Transcendeix la notícia de la condemna a mort que pesaria sobre Amir Nasr-Azadani, un futbolista iranià professional de 26 anys i actualment sense club, i que va tenir un pas per la selecció juvenil sub16 de l’Iran. Azadani va ser present en les massives protestes per l’assassinat al setembre d’aquest any de Mahsa Amini, una dona jove que va ser trobada sense vida després d’haver estat detinguda per la Policia de la Moral solament per portar mal col·locat el vel. El futbolista és el cas que ha tingut major transcendència en el context del Mundial de Qatar 2022 però es tracta de tot just un dels 11 detinguts i condemnats a mort dels que es té coneixement en aquests dies, que se sumen a d’altres ja executats, com els casos de dos joves de 23 anys que van ser penjats públicament a manera de missatge amenaçador per al conjunt d’un moviment de protestes que, no obstant, no es deté.

La informació sobre l’actualitat professional de Amir Nasr-Azadani no és molt precisa perquè si bé molts mitjans consignen que s’exerceix en el club de l’ascens FC Iranjavan de Bushehr, el lloc Transfermarket que dona compte dels planters de clubs de tot el món no l’inclou en la nòmina d’aquest club i el lloc Iran Wire assegura que per una sèrie de lesions -incloent un trencament de lligaments en 2018- el futbolista es troba actualment sense club i virtualment retirat malgrat estar encara en edat de pràctica professional.

L’acusació del règim contra l’esportista es basa en una suposada participació en l’assassinat d’un militar durant les protestes, raó per la qual està detingut des de meitat de novembre, malgrat que tant familiars del jugador com testimonis asseguren que no va estar involucrat en cap incident, sinó que simplement s’havia sumat a les protestes massives.

L’Associació Internacional de Jugadors Professionals de Futbol, FIFPRO segons les seves sigles, que representa uns 65.000 jugadors de més de 60 països, va intervenir per sol·licitar la remoció la condemna a mort que pes sobre Azadani i figures del món del futbol com el colombià Radamel Falcao o l’uruguaià Diego Godín també es van pronunciar en contra d’aquesta condemna. L’organització Amnesty l’Iran situa a Amir Nasr-Azadani com una de les 26 persones que estan en risc de ser executades pel règim “després de procediments simulats i injustos” i assegura que d’aquestes 26 persones ja n’hi ha 11 que estan condemnades i 15 que estan a l’espera de sentència.

Fins al moment la FIFA no s’ha pronunciat sobre el tema, malgrat que s’ha viralitzat mundialment el cas durant aquesta setmana per una campanya per Azani llançada en la plataforma Change.org que ha superat ràpidament les 300 mil signatures en poc temps.