×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Podemos ha acusat Pedro Sánchez de donar suport a una escalada bèl·lica en continuar l'enviament d'armes a Ucraïna. El partit de Ione Belarra, comandat per Pablo Iglesias des del seu búnquer mediàtic, oblida que fa a penes un any i mig avalaven aquesta política per romandre en el Consell de Ministres del govern imperialista espanyol.

Roberto Bordón

dissabte 30 de març
Facebook Twitter

Podemos ha criticat l’últim enviament d’armes d’Espanya assenyalant que Pedro Sánchez porta al país a una escalada militarista i a veure’s involucrada en la guerra d’Ucraïna.

María Teresa Pérez, secretària d’Acció Institucional i coportaveu de Podemos, ha criticat l’enviament d’armament a Ucraïna incidint que aquesta política “no funciona” i que el PSOE abandona “el no a la guerra”. En les seves declaracions, Pérez va afirmar que aquesta política només alimenta la guerra, l’assassinat de civils i els beneficis de la indústria militar.

Una crítica que resultaria vàlida si no fos perquè Podemos durant la seva etapa en l’executiu del govern del PSOE i Unidas Podemos va avalar plenament aquesta política, aprovant els pressupostos més militaristes de la història espanyola i acceptant l’enviament de material bèl·lic a Ucraïna.

La impostura sempre va ser una marca de fàbrica de Podemos. Però el nivell d’hipocresia que venim veient des que la formació va ser desplaçada del Consell de Ministres -malgrat els seus esforços per continuar sent part de l’Executiu de Pedro Sánchez-, és ja d’escàndol. Perquè més enllà del discurs, els fets són que Podemos va aprovar els Pressupostos militaristes en els quals es basa bona part del gir militarista del govern quan Irene Montero s’asseia en el Consell de Ministres. I encara que ara pretengui ocultar-ho, quan Podemos era part del govern, enviar tancs a Ucraïna no va suposar cap problema.

La justificació de Podemos a tan esbalaïdora subordinació al curs militarista del govern va ser que donant suport a un creixement històric de la despesa militar (més del 20% del pressupost total) es podia aconseguir una reforma fiscal progressista, la llei d’habitatge i la derogació de la Llei Mordassa. Res d’això va avançar: la reforma fiscal va ser un bluf, la llei d’Habitatge qüestionat per tots els col·lectius del moviment per l’Habitatge, i la Llei Mordassa continua vigent. El que si va avançar va ser el militarisme imperialista i el compromís de Sánchez amb l’OTAN perquè en 2029 el 2% del PIB espanyol estigui dedicat a la despesa en defensa.

El gir “pacifista” de Podemos és només una nova maniobra electoral per sobreviure a la desfeta política de l’últim període. Una tàctica polític-discursiva per rentar-se la cara ara que estan fora del govern, mentre continuen secundant-lo en els fets en cada vot i cada política efectiva.

Des del començament de la guerra d’Ucraïna, el CRT ve lluitant contra l’augment del militarisme. Una tasca que avui continua sent més urgent que mai. Per això fa falta construir una altra esquerra, que sigui independent dels capitalistes i els partits del règim espanyol, antimilitarista, antiimperialista i socialista.

Et pot interessar: Tres propostes urgents per lluitar per un internacionalisme socialista: contra el genocidi a Palestina, el militarisme i el saqueig imperialista


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï