×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Claus per a entendre la caiguda del petroli que arrossega als mercats financers

El preu del barril de cru va caure 30% en una jornada, el major desplomo des de 1991 en la Guerra del Golf. Què explica la caiguda?

Esteban Mercatante

dimarts 10 de març de 2020
Facebook Twitter

El preu del barril de cru va caure 30% en una jornada, el major enfonsament des de 1991 en la Guerra del Golf. Aquest enfonsament es va convertir en el nou disparador de la caiguda de les bosses, que va començar la setmana passada davant la comprovació que l’impacte econòmic del coronavirus podria empènyer a una reducció a la meitat del creixement mundial, i això si es dóna en un escenari “optimista” que es conté l’expansió del mateix a mitjans d’any. Sinó la caiguda podria ser molt major.

A què es deu la caiguda del preu del barril de cru? Aquí, les principals claus.

Fre de la demanda de la Xina

L’economia de la Xina va caure 12% o més al febrer, en comparació amb el mateix mes de 2019. En el millor dels casos, considerant que el govern xinès va posar fi a les restriccions establertes al gener per a tallar el contagi, i a més està prenent mesures d’estímul, el primer trimestre de l’any va acabar amb una caiguda que li resta un punt o més al creixement d’enguany. Estan els qui anuncien que el PBI de la Xina podria créixer res més que un 2,5% enguany. És menys de la meitat que al 2019, i un quart del que creixia fins fa alguns anys. Per als països petroliers, aquesta frenada amenaça amb saturar ràpidament els mercats.

L’Agència Internacional de l’Energia (AIE) va publicar avui una previsió a la baixa de la demanda mundial de petroli per a 2020. Enguany projecta una demanda de 99,9 milions de barrils per dia (bpd) en 2020, és a dir, una contracció de 90.000 bpd, la primera vegada que baixa la demanda des de 2009. La seva anterior previsió era d’un creixement de 825.000 bpd, la qual cosa dóna una idea de la magnitud de la deterioració.

La “guerra” entre Rússia i Aràbia Saudita

Davant d’aquest escenari de menor demanda, la setmana passada l’Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) que nuclea a diversos dels principals exportadors i és liderada per Aràbia Saudita, va fracassar en aconseguir un acord amb altres països que no són membres del cartell, encapçalats per Rússia, per a reduir la producció. Reduir la producció hauria contribuït a reduir la pressió sobre els preus, evitant la saturació del mercat mundial. Rússia es va negar a una nova reducció col·lectiva dels 23 països que conformen l’OPEP més associats (l’anomenada OPEP+) de 1,5 milions de barrils al dia, com proposaven els saudites. D’acord amb mitjans russos, la delegació d’aquest país no estava convençuda en una retallada addicional de la producció i desitjava prolongar l’acord vigent des d’inicis de 2017, pel qual els membres de l’OPEP+ ja s’havien compromès a la retirada del mercat de 1,2 milions de barrils diaris.

Com a conseqüència, i després del fracàs de les negociacions, Aràbia Saudita va decidir el diumenge la major retallada dels seus preus del barril en 20 anys.

Nafta al foc per a l’escenari financer global

Les caigudes borsàries iniciades la setmana passada, es van aprofundir aquest dilluns agullonades per la caiguda del preu del petroli. Els mercats financers estan travessant jornades que no es vivien des de 2008, al pic de la crisi financera que va marcar l’inici de la Gran Recessió.

La setmana passada la Reserva Federal (Fed) nord-americana, el banc central d’aquest país, va anunciar una baixa d’emergència de 0,5 punts percentuals de la baixa de la taxa d’interès. Lluny d’aplacar als mercats, la mesura va ser presa com un senyal que l’entitat que presideix Jerome Powell estava també entrant en pànic.

Com analitzàvem fa una setmana, en un món assetjat pel deute, i en què tots els “fundamentals” fa temps vénen donant senyals que estem a les portes d’una recessió en les principals economies del món, els “cignes negres” com el coronavirus poden convertir-se en disparadores de xocs que accelerin la deterioració econòmica.

Avui l’FMI cridava a la coordinació entre els països per a respondre al pànic financer. En temps de “guerres comercials”, i de tensions amb els socis històrics de l’imperialisme nord-americà, i amb Donald Trump i la seva retòrica de “America primer”, pensar que el Tresor dels EUA es posi al capdavant d’una resposta coordinada per a un xoc mundial com va ocórrer en 2008 amb la crisi que tenia a aquest país com a epicentre, es torna molt menys probable.


Facebook Twitter

Esteban Mercatante

Nacido en Bs. As. en 1980. Es economista. Miembro del Partido de los Trabajadores Socialistas desde 2001. Coedita la sección de Economía de La Izquierda Diario, es autor del libro La economía argentina en su laberinto. Lo que dejan doce años de kirchnerismo (Ediciones IPS, 2015), y compilador junto a Juan R. González de Para entender la explotación capitalista (segunda edición Ediciones IPS, 2018).

Segueix-lo a Twitter

@EMercatante

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE