×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Covid, Filomena i retallades: un còctel explosiu està col·lapsant els hospitals

La tercera onada és un fet. A això se suma les conseqüències de la borrasca Filomena i l'onada de fred que assota actualment gran part de la Península. En l'epicentre de tot està el personal sanitari que s'enfronta aquesta nova ona amb cada vegada menys recursos.

Clara Mallo

dilluns 18 de gener de 2021
Facebook Twitter

Qui passi aquests dies per qualsevol hospital del territori peninsular i Balears podrà veure sales d’espera que superen la seva capacitat, llits i malalts en els passadissos, cares plenes de cansament... Una imatge que recorda a la de la primera ona.

I és que els ingressos per covid s’incrementen dia a dia i els hospitals ja comencen advertir que l’ocupació general, i de les UCI en particular, és molt preocupant. Des que va arrencar l’any, la xifra d’ingressats per Covid s’ha disparat un 60%, i gairebé al mateix ritme, la de persones en UCI. Les UCI estan en risc màxim d’ocupació en moltes comunitats. El dijous hi havia en tot l’Estat 18.924 persones ingressades per Covid-19, 709 més que el dimecres, i d’elles, 2.849 estan en una UCI, 105 més que el dia anterior.

Aquesta és la situació a la qual s’enfronten milers de treballadors sanitaris en tot l’Estat amb pocs recursos, resultat d’anys de polítiques neoliberals i una gestió actual per part de l’Estat i les comunitats autònomes que, lluny de donar solució a la crisi sanitària generada per la covid ens ha portat de ple a la tercera ona.

María, treballadora de l’Hospital Gregorio Marañón a Madrid, ens explica com s’estan vivint les conseqüències d’aquesta tercera ona i la situació alarmant en la qual es trobaven els hospitals des de fa ja temps, sense que les administracions públiques fessin res per reforçar aquests serveis.

María denuncia la situació que van viure molts treballadors i treballadores amb l’arribada de la borrasca, de la qual venia advertint des de fa dies l’Agència Espanyola de Meteorologia, i davant la qual cosa no va haver-hi cap protocol preventiu. María ens explica com "amb el temporal hi ha hagut companys d’infermeria, zeladors... que han estat treballant des del divendres a les 3 de la tarda fins el dilluns. Fins al dissabte a la tarda no es va habilitar espai per al personal sanitari en un hotel pròxim, per la qual cosa va haver-hi molts que van estar més de 14 h sense un espai on dormir o descansar."

"També hi ha hagut menys personal. Molts companys fins ahir no van poder accedir al seu lloc de treball. A això se suma que hi ha molts companys de baixa per la situació Covid i aquestes posats no es cobreixen. A tot això cal sumar que s’estan portant a molts companys a l’Hospital Zendal, i d’igual manera aquests llocs de treball no es cobreixen. Això fa que la sobrecàrrega de treball aquests dies hagi estat brutal."

L’hospital Gregorio Marañón està col·lapsat, com molts dels hospitals de l’Estat. "Traumatologia d’urgències des del dimarts ja no podia assistir a més pacients, els derivava a les urgències de l’hospital infantil del Marañón; les UCI estan fatal, la nova UCI està completa, en espais on hauria d’haver-hi només un pacient estan ficant a dos; han suspès totes les cirurgies no urgents..."

"El personal està esgotat. No cobreixen les baixes fins que no passen vint dies. Tot això aquesta minvant al personal. És clar que hi ha una clara intenció del govern de la Comunitat de Madrid per acabar amb tot el públic i l’oposició tampoc fa res."

La falta de recursos sanitaris, la gestió neoliberal per part de les administracions i la tornada a les restriccions socials i el control policial com a única mesura per part dels diferents governs, no ajuden a resoldre la greu situació sanitària. La gestió capitalista de la pandèmia és el que ens ha portat a aquesta tercera ona.

Les i els treballadors tenen molt clara la solució al greu problema que travessa la sanitat pública. Com a expressa María: "El que necessiten els hospitals són més personal i recursos."


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"