×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Protestes massives a l’Iran: el jovent i les dones en la primera línia

Les protestes van tornar a esclatar a l’Iran el dissabte 11 de gener, després que el govern de la República Islàmica admetés haver derrocat "accidentalment" un avió de passatgers.

Narges Nassimi

Amanda Trelles Aquino

diumenge 19 de gener de 2020
Facebook Twitter

Després de l’assassinat deliberat per part dels EUA del general iranià d’alt rang i líder de la Guàrdia Revolucionària, Qasem Suleimani, el 3 de gener del 2020, el règim iranià va reaccionar amb atacs amb míssils a almenys tres bases militars estatunidenques a l’Iraq. Cap soldat estatunidenc va ser assassinat. En la matinada del dimecres passat, el vol 752 de Ukraine Airlines va ser derrocat pels propis Guàrdies de la Revolució en un estrany acte de confondre’l amb un atac enemic. La totalitat dels 176 passatgers de l’avió, amb ciutadania d’almenys set països, van ser assassinats.

El règim iranià va utilitzar la mort de Suleimani per al seu enfortiment intern. Un sens fi de pancartes especialment impreses que celebren a Suleimani com a "màrtir" i "heroi" van aparèixer en tot el país a les poques hores del seu assassinat. Es van organitzar processons fúnebres en nombroses ciutats iraquianes i iranianes. La premsa internacional va parlar de milers, sinó de milions de seguidors i va entrevistar joves i a dones en xador negre plorant. Les veus de crítica al cap militar del règim iranià van trobar espai en la premsa burgesa només des de la dreta: conservadors i dretans de totes les faccions dels països imperialistes van cridar a Suleimani un "terrorista". El dimarts 7 de gener, durant una de les moltes processons fúnebres per Qasem Suleimani, més de 50 participants van ser assassinats en un moment de pànic massiu en Kerman.

Atac al vol de passatgers

Mentre que el dimecres al matí un vigilant nocturn als afores de Parand, una ciutat de la província de Teheran, gravava amb el seu telèfon mòbil el moment en què un míssil va aconseguir l’avió de Ukraine International Airlines, el règim iranià va intentar negar-lo tot durant tres dies. Des dels partidaris de la línia dura fins als reformistes a l’Iran, des dels mitjans de comunicació russos fins als investigadors i experts "neutrals" de la BBC-Farsi, tots van informar sobre una "falla tècnica" de l’avió. Entretant, el vigilant nocturn ha estat detingut.

Fins al divendres, Ali Abedzadeh, cap de l’autoritat d’aviació iraniana, havia descartat categòricament que l’avió Boeing 737-800 fos aconseguit per un míssil. Els vídeos rellevants de les càmeres dels telèfons mòbils i les declaracions dels habitants de Parand d’una banda, i la pressió estrangera per un altre, van obligar el règim a confessar dissabte passat.

Segons l’Alt Comandament iranià, l’avió de passatgers ucraïnès s’havia acostat a un important lloc de proves de míssils de la Guàrdia Revolucionària, per la qual cosa s’havia confós amb un avió de combat enemic. Totes les forces es trobaven en "alerta màxima" aquesta nit a causa dels atacs de represàlia iranianes contra les tropes estatunidenques a l’Iraq. Aquesta situació va portar al fet que l’avió fos colpejat - "accidentalment i sense voler".

Recentment el dissabte al matí el President de la República Islàmica, Hassan Rohani, i el seu Ministre d’Afers exteriors, Mohammed Javad Zarif, van declarar que els Guardians de la Revolució havien atacat "accidentalment" l’avió.

Fins que el règim iranià va reconèixer finalment la seva responsabilitat en l’accident aeri, els reformistes i els de línia dura estaven units en la seva negació de la realitat. No obstant això, ara que s’ha revelat la veritat, la rivalitat entre les dues faccions és tan intensa que una s’ha unit al pla de dimissió de Rohani i l’altra es veu a si mateixa com una víctima desprevinguda d’una conspiració reformista o d’una conspiració occidental. Ara s’està parlant d’una "guerra psicològica del Pentàgon".

Les accions de les dues faccions del règim demostren una vegada més la hipocresia dels reformistes. Els anomenats reformistes són els mateixos polítics que van participar en les massacres de milers de persones i en la brutal repressió i arrest de manifestants desarmats en els últims mesos. De sobte, no obstant això, s’escenifiquen com a malalts dels passatgers morts de l’avió. Al mateix temps, són igualment responsables de les més de 1500 morts de les últimes setmanes.

Inici de les protestes massives del dissabte

En almenys cinc ciutats les noves protestes van tenir lloc directament el dissabte: a Teheran, Isfahan, Hamedan, Rascht i Babol. La força de la mobilització va venir de les universitats, on alumnes i estudiants es van mobilitzar junts. Centenars de joves es van reunir enfront de la Universitat Amir Kabir, la Universitat Sharif i la Universitat central de Teheran el dissabte, el primer dia del cap de setmana a l’Iran. Poc després van esclatar més protestes en altres ciutats; mentrestant, també hi ha vídeos de Sanandaj, Baneh, Ahwaz, Yazd, Semnan, Karaj, Tabriz, Kerman, Shiraz, Arak i Resolen.

A la província de Baluchistán, que lluita per l’autonomia en el sud-est del país, no hi ha cap protesta actualment, ja que la regió està afectada per inundacions massives. Però no es rep ajuda del govern central. En lloc d’això, ara s’han invertit 200 milions d’euros en l’operació de míssils. Els estudiants van expressar avui la seva solidaritat amb el poble oprimit de Baluchistán i van cridar: "Baluchistán està sent inundat, el règim està pegant".

Les noves protestes es dirigeixen contra el règim de la pròpia República Islàmica i els manifestants exigeixen la dimissió del govern, així com del més important líder polític-religiós, l’Aiatol·là Jamenei. Es tracta d’una clara radicalització - quan fa a penes unes setmanes la gent cridava: "No tinguin por! Estem junts", ara ressona cap als aparells repressius com els Basij: "Temin-nos, perquè estem junts!” Fins i tot els crits com "Mentiders!" es fan forts una vegada i una altra.

Els eslògans estan clarament pensats políticament i són obertament antirégimen. Les masses enutjades van prendre la catàstrofe de l’accident aeri com una oportunitat per a expressar ara una major indignació política i social contra tot el sistema de la República Islàmica.

Els intents dels reformistes de captar les noves protestes (amb propaganda sobre el referèndum i la reforma) han fracassat. El seu primer intent de plorar als passatgers de l’avió a Teheran amb rams de flors i veles es va trobar amb un devessall de sorolloses declaracions per part dels quals els envoltaven. Lemes com a "Reformistes, o de línia dura, es va acabar el seu temps", "La República Islàmica ha de ser destruïda" i "Suleimani és un assassí" van ser les respostes devastadores. Els estudiants van cridar: "No al referèndum, no a la reforma - vaga, revolució", "De Teheran a Bagdad, misèria, opressió i tirania", i "De Teheran a Bagdad, cridem revolució!"

Això mostra que la consciència política ha crescut considerablement en les últimes setmanes - no sols es culpa a una facció del règim per la brutal repressió, les massacres, el rumb neoliberal que ha significat un empobriment massiu per a la majoria de la població a l’Iran: ara tot està en joc.

Els joves i les dones en la primera línia

En molts vídeos es pot veure com joves valents criden "Mort als mentiders" i "Són uns assassins" directament dirigits a les forces de seguretat. Especialment les dones joves, que prenen el seu lloc en les primeres files en molts dels vídeos, li criden directament a les cares de les forces de seguretat. Les dones joves, sovint en maghane - una forma de mocador ’ràpid’ en el qual fiques el cap i que has de portar a l’escola, en la universitat i en els treballs d’oficina - encapçalen els càntics i discuteixen fermament amb les forces de seguretat al carrer.

Fins i tot es poden veure vídeos en els quals la imatge de Suleimani és primer colpejada amb força brutal pels manifestants i després derrocada entre aplaudiments.

"Vés-te a la merda, dictador!" és un cant popular dirigit al líder suprem de la República Islàmica. La resposta del govern no es va demorar a arribar: amb la repressió massiva, la violència i el gas lacrimogen, en aquests dies s’intenta novament mantenir als joves, les dones i tots els manifestants dins dels seus límits. Hi ha novament molts ferits i innombrables arrestos. Entre ells hi ha molts estudiants. En molts vídeos es poden veure grans quantitats de sang en l’asfalt.

Els EUA i Alemanya: la hipocresia dels imperialistes

No és notícia que la classe dominant descrigui l’assassinat de civils com una espècie de mal col·lateral. Especialment en el context de les guerres imperialistes amb la participació alemanya a l’Afganistan i l’Iraq, ja el sabem. Fins i tot el lacai imperialista local, Israel, bombardeja noces, escoles i hospitals Palestins de manera constant i "accidental". En tota Àsia Occidental, els civilistas són atacats i assassinats amb màquines de guerra no tripulades fetes a Alemanya.

El fet que els polítics de tots els camps parlamentaris dels EUA i Alemanya estiguin "commocionats" i de dol és poc creïble. Després de tot, són precisament aquests governs els que ataquen a l’àmplia massa de la població iraniana amb sancions econòmiques cada dia. Amb el subministrament d’equips de tortura i dispositius d’escolta, els Estats Units i Alemanya donen suport a la dictadura a l’Iran, que està regant al seu propi poble amb misèria, tortura i pobresa.

Per tant, el suposat "suport" o "solidaritat" per part de diversos polítics dels Estats imperialistes és fals i deshonest. Els tuits en farsi de Donald Trump només porten al règim iranià a usar més repressió contra els manifestants i a acusar-los de ser agents dels països occidentals.

L’agressió de l’imperialisme ianqui per a matar a Soleimani només ha intensificat l’escalada militar entre els EUA i l’Iran. Gens bo pot sortir de la intervenció de l’imperialisme per a les masses de la regió, sinó només més misèria i dependència.

Per tant, exigim la retirada de totes les potències imperialistes d’Àsia Occidental! Una veritable solidaritat amb les masses explotades i oprimides a l’Iran només pot ser una solidaritat antiimperialista, basada en l’autoorganització dels manifestants i en l’enfortiment de les forces polítiques als carrers de l’Iran.

"Sóc una de les milions de dones oprimides a l’Iran"

Mentrestant, la premsa internacional va rebre la notícia que també l’atleta de classe mundial i guanyadora de medalles Kimia Alisadeh va fugir de l’Iran. Alisadeh, que es va convertir en la primera dona iraniana a guanyar una medalla en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro el 18 d’agost de 2016, bronze en la categoria de pes fins a 57 quilograms de Taekwondoka, i segona en els Campionats Mundials de 2017 a Minsk, és l’atleta més famosa del país. Ara va escriure el següent missatge a través del seu compte Instagram des dels Països Baixos:

"Hola, oprimit poblo iranià. Què tan bé em coneixes? [...] Permetin-me ara revelar lliurement la meva identitat censurada. Jo, Kimia Alisadeh, no escric la història, ni sóc una heroïna, ni sóc portadora de la bandera de l’Iran. Sóc una de les milions de dones oprimides a l’Iran [...]. Em van portar on volien que fora. Vaig portar el que em van dir. Cada frase que van ordenar, vaig dir. Quan els convenia, em van acollir. Van posar les medalles en el vel obligatori i van afirmar que la seva gestió i decència eren decisives. No es van preocupar per mi. Cap de nosaltres es va preocupar per ells - som les seves eines. Es preocupen per les medalles que compren la influència política, a un preu que ells mateixos fixen. I al mateix temps ens humilien, diuen: no és apropiat que una dona estiri les cames. [...] El meu esperit inquiet no s’adapta als seus bruts canals econòmics, als seus estrets cercles polítics. No vull res més que taekwondo, seguretat i una vida sana i feliç. Estimat poblo iranià, no vull pujar els graons de la corrupció i les mentides [...]. Aquesta decisió va ser més difícil per a mi que la lluita per l’or olímpic, però continuo sent una filla de l’Iran onsevulla que estigui."

No es pot predir si les protestes poden continuar o expandir-se quantitativa i qualitativament, quina tan alt serà el nivell de repressió, etc. No obstant això, una cosa és clara: el lema de cada manifestació és el que defineix la seva capacitat d’expansió, les seves exigències i la seva naturalesa. Aquestes protestes, encara que fins ara s’han referit a la classe mitjana, van ser influenciades per les protestes de gener i novembre. Per tant, no s’ha de permetre que els assassins de gener i novembre (inclosos els reformistes) les hi apropiïn.

Aquest article va ser publicat el 14. de gener de 2020 en alemany per KlassegegenKlasse


Facebook Twitter

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"