CORONAVIRUS - ELS ESTATS UNITS

El coronavirus va arribar a la Casa Blanca

Després del contagi d'alguns alts oficials de la Casa Blanca, una nova directiva obliga a tots els que entrin en ella a usar barbijos. Tots excepte Trump

dimarts 12 de maig de 2020| edici� del dia

El dissabte passat dos assessors d’alt rang de la Casa Blanca van donar positius per a coronavirus. Un fort crit d’atenció per a una administració que constantment va minimitzar els efectes del virus i la necessitat d’implementar les mesures recomanades pels experts. Igualment Trump continua ferm en la seva política anti científica, un nou lineamiento que exigeix a tots els que entrin a la Casa Blanca que usin barbijos, exclou al magnat de tal exigència.

Des de l’inici de la pandèmia Trump sistemàticament es va negar a implementar mesures de contenció mínimes. Va deixar la decisió d’implementar quarantenes o restriccions de moviments als estats, malgastant l’oportunitat de dissenyar un pla centralitzat per a atacar el contagi. I des del minut 0 va pressionar perquè es tanquin la menor quantitat de comerços i fàbriques possibles, privilegiant “l’economia sobre la salut”. En les últimes setmanes es va veure tant a Trump com al seu vicepresident Mike Pence recórrer fàbriques, hospitals i llars d’ancians sense usar barbijos.

El dissabte passat la portaveu del vicepresident va donar positiu en un test de coronavirus, a més d’un militar pròxim al president. Katie Miller va donar una conferència de premsa el dijous passat als afores d’una llar d’ancians en el qual Pence havia estat repartint elements de protecció. L’endemà se li va ordenar baixar de l’avió del vicepresident, juntament amb altres 6 membres del staff que potencialment van estar exposats al virus. Una reportera que va cobrir la conferència va dir que Miller, que no portava màscara, va tossir i després va fer una broma (de mal gust) dient que no tenia el virus.

Les respostes del personal de la Casa Blanca va ser dispar, com ja estem acostumats. Alguns dels membres de la task force que aconsellen al president es van aillar els mateixos. Una altra part del personal d’alt rang continuarà treballant normalment.

Trump s’esforça constantment per a demostrar que la seva resposta va ser eficient, que els nombres de contagis estan baixant a tot arreu. La realitat s’esforça constantment a desmentir-ho.

L’actual president és un ferm negador de la ciència, el demostra el seu menyspreu als científics que treballen sobre el canvi climàtic i el seu negacionismo cap a l’impacte de l’activitat humana sobre el planeta. Però amb això no n’hi ha prou per a justificar la seva postura sobre les mesures a prendre en l’actual pandèmia.

Les constants pressions per a “reobrir els estats”, per a evitar una quarantena del país i en contra d’implementar mesures com el distanciament social i l’ús de màscares també es basen en la seva defensa tancada de les grans empreses. L’interès principal de Trump i la classe social a qui representa és mantenir i incrementar els seus guanys. Els lineamientos bàsics de salut representen per a ells un cost evitable ja que és més barat acomiadar un treballador malalt i contractar un altre que proveir-los amb els elements necessaris perquè no es contagiïn.

Les quarantenes massives van demostrar una vegada més la seva efectivitat per a contenir els contagis, però la seva contracara és el parate gairebé total de l’economia. A més, amplis sectors de la societat no poden quedar-se a les seves cases, ja sigui per tenir un treball precari o per ser treballadors essencials. D’altra banda, quedar-se a les seves cases és un perill per als sectors més marginats que viuen en condicions d’amuntegament, alguns sense aigua potable. Això s’aplica tant als EUA com a latinoamérica i la resta del món. La negativa gairebé absoluta dels estats nacionals d’aplicar testatges massius per a poder adreçar les quarantenes crea aquesta falsa dicotomia entre l’economia i la salut, sempre en detriment dels treballadors.
temes relacionats

Crisi coronavirus   /    #Coronavirus   /    Política EEUU   /    Política Internacional   /    Donald Trump   /    Mike Pence   /    Casa Blanca

Comentaris

Comentar