Política Estat espanyol

Així defensava un jove Pedro Sánchez al govern de González sobre la seva implicació en els GAL

L'avui president del govern defensava en 1997 en un programa de televisió la innocència del govern de Felipe González en el cas GAL. Un ministre d'Interior i un secretari d'Estat ja estaven condemnats. Aznar els va indultar.

Santiago Lupe

Barcelona | @SantiagoLupeBCN

dimarts 16 de juny de 2020| edició del dia

La notícia saltava ahir. L’equació dels GAL es resolia. La X, el “Senyor X”, era Felipe González. Així ho van corroborar informes desclassificats de la CIA: “González ha aprovat la formació d’un grup de mercenaris, controlat per l’Exèrcit, per a combatre per fora de la llei”. En realitat la publicació només confirma quelcom que sabia tothom.

Servirà per a reobrir el cas, cridar a declarar a González o que doni d’explicacions en el Congrés? Està complicada la cosa. El grup parlamentari d’EH-Bildu ha demanat la compareixença de l’expresident en el Congrés. Però, com les comissions d’investigació sobre les corrupteles del Rei Emèrit, el més probable és que hi hagi veto.

La posició del PSOE està cantada. En cap cas permetran que es reobri el fantasma dels GAL. El compromís del partit i de l’actual president del govern amb la defensa del llegat del govern “socialista” sota el qual van operar és totalment tancada.

Un vídeo ha començat a circular per les xarxes que recorda el compromís personal d’un jóven Pedro Sánchez en aquest operació d’exculpació de González i els seus Ministres -un dels quals, al costat del seu secretari d’Estat, van ser condemnats, visitats a la presó per González i indultats per Aznar: Vera i Barrionuevo-.

En una intervenció des del públic en el programa de debat “Moros y Cristianos” de Telecinco, veiem a l’avui president del govern en 1997 tractant de deslegitimar als testimonis, jutges i periodistes que van desvelar part de la trama, defensant al govern de González i plantejant que als “espanyols” els importaven molt més altres coses que el terrorisme d’Estat que va assassinar almenys a 27 persones.

La major part dels grans mitjans estan deixant passar les revelacions de la CIA. La dreta de moment tampoc ho està prenent per a colpejar al govern. Això ho posa fàcil a Unidas Podemos per a mirar per a un altre costat discretament i deixar passar el fet que comparteixen govern amb el partit de la “calç viva”, tal com en 2016 es referia Iglesias en una de les seves primeres intervencions parlamentàries. D’allò ara els ministres de Podemos i IU no volen ni acordar-se.

La immunitat en el Règim del 78 no és només per als crims de la dictadura. És tot un sistema instituït del que es beneficien gran part de les “vaques sagrades” i institucions del Règim. Per això el Rei Emèrit pot marxar sense problema a República Dominicana -on també té casa Felipe per cert-, els crims del GAL continuen impunes, com a múltiples casos de tortures i morts sota custòdia policial i mil i una corrupteles de tots els partits del règim.
temes relacionats

Terrorisme d’estat   /    Felipe González   /    Govern de coalició PSOE-UP    /    Unidas Podemos   /    Política Estat espanyol   /    Pedro Sánchez   /    PSOE

Comentaris

Comentar