×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Un impost extraordinari als 200 més rics: d’aquí pot sortir la “paga” que necessitem

Les persones més riques d'Espanya van augmentar la seva fortuna en un 15,1% en l'últim any: 35.000 milions més que l'any anterior.

Antonia Civelli

dissabte 18 d’abril de 2020
Facebook Twitter

Foto: Amancio Ortega, José María Álvarez-Pallete i Ana Patricia Botín

Aquest divendres s’ha fet trending topic a Espanya l’etiqueta #DamePaguita, motoritzat per sectors de dreta i extrema dreta en contra de qualsevol mena de renda mínima per als sectors més vulnerables, que són milions davant aquesta crisi.
Amb un discurs reaccionari que això seria gairebé “regalar” diners als qui no treballen, en comptes de donar-li-ho als empresaris. Però la realitat està molt lluny d’aquestes ficcions boges d’aquests sectors. Mentre els super rics continuen acumulant fortunes, milions de persones no saben com arribar a fi de mes.

Des de 2012 -any màxim de la crisi a l’Estat espanyol, quan l’atur va superar el tràgic 25%-, els més rics de l’Estat espanyol van duplicar les seves fortunes, acumulant un patrimoni total de 266.480 milions d’euros en 2020.

El primer lloc l’ocupa Amancio Ortega, amo d’Inditex, amb un patrimoni de 72.640 milions d’Euros. Ho segueixen Rafael del Pi i la seva família, que atresoren ni més ni menys que 10.000 milions d’Euros, amb Ferrovial. Mentre que la família de Juan Roig, a càrrec de Mercadona, té un patrimoni de 9.000 milions d’Euros. I com tot queda en família, el quart lloc l’ocupa Sandra Ortega, la filla d’Amancio Ortega, amb 6.750 milions, superant així a Sol Daurella de Coca-Cola-Cosbega que compta amb 6.340 milions. Elles són les dues dones més riques d’Espanya.

A més, tan sols set famílies espanyoles superen els 5.000 milions i sumen un total de 115.700 milions, el 43,5% del total del que tenen els 200 més rics.

Fem un compte senzill: solament amb el que van augmentar la seva fortuna en l’últim any aquestes 200 famílies més riques (35.000 milions d’euros), es podria pagar una renda d’emergència equivalent al SMI per a 3 milions de persones durant un període de 12 mesos.

Com venim plantejant des que va començar la crisi del coronavirus, no falten recursos per a enfrontar aquesta crisi, el problema és que són a les mans d’uns pocs: els grans capitalistes, que continuen sent “rescatats” amb paquets crediticis del govern, mentre també finança amb diners públics els ERTOs massius.

Amb més d’1 milió d’acomiadats, més de 2 milions de treballadors amb reducció salarial en *ERTEs i 2 milions pràcticament sense ingressos, es fa de vida o mort exigir un impost extraordinari a les grans fortunes.

Però el govern del PSOE-Podemos no té cap intenció de tocar els fons dels seus empresaris amics. Per contra. Fixa’t quin ha estat la resposta de la portaveu del govern en ser consultada per un periodista de CTXT sobre aquesta mesura.


Facebook Twitter
ERC i PSC tanquen un acord per als pressupostos del retorn a l'autonomisme

ERC i PSC tanquen un acord per als pressupostos del retorn a l’autonomisme

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques