERPA on compartim informació, dossiers, contingut científic, etc. Un petit grup de mestres i professors durem a terme una demanda col·lectiva aviat.

Creus que aquest és un problema que ha sorgit només amb la COVID o heu tingut, en el passat, situacions similars (encara que menys greus, òbviament)?
Aquesta situació ve de llarg, el desmantellament de l’educació pública al llarg dels anys es va notant i ara és quan més es veu. Ha anat en paral·lel al desmantellament de la Sanitat Pública, tots dos sectors estem en una situació molt similar: falta de Recursos Humans, la taxa de reposició és del 30% des de 2009 i del 0% des del 2016; augment de la ràtio a les aules un 0,7% en l’última dècada, directament relacionat amb aquesta taxa de reposició del 0%.
Falta de Recursos Materials, com són ordinadors que els que tenim són donats per empreses que es desfan d’ells; materials envellits: les finestres i persianes estan en mal estat, la calefacció s’espatlla sempre que la hi necessita, mala ventilació, alta concentració de CO₂.

Tot això incompleix la normativa RD 486/1997 Disposicions mínimes de Seguretat i Salut en el lloc de treball Art. 7 Condicions Ambientals i el RITE. És a dir, les aules NO eren un lloc segur ni salubre abans de la pandèmia, i ara molt menys.

L’administració diu no tenir més recursos. I a sobre estan realitzant més retallades. No obstant això, educació i sanitat són drets fonamentals. On ficaries tu la tisora per a finançar degudament els serveis públics?
Llevaria la subvenció a l’Església, als toros, als concerts tant en sanitat com en educació, retallades en el senat, limitació de n° assessoris, sous (inclòs dietes i altres) elegits per votació popular per a qualsevol que ostenti un càrrec polític i als seus assessors, a la monarquia, es van acabar els paradisos fiscals i enginyeries fiscals per a grans corporacions, adéu als contractes a dit (fiscalitzar fins a l’últim cèntim gastat), prohibició total de les "portes giratòries" i retallades.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna