×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La llarga (i cara) "lluna de mel" de la monarquia amb la corrupció

Cada dia, com si d'una tradició es tractés, un nou cas de corrupció esquitxa a la figura de Joan Carles I, Felip VI i a la família reial de conjunt. Per descomptat sempre acompanyats dels cognoms més “nobles” de l'empresariat espanyol.

Ivan Vela

dilluns 22 de juny de 2020
Facebook Twitter

Novament The Telegraph ha destapat un cas de corrupció que esquitxa a la Família Reial espanyola. El diari britànic, que ja va destapar fa uns mesos la presència de Felip VI com segon beneficiari de l’empresa “offshore” on es va ingressar la suposada donació de 100 milions per al seu pare per part de l’Aràbia Saudita, ha tornat a treure a la llum part del secret de relacions, negocis i corrupteles entre la monarquia i la “noblesa” espanyola.

En aquest cas es tracta de Josep Cusí, propietari de l’empresa Navilot, el qual va pagar la meitat de la lluna de mel de Felip VI i Letizia. I si tenim en compte com les gasten des de Sarsuela ja podem intuir que barata, la factura, no va ser.

El viatge de noces va portar als borbones per Jordània, Cambodja, Fiji, Samoa, els EUA i Mèxic, deixant una factura de prop de 467.000 dòlars. D’aquest muntant, Cusí, a través de Navilot, va pagar ni més ni menys que factures per valor de 269.000.

La relació de Cusí amb els Borbons no se cenyeix simplement al pagament d’aquestes factures en 2004, sinó que ve de molt més enrere. Cusí, de 86 anys, és amic íntim del Rei emèrit Juan Carlos I des dels anys 70. Tots dos mantenen una relació que els ha portat a guanyar, fins i tot, diverses regates internacionals.

A més la confiança és tal, que l’empresari català també s’ha encarregat de la compra i venda de iots per al rei emèrit, a qui ha acompanyat en caceres o viatges privats.

Com és costum, la Casa Reial ha rebutjat fer declaracions sobre aquesta notícia apareguda al diari britànic, malgrat les evidències aportades, que ha tret a la llum fins i tot les reserves realitzades dels llavors prínceps. Per cert, realitzades sota el sobrenom de Sr. i Sra. Smith.

El corc imparable de la Casa Reial

El degoteig de casos de corrupció posa cada vegada més el focus sobre la Zarzuela. En un moment de crisi social, econòmica i sanitària, amb les dramàtiques imatges de la situació dels hospitals durant els pics de la Covid19 gravats encara en la retina, la institució monàrquica amb els seus sous milionaris i les seves corrupteles a l’ombra, és, encara més, un insult a la classe treballadora i els sectors populars.

Josep Cusí és només un cognom més d’aquest regitzell d’empresaris, banquers i periodistes que manté al voltant per a protegir-se. Però els últims casos, especialment el relacionat amb la possible comissió rebuda des de l’Aràbia Saudita per realitzar d’intermediari en l’adjudicació de les obres de l’AVE a la Meca, fan difícil la protecció de la Casa Reial.

Fins i tot l’acció de Felip VI de rebutjar l’herència del seu pare i retirar-li l’assignació pública, en un intent d’actuar de tallafocs per a evitar que els casos més flagrants de corrupció del Rei emèrit no esquitxessin als actuals reis, no ha causat l’efecte desitjat a Sarsuela.

Encara li queden murs que els defensin, polítics i judicials, per a ser precisos. Ara la Fiscalia del Tribunal Suprem vol investigar al Rei emèrit pel cas de l’AVE a la Meca, encara que sembla que el que ocorri amb la investigació del Tribunal Suprem depèn en gran part de fins a on arribi la recerca de la Fiscalia de Suïssa.

En el Congrés PSOE, PP i VOX han rebutjat l’obertura d’una comissió que investigui tot l’entramat de finances de Juan Carlos I. Per la seva part des de l’Executiu semblen adoptar la mateixa fórmula que amb el cas GAL i Felipe Gonzaléz del “això no interessa”.

Des d’Unidas Podemos i Izquierda Unida sol·liciten una comissió de recerca, cenyint la corrupció a la figura només de Juan Carlos I. Fa temps, com ja va assegurar Pablo Iglesias, que la qüestió de la monarquia “està fora de l’agenda”.

Més enllà de la sol·licitud de la comissió de recerca, de què serveix aquest gest mentre Pablo Iglesias saluda la constitució que assegura la continuïtat de la monarquia i la seva inviolabilitat, mentre acaten cadascuna de les institucions del règim del 78 que òbviament tancaran files per a protegir a la seva majestat?

Per si de cas sembla que Juan Carlos ja té preparada la seva nova residència en instal·lacions de luxe de la República Dominicana, un paradís per a rics com ell i els seus amics, grans empresaris de tot el món. El tancament del cèrcol judicial sobre l’excap de l’Estat podria haver accelerat la decisió de sortir d’Espanya.

Avui més que mai, davant la integració del neo-reformisme al règim monàrquic del govern neoliberal “progre”, fa falta una alternativa política que es planti enfront d’aquest règim i la seva monarquia.

Una alternativa que lluiti per l’obertura de processos constituents lliures i sobirans sobre les ruïnes d’aquest règim decadent per a “decidir-lo tot”, com a part de la lluita pel govern de les i els treballadors. Perquè aquesta crisi la paguin els capitalistes i la corrupta monarquia borbònica.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

25M: Les estudiants a la vaga amb el professorat: acabem amb les retallades i desobeïm la sentència contra el català!

25M: Les estudiants a la vaga amb el professorat: acabem amb les retallades i desobeïm la sentència contra el català!

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Judici per la readmissió d'Alex León, acudeix a la concentració i responguem contra la repressió sindical!

Judici per la readmissió d’Alex León, acudeix a la concentració i responguem contra la repressió sindical!