L’última situació que ha donat molt a parlar és l’actitud d’homenatge que Unides Podemos ve donant al rei Felip VI (al qual Alberto Garzón es refereix com a “ciutadà Borbó”, sense que això li impedís jurar-li lleialtat com a nou ministre de Consum). L’últim gest simbòlic d’integració al Règim del 78, la guinda del pastís de la seva entrada al Govern del PSOE.

Aquesta situació contrasta amb les paraules que fa un temps dedicava Pablo Iglesias a la Monarquia i al seu rei Felip VI:

“Aquí ens han comptat una milonga segons la qual a Espanya cal identificar-la, en primer lloc, amb la Monarquia. Perdoni, això què té a veure amb la democràcia? Democràcia i monarquia són dos conceptes contradictoris que s’expressen a més així en la història d’Espanya. En la història d’Espanya monarquia és símbol de corrupció, d’Imperi, d’eleccions falsejades, de sufragi censatari, de límits al desenvolupament constitucional i al desenvolupament democràtic. Monarquia és símbol a Espanya que un dictador designi a un Borbó com a successor al títol de Rei. La Monarquia no és una mica del que cap espanyol demòcrata pugui enorgullir-se”.

Segurament, en el 2011, en plena efervescència del 15M el discurs actual de Pablo Iglesias i els líders d’Unidas Podemos seria pres com una mala broma, quan el moviment de les places va expressar el descontentament i la crisi del sistema polític, precisament contra la Monarquia i el bipartidisme. Un partit que va dir sorgir contra “la casta” i el bipartidisme del PP-PSOE, però que avui és el soci de govern ni més ni menys que d’un dels pilars del règim imperialista espanyol.