×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Euskal Herria: sindicats convoquen vaga general en defensa de pensions públiques i ocupació

Els sindicats ELA, LAB, ESK i CNT se sumen a la convocatòria de vaga general per les pensions i condicions de vida dignes a Euskal Herria, fixada pel 30 de gener per la Carta de Drets Socials.

Jaime Castán

dimecres 27 de novembre de 2019
Facebook Twitter

La mesura de lluita ha estat convocada des de la Carta de Drets Socials d’Euskal Herria, on participen diversos col·lectius i sindicats, juntament amb el Moviment de Pensionistes que s’ha sumat a la proposta. Les organitzacions que conformen la Carta dels Drets Socials portaven setmanes elaborant la proposta de mobilització que, finalment, han concretat com una vaga general pel 30 de gener.

En la compareixença d’aquest dimarts a Bilbao, les convocants han tornat a assenyalar que “el repartiment equitatiu de la riquesa, la defensa del sistema públic de pensions i el reconeixement dels drets socials no s’aconsegueixen amb promeses; són necessaris fets”. En aquest sentit exigeixen “al Govern de Madrid, als de Gasteiz i Iruñea, i a la patronal, que immediatament es recuperi el poder adquisitiu perdut de pensions i salaris i la seva revaloració automàtica en funció com a mínim de l’increment del cost de la vida; derogar les reformes laborals del 2010 i el 2012 i els aspectes regressius de les reformes de les pensions del 2011 i 2013”

De la mateixa manera han defensat una “pensió mínima de 1.080 euros i un Salari Mínim Interprofessional de 1.200 euros; acabar amb la bretxa de gènere en salaris i pensions; jubilació anticipada sense penalitzar amb 40 anys cotitzats; una xarxa de serveis socio sanitaris públics, universals i gratuïts; que la quantia de la Renda Garantida i RGI sigui del 100% del SMI, i normativa específica per complementar la pensió mínima a 1.080 euros”.

És necessari assenyalar que CCOO i UGT no donen suport a la mobilització, a pesar de què suposa un pas endavant en la lluita que les persones pensionistes estan donant en els últims temps. Novament les burocràcies sindicals de les grans centrals tornen a posicionar-se en contra de les mobilitzacions. Han estat sindicats alternatius els que han impulsat o donen suport a la vaga, entre els quals es troben ELA, LAB, ESK o CNT.

CCOO ha valorat que aquesta iniciativa “ha dividit al propi moviment”, al mateix temps que la qualifica “precipitada” i “fora de context, més si cap amb un acord de govern progressista a Espanya damunt de la taula”. Al mateix temps que UGT ha remarcat en les últimes setmanes que “una vaga general no és la sortida al problema de les pensions”.

Aquestes declaracions revelen el rol claudicant de les burocràcies sindicals que porten dècades acceptant i legitimant les reformes i atacs neoliberals, suposant un autèntic impediment al desenvolupament de les lluites sindicals i socials. Res nou sota el sol. Una situació que té l’aire de continuar amb el possible nou govern de Pedro Sánchez, que a més comptarà amb la integració en el mateix d’Unidas Podemos.

No obstant això, a Euskal Herria la pròxima vaga del 30 de gener suposarà una nova mobilització contra la precarització de la vida, recolzada no sols pel Moviment de Pensionistes d’Euskal Herria, sinó també pel moviment feminista (que comprèn a més de cent organitzacions), organitzacions socials com la plataforma LGTBI d’Euskal Herria Harro, Kakitzat, Associació de Treballadores de Llar (ATH), PAH Bizkaia-*Kaleratzerik ez, Berri-*Otxoak plataforma contra l’exclusió social i pels drets socials o Iskanbila.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya