Política Estat espanyol

RÈGIM DEL 78

Pudor a calç viva: Sánchez defensa “el llegat” de Felipe González

A més de la corrupció de la monarquia, apareixen els papers que proven la relació de Felipe González amb el terrorisme d'Estat dels GAL. Totes dues investigacions han estat vetades per PP, VOX i PSOE, mentre Sánchez defensa “el llegat” de González com “un dels grans modernitzadors de la història democràtica".

dimecres 24 de juny de 2020| edició del dia

Abans, dimarts, la portaveu del Govern María Jesús Montero defensava la trajectòria de González davant l’aparició dels papers de la CIA que indiquen el seu vistiplau al terrorisme d’Estat dels GAL i va eludir respostes clares sobre els nous casos de corrupció de la monarquia. Aquesta és la resposta del Govern després del veto del PSOE a les comissions de recerca sobre la implicació de González en els GAL i la corrupció real.

La CIA confirma el que ja sabíem: Felipe González i el PSOE van armar els GAL

Ara li toca confirmar aquesta postura a Sánchez, que respecte a les proves de l’aprovació de González al terrorisme d’estat declarava: "Quatre eleccions guanyades, gairebé 14 anys de govern, modernització del sistema de salut, de pensions, integració d’Espanya a Europa. Aquest és el llegat de Felipe González, un dels grans modernitzadors de la història democràtica". Després de vetar l’altra recerca, relacionada amb la monarquia, ha declarat que “aquí no hi ha impunitat, la justícia treballa sense interferències”.

Respecte al veto del PSOE a aquestes recerques juntament amb PP i VOX, la no participació d’Unidas Podemos en el veto ha causat malestar en les files socialistes malgrat ser socis de govern. No obstant, malgrat la pudor de “claveguera d’estat” d’aquest veto, Unidas Podemos es defensa de les acusacions del PSOE de dissensió, reivindicant la seva lleialtat.

Així, la decisió original d’Unidas Podemos de sumar-se al veto afirmant que “tothom sap el que va passar”, va ser repensada després de les declaracions de rebuig de familiars de víctimes del GAL i la formació de Pablo Iglesias finalment va decidir no tacar-se les mans fins a tal punt i observar el veto des de fora.

“González ha aprovat la formació d’un grup de mercenaris, controlat per l’Exèrcit, per a combatre per fora de la llei” Així ho recollia un informe de la CIA del 19 de gener de 1984. Aquesta és l’estrella del document desclassificat que ha reavivat l’interès pel que el Règim del 78 portava dècades intentant ocultar sense molt d’èxit.

Així defensava un jove Pedro Sánchez al govern de González sobre la seva implicació en els GAL

Les operacions del GAL van començar tres mesos abans de la redacció d’aquest informe, amb el segrest i execució de Lasa i Zabala, encara que al gener de 1984 encara no era públic ni el seu assassinat, ni l’existència del GAL. No obstant això, la CIA ja estava al corrent, no només de la creació d’aquest cos para-policial, sinó dels anteriorment utilitzats per la “jove democràcia espanyola”, com Anti Terrorismo ETA (ATE), l’Aliança Apostòlica Anticomunista (Triple A) o el Batalló Basc Espanyol.

Sánchez ja justificava el terrorisme d’estat quan es destapava l’assumpte. Recentment acaba de renovar el seu compromís. Mentrestant, Iglesias passava de denunciar la responsabilitat del PSOE en la creació del GAL, qualificant-lo com el “partit de la calç viva”, a convertir-lo en soci de govern. Mentrestant, el “Govern més progressista de la història” segueix vigilat per Felipe González des del iot en el temps lliure que li deixen els consells d’administració de les grans elèctriques.

Respecte a la monarquia, cada dia, com si d’una tradició es tractés, un nou cas de corrupció esquitxa a la figura de Juan Carlos I, Felipe VI i a la família reial de conjunt. Per descomptat sempre acompanyats dels cognoms més “nobles” de l’empresariat espanyol.

La llarga (i cara) "lluna de mel" de la monarquia amb la corrupció

Quines implicacions podria tenir això? Mentre continua la batalla de “estirades de la manta” entre la revelació de les milionàries comissions cobrades per la monarquia i la publicació dels papers de la CIA, no sembla pròxim algun intent de judici seriós ni a l’expresident ni al rei emèrit. El Govern, la justícia i la premsa a l’uníson continuen en mòdus “circulin, que aquí no passa res”, tota una tradició del Règim del 78’ quan la pudor de les clavegueres és massa forta.

Jonathan Martínez: "La corrupció no és un mal del sistema, sinó el sistema mateix"

La impunitat en el Règim del 78 no és només per als crims de la dictadura. És tot un sistema instituït del qual es beneficien gran part de les “vaques sagrades” i institucions del Règim. Per això el Rei Emèrit pot marxar sense problema a República Dominicana -on també té casa Felipe Gonzalez, per cert-, els crims del GAL continuen impunes, com a múltiples casos de tortures i morts sota custòdia policial i mil i una corrupteles de tots els partits del règim.

Cal expropiar a la Casa Reial i acabar amb aquesta monarquia franquista i corrupta
temes relacionats

Terrorisme d’estat   /    Felipe González   /    Rei emèrit Joan Carles I   /    Govern de coalició PSOE-UP    /    Rei Felip VI   /    Política Estat espanyol   /    Règim del ’78   /    Monarquia   /    Pedro Sánchez

Comentaris

Comentar