Aquest 21 de gener es compleixen 100 anys de la mort de Lenin. Demonitzat per liberals i socialdemòcrates, desfigurat per l’estalinisme o presentat com un polític de la “autonomia d’allò polític” en lectures més recents, la seva vida i obra revolucionària continua generant enormes polèmiques.

Alguna cosa és clara, si la dreta i els liberals ataquen tan brutalment a Lenin és perquè la seva figura continua representant l’espectre de la més important revolució dels explotats i els pàries de la terra. Una revolució que va obrir una alternativa històrica real enfront de les misèries i barbàrie del capitalisme. I perquè la seva definició de l’època imperialista com una època de guerres, crisis i revolucions anava a acompanyada de la formulació d’una estratègia per vèncer. Com pensar un leninisme per al segle XXI? En aquest primer episodi d’un cicle d’entrevistes i converses que hem anomenat “El marxisme en la nostra època” ens proposem indagar en diferents aspectes del seu pensament estratègic, que considerem d’enorme vigència per respondre a aquest interrogant.

En aquesta entrevista, conversem amb Juan Dal Maso sobre Lenin i l’hegemonia. És a dir, sobre les vies per a l’articulació de forces entre els explotats i oprimits en lluita contra el capitalisme i per a la construcció socialista.

Presentem a continuació aquesta conversa dividida en dues parts que ja es poden veure completes. En la primera part de l’entrevista tractem els següents temes: Per què Lenin avui? Què és l’hegemonia? L’hegemonia en Lenin i els debats en el marxisme rus abans de la Revolució russa. La confluència entre Lenin i Trotsky abans i després de 1917.

En la segona part de l’entrevista conversem sobre: L’hegemonia i la transició al socialisme; Lenin i l’autodeterminació nacional; La qüestió colonial en els debats de la Tercera Internacional; Lenin i el Front Únic. Finalment, fem una reflexió sobre la classe obrera avui i l’actualitat de la qüestió de l’hegemonia.

Aquesta entrevista va ser realitzada el 13 de desembre de 2023.


Primera part:



Segona part:



Per aprofundir en el tema, compartim una llista d’articles i bibliografia que s’esmenta en aquesta conversa:

Llibres de Juan Dal Maso que tracten la qüestió de l’hegemonia:
El Marxismo de Gramsci, Ediciones IPS
Hegemonía y lucha de clases, Ediciones IPS

Sobre hegemonia:
Lenin, Vladimir: “El sentido histórico de la lucha interna del partido en Rusia” a Obras Selectas, Tomo 1
Lenin: El Estado y la revolución.
Lenin: “¿Se sostendrán los bolcheviques en el poder?” a Obras Tomo VII (1917-1918)
Lenin, La catástrofe que nos amenaza y cómo luchar contra ella.
Lenin, “Mejor poco, pero mejor”.

Sobre Revolución Permanente:
Alain Brossat: En los orígenes de la revolución permanente, Siglo XXI
Juan Dal Maso: Mariátegui. Teoría y revolución, IPS

Sobre autodeterminació nacional en la Revolució russa:
Craig Brandist; The Dimensions of Hegemony, Series: Historical Materialism Book Series, Volume: 86, Brill

Sobre qüestió colonial:
Tesis y adiciones sobre las cuestiones nacional y colonial, Segundo Congreso de la Internacional Comunista.

Sobre el Front Únic:
Veure: John Riddell; Introducing the United Front.