Economia

ESTAT ESPANYOL

L’economia espanyola s’enfonsa: necessitem una sortida de la classe obrera

El Govern preveu una caiguda del 9.2% en 2020 i un augment de l'atur fins al 19%. Una crisi pitjor que la de 2008, que els capitalistes intentaran descarregar sobre la classe treballadora, les dones i la joventut.

dissabte 2 de maig de 2020| edici� del dia

El govern espanyol acaba d’enviar el seu Pla d’Estabilitat a Brussel·les, amb estimacions més negatives que les que ja havia fet l’FMI. Segons la ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, la crisi tindrà forma de “V”, una forta caiguda, amb una ràpida recuperació per al 2021. Però no és gens clar que vagi a ser així.

La ministra va parlar del “sacrifici que tots hem hagut de fer”, ocultant el fet que milions de treballadors que estan en l’atur o sense ingressos pàteixen les conseqüències d’aquesta crisi, mentre que els grans capitalistes i les empreses són rescatades amb fons públics.

L’impacte de la pandèmia en l’economia espanyola ha estat brutal, amb la paràlisi de molts sectors que són claus per al capitalisme espanyol, com el turisme, els serveis i les automotrius. Sectors que, per l’impacte de la crisi, serà molt difícil que recuperin nivells anteriors una vegada passada la crisi sanitària.

La taxa d’atur arribarà a un 19%, segons el govern, però aquesta dada no té en compte als milions de treballadors afectats per ERTEs, per la qual cosa el nombre de treballadors que quedaran en l’atur són molts més.

El dèficit públic està previst en un 10,3% del PIB enguany, una mica superior a la pitjor xifra de la crisi anterior, en 2012. Segons la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, el deute públic aconseguirà en el 2020 un 115,5% del PIB, una xifra superior al 98% actual, que ja és altíssim. Aquest nivell d’endeutament és conseqüència directa de com es va implementar la sortida de la crisi del 2008, amb els Estats endeutant-se massivament per a rescatar a les empreses privades i la banca.

Davant semblant catàstrofe econòmica, són milions les treballadores i treballadores que ja comencen a preguntar-se com serà el panorama en els pròxims mesos, angoixats per la possibilitat de seguir en l’atur, no poder pagar un lloguer o una hipoteca.

Ve un escenari de depressió sense precedents des de la postguerra. Només la classe treballadora, aixecant un programa hegemònic que doni sortida al conjunt dels sectors populars, pot evitar que aquesta crisi es descarregui sobre els de sempre i que aquesta vegada la paguin als capitalistes.

Llegeix-ho: Un programa anticapitalista i de classe per a enfrontar la catàstrofe econòmica que ve

Més que mai, aquest 1 de maig, necessitem que s’escolti molt fort un programa de sortida obrera a la crisi. Et convidem a sumar-te a l’acte internacional que impulsem des de la Xarxa internacional d’Esquerra Diari i que es transmetrà en directe des de 15 països, en 6 idiomes.

Més informació: 1 de Maig
temes relacionats

Crisi coronavirus   /    #Coronavirus   /    Crisi econòmica   /    Economia   /    En Català

Comentaris

Comentar