×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Foc creuat, xenofòbia i coronavirus: la impossible situació dels migrants africans a Iemen

Són els més exposats a la pandèmia per les seves pèssimes condicions residencials, i sofreixen a més la brutal expulsió per les milícies hutís. Centenars de milers de migrants de la Banya d'Àfrica creuen cada any el territori iemenita camí al Golf Pèrsic a la recerca de treball.

dimarts 30 de juny de 2020
Facebook Twitter

Els milicians hutís, que controlen el nord de Iemen, han expulsat a milers de migrants del seu territori a punta de pistola en els últims tres mesos, culpant-los per propagar el coronavirus i llançant-los al desert sense menjar ni aigua. Així va informar el diari estatunidenc The New York Times aquest diumenge.

Molts van ser obligats a fugir cap a la frontera amb Aràbia Saudita, el principal enemic dels hutís, quedant exposats a les bales dels guàrdies fronterers saudites o a ser empresonats, on són colpejats, reben poc menjar i són obligats a dormir en el mateix pis que usen com a bany. Així van denunciar els immigrants en entrevistes fetes des de la presó al citat diari. Alguns van tornar a demanar ajuda als traficants de migrants, decidits a travessar la frontera per a trobar treball a Aràbia Saudita, rica en petroli.

“Alguns dels migrants que van fugir d’Al Ghar cap a Aràbia Saudita el 8 d’abril van estimar que els hutís van matar almenys a 250 migrants aquest dia. Un altre migrant, Ali Mohammed, de 28 anys, que va relatar haver estat expulsat d’una granja a prop d’Al Haydan, va dir que només 57 dels 200 etíops amb ell van sobreviure”, va indicar el NYT.

El 10 d’abril, Iemen va anunciar el seu primer cas de Covid-19 a la regió de Hadramaut, en la zona centro orient del país. Era el començament d’un previsible desastre per a un país devastat per cinc anys de guerra civil, la pitjor epidèmia de còlera en els temps moderns i que es trobava lluitant amb una epidèmia de dengue.

La deteriorada situació del país és també un brou de cultiu per a la xenofòbia. Segons NYT, “autoritats de tots dos bàndols en conflicte han trobat durant molt de temps fàcil estigmatitzar als migrants africans com a portadors de malalties: primer el còlera, ara el coronavirus, que està consumint el que queda del sistema de salut de Iemen”.

Però les causes de la deterioració del sistema de salut de Iemen no tenen a veure amb la migració. La guerra va destruir el sistema de salut quan el país ja era el més pobre del món àrab abans del conflicte: s’estima que només el 51% de la capacitat de salut de Iemen està funcionant, el país té en mitjana 10 professionals de la salut per cada 10,000 habitants i només 500 respiradors artificials per als seus 28 milions d’habitants. Com si això fos poc, durant la guerra, els treballadors de la salut i les instal·lacions hospitalàries es van convertir en el blanc favorit dels atacs dels diferents camps en conflicte.

El risc de ràpida propagació del virus al país també és alt per les condicions en les quals viuen les 3,6 milions de persones desplaçades, sovint en campaments o en habitatges precaris, sense accés a aigua corrent o productes bàsics d’higiene com el sabó. No fa falta dir que, enmig de la vergonyosa "guerra" pels equips mèdics que lliuren les grans potències, el pobre Iemen no té cap possibilitat de convertir-se en un destí prioritari per a aquests productes essencials. Totes aquestes condicions fan de Iemen un "lloc de cultiu" per a la propagació assassina del Covid-19.

L’encreuament de Iemen, la ruta migratòria més perillosa del món

En 2019, 11.500 persones al mes, de mitjana, han embarcat des de la Banya d’Àfrica rumb a Iemen, convertint a aquesta ruta migratòria marítima en la més activa de tot el món, segons informa l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM). D’acord amb dades recopilades per la Matriu de Seguiment de Desplaçament (DTM) d’aquesta organització, més de 138.000 persones van creuar el Golf d’Aden cap a Iemen l’any passat.

El viatge és cruel, molts migrants moren en el camí. Segons informa France 24, “En la mar, els contrabandistes retenen aigua i menjar i llancen als passatgers que no cooperen per la borda. A Iemen, els migrants estan a la mercè dels traficants que els torturen i abusen sexualment, exigint enormes sumes de diners de les seves famílies empobrides per a comprar la seva llibertat”.

Les enquestes de les Nacions Unides mostren que la majoria dels migrants no saben sobre els combats a Iemen abans d’arribar, però els atacs aeris creuats i de la coalició els troben de totes maneres. En els encreuaments fronterers, els guàrdies saudites els disparen i els maten, el que els migrants diuen "valls de matança" amb cossos, diuen els migrants i els funcionaris humanitaris. Els que sobreviuen sovint són detinguts per les autoritats saudites i deportats.

Gairebé el 90% dels quals van arribar a Iemen en 2019 van intentar continuar cap al Regne d’Aràbia Saudita. Migren a la recerca de treball, com a treballadors domèstics, pastors d’animals o treballadors als països rics del golf les economies del qual depenen dels migrants. Amb freqüència procedeixen de les regions rurals de Oromia, Amhara i Tigray, en el nord-oest d’Etiòpia, país d’on procedeix prop del 92% dels migrants.

“Si bé les tragèdies al llarg del Mediterrani són ben informades, el nostre personal dóna testimoni dia a dia dels abusos soferts pels joves de la Banya d’Àfrica per part de tractants i traficants que s’aprofiten de les seves esperances de tenir una millor vida”, va sostenir Mohammed Abdiker, Director Regional de la OIM per a l’Est i la Banya d’Àfrica.

Però no són els traficants els que més treuen profit de la necessitat dels migrants africans. Segons informa el mateix organisme, en 2019 el Regne d’Aràbia Saudita i el Govern d’Etiòpia van acordar “un sistema de reclutament de treballadors domèstics, seguit per una primera comanda que 100.000 treballadors etíops viatgessin al Regne d’Aràbia Saudita”. Una ominosa situació d’explotació de mà d’obra barata recolzada en la insostenible situació dels treballadors pauperitzats d’Etiòpia.

Aquesta dramàtica situació a Iemen no cau del cel. És el resultat de la guerra civil, però també d’anys de dominació imperialista a la regió. El Covid-19 truca a la porta i amenaça amb matar a milers de persones.

La lluita dels treballadors en països imperialistes com França per una reconversió de la producció per a lluitar contra la pandèmia també seria la millor manera d’ajudar a les persones més vulnerables enfront de Covid- 19.

De fet, si els treballadors als països imperialistes aconsegueixen imposar la producció en massa sota el control obrer, de màscares, respiradors, llits, alcohol en gel, etc. Aquesta producció també podria destinar-se als països més pobres com Iemen, que estan en major risc.

La pandèmia requereix una resposta integral i els capitalistes estan demostrant que no poden fer-ho, prefereixen condemnar a milers i milers de persones exposades al virus.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso