×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Preu rècord: el petroli s’acosta als 100 dòlars empès per la tensió entre Rússia i Ucraïna

Mentre les principals accions de Wall Street tancaven en vermell; els preus del cru Brent i WTI van registrar pujades per sobre del 2%. Aquesta tensió en els “mercats” està relacionada al conflicte entre Rússia i Ucraïna; i, en segon lloc, a la pujada de taxes de la FED. Una altra mala notícia per als països amb alt endeutament com l'Argentina.

dimarts 15 de febrer de 2022
Facebook Twitter

Aquest dilluns les cotitzacions del londinenc Brent van pujar un 2,2% per a vendre’s a 96,48 dòlars el barril, un nivell no vist en set anys. Mentre el barril de West Texas Intermediate (WTI) va pujar 2,5%, a 95,46 dòlars. Aquesta tendència a l’alça en els preus del petroli es veu impulsada per les creixents tensions entre Rússia i Ucraïna.

En particular, aquest dilluns la cotització del Brent va repuntar al final d’una jornada volàtil, després de l’anunci del trasllat de l’ambaixada dels Estats Units de Kíev a Lviv, a Ucraïna, interpretat com un senyal d’imminent atac.

Per a l’analista de Rystad Energy Nishant Bhusha “els esdeveniments en l’est d’Europa seran crucials per al mercat global, atès que Rússia és un dels majors productors de cru, amb una capacitat de prop de 11,2 milions de barrils diaris.”

I va agregar: “en un escenari de contínues pujades en les últimes setmanes a causa dels baixos nivells de producció respecte a l’increment de la demanda després de la pandèmia, la crisi a Ucraïna pot empènyer el preu del barril europeu per sobre de la barrera de 100 dòlars.”

Et pot interessar: Claus per a entendre la caiguda del petroli que arrossega als mercats financers

Altres analistes, com Michael Hewson, analista de CMC Markets, opinen que a causa de la gran volatilitat, aquestes pujades en els preus del Brent poden acabar provocant una caiguda en la demanda, i advertia "l’augment del preu està preocupant a alguns dels membres de l’OPEP, que temen que el petroli a 100 dòlars tingui un impacte en la demanda i desencadeni una caiguda abrupta."

L’economia global creixerà en 2022 al voltant del 4,4% i el creixement mundial s’alentirà a 3,8% en 2023, segons l’últim informe de perspectives econòmiques de l’FMI.

En un context d’alta inflació i encariment del preu de l’energia, aquest dilluns a Wall Street els principals índexs van tancar amb baixes a conseqüència d’un agreujament de la crisi diplomàtica entre Washington i Moscou pel conflicte a Ucraïna i a causa de la possibilitat d’una pujada imminent de taxes d’interès per part de la Reserva Federal.

La mitjana industrial Dow Jones va baixar 0,5%, l’indicador ampliat S&P 500 va caure 0,4% mentre que l’índex Nasdaq va aconseguir revertir les pèrdues inicials.

El president de la Reserva Federal de St. Louis, James Bullard, va reiterar avui el seu anomenat perquè la FED prengui una mesura més agressiva per a augmentar la seva taxa de referència a curt termini, en un punt percentual, abans de l’1 de juliol.

En tant, la presidenta de la FED de Kansas City, Esther George, va expressar el seu suport a un enfocament més "gradual" i el seu parell de la Reserva Federal de San Francisco, Mary Daly, es va negar a comprometre’s amb alguna cosa més que un modest augment de taxes el mes vinent.

Et pot interessar: Quan els mercats petroliers es van tornar virals

La setmana passada es va informar que la inflació de gener interanual va ser de 7,5%, l’augment més important en quaranta anys. En aquest clima, des de Goldman Sachs van elevar el seu pronòstic que la FED aplicarà set augments en la seva taxa d’interès durant 2022 i van dir que preveuen que el rendiment del Bo del Tresor a deu anys aconsegueixi el 2,25% enguany.

Es tracta d’una mala notícia per a les economies anomenades “emergents” per la sortida de capitals cap a posicions més segures i rendibles; i un dur cop per als països amb alt endeutament intern. També serà una mesura que encarirà el preu de les hipoteques, ja que l’imminent augment de les taxes ja s’està reflectint en el preu de l’Euribor.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris