Món obrer

LLUITA DE CLASSES A FRANÇA

DIRECTE | Reprimeixen en la multitudinària marxa de París en el marc de la vaga general

Ferroviaris, mestres, estudiants, empleats públics i privats van a la vaga a França. S'espera la major vaga general en dècades i pot durar diversos dies.

dijous 5 de desembre de 2019| edició del dia


Live Now | French unions and workers protest Macron's reforms | #France #PensionReform - YouTube

La vaga pot tenir una durada indeterminada i més de la meitat dels francesos donen suport a la protesta contra les reformes de jubilacions del govern d’Emmanuel Macron. Segueix aquí tota la informació en directe a través de Révolution Permanent i la Xarxa Internacional d’Esquerra Diari.

16.00 Reprimeixen a París

La Policia ha començat a carregar contra almenys 180.000 manifestants pels carrers de París. El Govern de Macron havia militaritzat amb 6.000 policies la capital que està utilitzant per a llançar gasos lacrimògens contra els manifestants buscant dispersar-los i evitar que arribin fins a la cèntrica Plaça de la República.

Abans, també, la Policia també havia reprimit a Lió.

13.30. Comencen les concentracions a París i Toulouse

12.00. Comencen les manifestacions en tota França, enmig d’una forta vaga general que podria durar diversos dies.

A Rennes una massiva manifestació omple els carrers de la ciutat.

Treballadors del metro voten continuar la vaga fins dilluns

Segons informa el diari Libération, durant una assemblea general, alguns dels treballadors de la línia 7 del metro de París, reunits en una sala de l’estació de Port de la Villette, ja han votat a favor de prolongar la vaga fins dilluns. Per unanimitat, els prop de trenta presents també es s’han pronunciat a favor de la supressió del projecte de reforma de les pensions. S’estan duent a terme discussions sobre la millor manera d’expandir el moviment. Alguns volen concentrar-se en la línia de piquet de la línia de metro, uns altres volen convèncer als conductors d’autobusos de la RATP. Es valida la realització d’assemblees generals per sectors. Dilluns al matí hi ha una cita per a això.

"Lluitar contra la precarietat des dels estudis fins a la jubilació"

A Lió, segons Rue89Lyon, l’Institut d’Estudis Polítics (IEP) i la Universitat Lió 2 van ser bloquejats aquest matí primerenc. Per als estudiants, es tracta de lluitar "contra la precarietat, des dels estudis fins a la jubilació". (Libération)

L’estació de trens Gare Du Nord de París està buida

El dirigent obrer i corresponsal de Révolution Permanent, Anasse Kazib, informa des de la principal estació de trens de París. La vaga és contundent, l’estació es troba totalment paralitzada. Es mostra la força dels treballadors ferroviaris per a desarticular el transport a França.

Bordeus: universitats ocupades per estudiants

Mentre que en tota França el govern i les autoritats universitàries intenten impedir la mobilització estudiantil mitjançant el tancament administratiu de les universitats, els estudiants de Bordeus dels campus de Montaigne, Sciences Po i Victoire han aconseguit mantenir les assemblees i ocupacions en peus de guerra. L’institut Pape Clément de Pessac també està bloquejat.

9.10. ’Tous ensemble’: tots junts

A Saint Denis, en la perifèria de París, professors participen dels piquets al costat dels xofers de busos, per a paralitzar el transport. Tous ensemble, és el lema: tots junts.

9.00. Le Havre: la intersindical desafia al govern

La coordinació intersindical entre els sindicats CGT i FO s’ha negat a declarar la ruta de la seva manifestació davant el govern, la qual cosa constitueix un desafiament a les "forces de l’ordre" de la ciutat. D’aquesta manera, asseguren que la manifestació provocarà major paralització i desorienten l’accionar de les forces repressives.

La ciutat de Le Havre havia estat a l’avantguarda en la mobilització contra la llei laboral en 2016, al punt que va ser rebatejada com la "capital de la vaga". La vaga de 2016 va estar marcada per manifestacions massives als carrers, que es van renovar dia rere dia gràcies a una assemblea general interprofessional que va permetre als diferents sectors mobilitzats coordinar-se i fer efectiu el bloqueig econòmic de la ciutat. Tornarà Le Havre a ser la capital de la vaga a França?

8.30. "Aquesta vaga serà llarga"

Entrevistats pel mitjà francès Libération, treballadors i delegats del metre de París anticipen una vaga dura i llarga.

"Em vaig preparar per a una vaga llarga, vaig reservar diners. Estic decidit", diu un dels treballadors. "No hi ha un pla A, un pla B o una contrareforma possible. Volem que es retiri el projecte de reforma", adverteix un altre. Tots saben que es necessitaran diversos dies de vaga sostinguda per a torçar el braç del govern de Macron i la seva reforma del sistema de pensions.

Les estacions de metro buides

A les 8.30am, la cèntrica estació del metro de París Chatelet es troba deserta. L’atur és total.

Mestres solidaris amb els ferroviaris

Delegacions de mestres i professors s’han acostat fins als piquets dels treballadors ferroviaris per a solidaritzar-se i sumar-se a la vaga.

Les universitats ocupades

8.10. Lyon. Estudiants secundaris bloquegen els col·legis

Mobilització a Lyon: estudiants del Liceu La Martinière van bloquejar la seva escola aquest matí. Un noi de secundària de 17 anys ha estat detingut per la policia per participar en el bloqueig! "No ens detindran!" diuen els manifestants.

8.00. Piquets en les estacions de busos

El piquet està llest per a aguantar, els autobusos gairebé no surten, hi ha un ambient càlid i combatiu, malgrat el fred, per a aquests conductors d’autobusos llestos per a la vaga. El nombre de vaguistes es manté en el 82% des del matí.

7 refineries en vaga

Les 7 refineries franceses per a processament de combustible van a la vaga, convocada per diversos sindicats del sector.

El transport paralitzat

A l’Île-de-France, i el districte de París el 90% dels trens de rodalies RER i SNCF estan sense funcionar. El 90% dels trens interurbans tampoc es mouran.

El metre estarà totalment paralitzat per la vaga.

L’educació paralitzada

El 70% dels docents es van declarar en vaga a les escoles primàries i el 60% en secundària, segons els sindicats. A París, s’espera que el tancament de 300 escoles.

Piquets en les estacions de busos
Els piquets dels vaguistes van començar per la matinada, en les estacions de sortida dels busos, per a assegurar la paralització de la totalitat del transport. Aquest sector estratègic se suma a la vaga amb força.

Els ferroviaris es preparen per a la vaga

El dia previ a la vaga, una assemblea de diversos centenars de treballadors ferroviaris a París acaba d’organitzar la vaga.
temes relacionats

#VagaGeneral   /    Món obrer   /    França   /    Vaga   /    Vaga estudiantil   /    Vaga de treballadors   /    Emmanuel Macron   /    Internacional

Comentaris

Comentar