Amb la cara de ciment i tirant de faula “progre”. Així ha respost avui Aina Vidal Sáez, diputada d’En Comú Podem en el Congrés, a les veus que denuncien que aquesta reforma laboral és una estafa i deixa en la mateixa situació a sectors precaritzats i molt feminitzats com les cambreres de pis – les conegudes com a Kellys – o les treballadores d’atenció domiciliària.

En el programa televisiu “Al Rojo Vivo” de la Sexta ha declarat “que els ho diguin a Las Kellys que guanyarien 5.300 euros més a l’any o als transportistes de carretera que guanyarien 7.500 euros més”. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, també ha esmentat en el seu discurs en diverses ocasions a aquest col·lectiu, que porta anys lluitant contra el que denuncien és una “cessió il·legal de treballadores”, la subcontractació de plantilles senceres que assumeixen tasques estructurals de les empreses on presten serveis.

Les pròpies Kellys han sortit en les seves xarxes socials han entonat una espècie de “no en el nostre nom”, recordant-li a la ministra que, entre els molts incompliments del seu ministeri, hi figura l’haver deixat intacte l’article 42.1 de l’Estatut de Treballadors que va flexibilitzar el règim de subcontractació al màxim amb la reforma laboral de 2012.

La diputada feia referència amb aquestes quantitats a que, en el cas d’aquestes treballadores de l’hostaleria, les noves contractes haurien d’aplicar el conveni sectorial de l’activitat que realitzen. No obstant, aquesta prevalença queda suspesa en cas que la subcontracta en si compti amb un conveni d’empresa, com és previsible que optin totes aquestes patronals ultraexplotadores. En aquest cas la prevalença del sectorial seria només quant a taules salarials, podent fixar la resta de retribucions – com les primes per nocturnitat, festius o hores extres – i condicions – permisos, descansos o vacances – a la baixa.

Així ho venen denunciant diferents advocats laboralistes d’esquerra com Vidal Aragonés o Juan Carrique, i les mateixes treballadores afectades com les cuidadores del servei d’atenció domiciliària en lluita per la municipalització del seu servei.