Les xerrades es proposen com un recorregut per la història del feminisme des d’una visió marxista. Els diferents moments de la lluita de les dones, els seus avanços i reculades es relacionen amb períodes de revolució i contrarrevolució, reforma i reacció.

Les dones han estat a primera fila enfrontant tot tipus de persecucions i injustícies. També ho han estat enfrontant l’opressió, intervenint en processos històrics i sent la “espurna” de moltes revolucions.

Encara que és innegable l’avanç en drets de la dona en les últimes dècades -majorment a Occident, països centrals i grans ciutats-, considerem que la lluita de les dones no és evolutiva; és a dir, que no avancem de manera gradual cap a l’emancipació. I tampoc, que els drets conquistats són extensius a totes les dones. Els nostres drets, fins i tot els conquistats, són constantment atacats per aquest sistema capitalista i patriarcal, d’aquí la importància d’organitzar-nos per enfrontar aquests atacs i per exigir els nostres drets.

La massiva i històrica jornada de vaga i mobilitzacions del passat 8 de març, va demostrar la seva capacitat d’encapçalar una gran mobilització que pot canalitzar la ràbia de tota la joventut i la classe treballadora. Nosaltres lluitem perquè el moviment de dones i feminista s’organitza als carrers, de forma independent dels partits i les institucions del Règim. Per això som part de tots els àmbits d’autoorganització batallant per posar en peu un gran moviment en aliança amb la classe treballadora.

I és en aquest marc en el qual volem reprendre les aportacions de les i els marxistes sobre la qüestió de gènere, debatre-les i pensar com ens seguim organitzant per enfrontar al capitalisme i al patriarcat que ens oprimeix i explota a milions al món.

Les sessions d’aquest seminari són les següents:

I. De les dones pioneres a la primera ona del moviment feminista: utòpiques, socialistes, sufragistes i internacionalistes.

  •  24 d’octubre. Facultat de Dret (UB) 14:00.
  •  25 d’octubre. Facultat de Geografia i Història (UB) 18:30.

    Des de la Primera Ona del moviment de dones, feminisme de la igualtat, sufragistes, fins al feminisme obrer i el feminisme socialista abordant la vida i obra de Flora Tristán, Clara Zetkin, Alejandra Kollontai, Inessa Armand i Rosa Luxemburg.

    II. Feminismes en debat des de la segona onada: diàlegs i controvèrsies entre marxisme i feminisme.

  •  8 de novembre. Facultat de Dret (UB) 15:30.
  •  15 de novembre. Facultat de Geografia i Història (UB) 18:30.

    Des de la Segona onada del moviment de dones i la radicalització de les dècades de 1960 i 1970, analitzarem els diferents corrents feministes travessant els diàlegs i controvèrsies entre el marxisme i el feminisme, al voltant dels següents continguts: igualtat o diferència, gènere i classe, treball productiu i reproductiu, orígens del patriarcat i el seu desenvolupament sota el capitalisme, subjectes d’emancipació de la dona. Una crítica a l’estalinisme i la seva tergiversació del marxisme.

    III. Gènere i classe. Batalles de gènere, lluita de classes en femení.

  •  22 de novembre. Facultat de Dret (UB) 15:30.
  •  29 de novembre. Facultat de Geografia i Història (UB) 18:30.

    La classe treballadora no és només masculina. A nivell mundial el treball assalariat femení representa més del 40% de la població assalariada i a l’Estat espanyol és molt elevat en activitats sanitàries i serveis socials, representant el 77,5%; a l’educació el 67,4%, en el sector serveis el 66,6% i en tasques vinculades a la cura o empleades de la llar el 88,6%. Eixos del debat: Classe sense gènere? Gènere com a classe? Gènere sense classe? Classe i gènere? Els problemes de la majoria de les dones, les treballadores, immigrants, joves, precàries: la “doble jornada laboral”: treball domèstic i la precarietat amb “rostre de dona”. Treball productiu i reproductiu. I farem un homenatge a les lluites de les treballadores des del Franquisme i la Transició fins a l’actualitat, abordant les seves grans aportacions al moviment de dones, malgrat l’aïllament i marginació de les direccions sindicals.

    IV. De l’auge neoliberal a l’emergència de la nova onada del moviment de dones. Reptes actuals.

  •  13 de desembre. Facultat de Dret (UB) 15:30.
  •  13 de desembre. Facultat de Geografia i Història (UB) 18:30.

    Posmodernisme, institucionalització del moviment feminista, feminisme liberal. La nova emergència del moviment de dones: del #NiUnaMenos a la Vaga internacional del 8M. Reptes i desafiaments per a un feminisme anticapitalista i revolucionari.

    https://www.facebook.com/events/285430812295892