×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Guerra entre la Unió Europea i AstraZeneca per demores en el lliurament de vaccins

Dels 200 milions de dosis que tenia compromesos, l'empresa preveu lliurar-ne 50. La “guerra pels vaccins” impedeix que es produeixin milions de dosis a tot el món.

Nicolás Daneri

dimecres 28 d’abril de 2021
Facebook Twitter

La Unió Europea va demandar a AstraZeneca per retards en l’enviament de centenars de milions de dosis de vaccins contra el coronavirus, una forta escalada d’una llarga disputa entre el bloc i el fabricant anglo suec.

L’empresa va respondre públicament que es defensarà “ fortament en la cort” i que lamentava la decisió de la Comissió Europea, l’executiu del bloc comú.

Segons alguns mitjans del vell continent, els funcionaris de l’executiu europeu estaven furiosos per la negativa de l’empresa a desviar les dosis fabricades en dues plantes del Regne Unit. El CEO d’AstraZeneca, Pascal Soriot, es va excusar dient que estava obligat per contracte a subministrar en primer lloc les dosis fabricades a Oxford i Staffordshire als residents al Regne Unit.

El nus de la qüestió està en una clàusula del contracte pel qual l’empresa es compromet a fer “els seus millors esforços” per a lliurar les dosis compromeses. La UE diu que això no es va complir i, previsiblement, AstraZeneca ho nega. Addueix problemes tècnics que van demorar la producció.

Però aquesta disputa deixa al descobert una qüestió profunda darrere de l’esquema de producció i distribució dels vaccins. L’escassetat actual de dosis, que fa que la UE vulgui quedar-se amb vaccins destinats a altres llocs, no descansa sobre qüestions tècniques sinó econòmiques.

Les patents li garanteixen a les empreses el monopoli de la producció i comercialització d’un producte, vaccins en aquest cas. I aquestes empreses poden habilitar a altres a produir, acord econòmic mitjançant.

Avui AstraZeneca diu que té problemes que li impedeixen complir amb els terminis de lliurament compromesos amb la UE mentre existeix capacitat ociosa per a produir vaccins en diversos països del món.

L’empresa anglo sueca té un acord amb el Serum Institute of l’Índia (SII), el major productor mundial de vaccins, amb una capacitat instal·lada per a produir al voltant de 1200 milions de dosis a l’any. Però segons la revista Business Today de l’Índia, el país podria produir fins a 8200 milions de vaccins a l’any, suficient per a vaccinar a tota la població mundial.

En conjunt, els fabricants indis de vaccins, com SII, Bharat Biotech, Panacea Biotech, Sanofis Shanta Biotech, Biological E, Hester Biosciences i Zydus Cadila, tenen una capacitat instal·lada per a fabricar 8200 milions de dosis de diferents vaccins a l’any. Si és necessari, aquesta capacitat pot ajustar-se per a fabricar els vaccins de COVID-19.

Però moltes d’aquestes instal·lacions estan parades o són utilitzades per a produir altres fàrmacs perquè no van arribar a acords amb les empreses propietàries de les patents o simplement perquè els genera més benefici dedicar-se a una altra cosa.

En un moment en què l’Índia és notícia per l’enorme crisi sanitària que va causar la pandèmia, amb milions de morts i crematoris a cel obert, els capitalistes locals o estrangers continuen pastant fortunes.

Utilitzant només una part de la producció dels laboratoris es podria proveir a milions en tot el planeta ràpidament. I això es podria replicar en altres països amb capacitat de produir vaccins. Per a això s’haurien d’eliminar les patents.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria