×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els 23 espanyols més rics augmenten la seva fortuna enmig de la Pandèmia

La llista de Forbes mostra com la fortuna dels espanyols més rics augmenta un 16% des del 18 de març, un total de 14.056 milions.

Clara Mallo

dissabte 6 de juny de 2020
Facebook Twitter

Les últimes dades publicades per la revista Forbes, que actualitza diàriament el valor de les accions dels més rics del món i analitzats pel periòdic Infolibre revelen que el patrimoni dels 23 espanyols més rics ha crescut des de març malgrat la situació de crisi i emergència sanitària deslligades per la pandèmia. La comparativa, realitzada a les fortunes espanyoles per Infolibre, s’ha realitzat comparant el valor de les accions que aquestes fortunes posseïen el 18 de març i el 29 de maig, i el resultat mostra com els multimilionaris espanyols són ara un 16% més rics que abans de la pandèmia.

La comparativa mostra com només tres dels 23 empresaris que inclou la llista no van augmentar les seves fortunes.

Et por interessar: Gairebé 7 milions d’euros més per a Florentino Pérez

Segons el rànquing de Forbes, Amancio Ortega se situa en el sisè lloc entre les fortunes a nivell mundial i primer en e Estat espanyol. L’empresari, fundador d’Inditex, ha vist un augment del seu patrimoni d’un 17,42% durant aquest període amb més de 8.600 milions, mentre que la fortuna de Sandra Ortega ha crescut un 14,5% amb 721 milions. La fortuna de Rafael del Pi, president de Ferrovial, ha augmentat un 40%; la de Miguel Fluxà Rosselló, amo d’Iberostar, un 50% i Florentino Pérez, augmenta el seu patrimoni en un 41,6%, amb uns beneficis en aquests dos mesos de 450 milions d’euros.

La tendència és general. Si analitzem la llista Forbes, l’evolució de la riquesa en accions dels multimilionaris des del 18 de març, aquesta s’ha anat recuperant malgrat la gravetat de la crisi del coronavirus. La fortuna del fundador de Facebook, Mark Zuckeberg, va augmentar un 46,2% i la de Jeff Bezos, fundador i amo d’Amazon, va créixer un 30,6%. Steve Ballmer, exconseller delegat de Microsoft, va veure augmentada la seva fortuna un 24,2%. També Michael Bloomberg, ex-alcalde de Nova York i ex-candidat demòcrata a la presidència, un 25,7%. O Elon Musk, el polèmic amo de Tesla, és ara un 48% més ric que fa dos mesos. Aquests són només alguns d’ells.

Un impost a les grans fortunes per a sortir de la crisi

Avui mentre milions de persones veuen reduïts els seus salaris, van a l’atur i es queden sense ingressos, el Govern de PSOE - Unidas Podemos no ha establert cap impost als més de 50 mil milions de beneficis de l’IBEX35 o als més de 30 mil milions en què es va incrementar el patrimoni de les grans fortunes en 2019 i que veiem com ara continua incrementant-se enmig de la crisi que va escampar-se per tot arreu degut a la pandèmia.

Et por interessar: Un impost extraordinari als 200 més rics: d’aquí pot sortir la “paga” que necessitem

A més els recursos per al rescat a les pròpies fortunes i als bancs són presos de les arques públiques generant un deute que sens dubte recaurà sobre els sectors populars i les i els treballadors.

Perquè siguin els grans capitalistes els qui paguin la factura cal lluitar per impostos extraordinaris a les grans fortunes i als beneficis empresarials. A aquells que continuen enriquint-se a costa dels treballadors exposats davant el virus. L’augment de les grans fortunes en 2019, més de 30 mil milions, hauria de ser requisada íntegrament i imposar un impost als grans patrimonis del 20%. Si això s’apliqués només als 100 primers de la llista s’aconseguirien 30 mil milions.

Per a les empreses de l’IBEX35, que no paguen ni el 20% de l’impost de societats, un impost del 50% als seus beneficis de 2019, suposaria altres 25 mil milions. A més si juntament amb això es deixen de pagar els interessos del deute, que van ser 30 mil milions l’any passat, hi hauria un total de 115 mil milions per a posar-los a la disposició de reforçar el sistema sanitari, construir nous hospitals, habitatges socials, reconvertir la indústria i sectors que siguin intervinguts, garantir les pensions i retornar als països semi-colonials on moltes d’aquestes multinacionals han extret els seus beneficis per a atendre la crisi sanitària i social.

Si comparem com s’han enriquit les 23 majors fortunes espanyoles durant la crisi amb les cues de la fam en els barris populars de ciutats com Madrid, veiem cada vegada més urgent la lluita perquè aquesta crisi la paguin els rics.

Et pot interessar: Un programa anticapitalista i de classe per a enfrontar la catàstrofe econòmica que ve


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”