×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Eleccions generals 23J | La participació cau més de 3,5 punts i a les 18 hores se situa en el 53%

Els col·legis electorals ja han obert en tot l'Estat aquest diumenge per a la celebració dels comicis generals en els quals s'elegirà al president del Govern i als representants del Congrés i el Senat. L'actual convocatòria es va anunciar el passat 29 de maig, quan Pedro Sánchez va decidir avançar els comicis després dels resultats de les municipals i autonòmiques del 28M.

Esquerra Diari

diumenge 23 de juliol
Facebook Twitter

Participació a les 18 hores

La participació a les eleccions generals a les 18 hores se situa en el 53% amb el 97,96% de taules comptabilitzades, la qual cosa reflecteix un descens de gairebé quatre punts respecte als comicis de 2019, quan va ser del 56,85%. Destaca la caiguda a Catalunya d’onze punts respecte 2019.

Aquesta xifra no inclou el vot per correu, que enguany ha aconseguit xifres rècord amb 2,47 milions d’electors.

L’avanç previ, de les 14.00, mostrava com la participació havia pujat en totes les comunitats, menys tres —Catalunya (-3,80%), País Basc (2,98%) i lleument en la Comunitat de Madrid (-0,16%)— i a Melilla.


Participació a les 14h

Els primers resultats de participació fets públics a les 14 hores se situen en 40,4%, amb el 90,47% de les taules i el 99,55% del cens comunicat. Aquesta xifra és 2,5 punts més alta que en les eleccions generals de 2019 (37,92%), si bé la comparació és difícil d’establir per tractar-se de les primeres eleccions celebrades en ple estiu.

La dada no inclou el vot per correu, que ha batut el rècord de 2,47 milions de persones, gairebé un 7% del cens enfront del poc menys del 3% de 2019.

Per sobre de la mitjana estatal es situen Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Múrcia, Navarra, Castella-la Manxa i Cantàbria. Mentre que en tres comunitats la participació cau respecte a les anteriors eleccions generals: Catalunya (-3,8 punts), Euskadi (-3 punts) i Madrid (-0,16 punts).

Els col·legis electorals, dotats en molts casos de ventiladors i milers d’ampolles d’aigua, obren les seves portes per als setzens comicis a Corts Generals. Un total de 37.469.142 persones estan cridats a acudir a les urnes en aquests comicis, dels quals 2,3 milions resideixen a l’estranger. Els centres de votació van obrir a les 9.00 i tancaran a les 20.00 hores (hores local).

Dels electors residents en l’Estat espanyol, 1.639.179 podran participar per primera vegada en unes eleccions generals en haver complert 18 anys des de l’anterior votació, celebrada el 10 de novembre de 2019.

Per als qui vagin a votar aquest diumenge s’han instal·lat 210.000 urnes i 59.000 cabines en 22.562 locals disseminats en tot el país. S’han repartit en els col·legis electorals 85 milions de sobres.


Rècord històric de vot per correu

Més de 2,47 milions d’electors ja han dipositat el seu vot a les oficines de Correos per als comicis del 23J. Aquesta xifra constitueix el 94,2% de les sol·licituds admeses per a aquesta modalitat de sufragi, la ràtio més alta aconseguida en unes eleccions generals a Espanya des que hi ha registres estadístics homologats (2008).


Govern de la dreta o continuïtat "progressista”

En aquestes eleccions generals es dirimeix la continuïtat del Govern de coalició del PSOE i Unides Podem o l’emergència d’un nou govern de dreta liderat pel Partit Popular (PP), amb el suport de l’extrema dreta de Vox.

Els resultats de les eleccions municipals i autonòmiques del 28M ja avançaven la possibilitat d’un Govern del PP i Vox, mentre el “progressisme” planteja com a sortida una revàlida del seu govern de coalició en un marc polític encara més conservador després d’haver deixat sense resoldre les principals demandes socials i democràtiques de la classe treballadora i els sectors populars i fins i tot, en algunes qüestions claus, haver assumit gran part de l’agenda de la dreta.

Et pot interessar: Govern de la dreta o continuïtat "progressista"? Sis claus sobre les eleccions generals del 23JFins a quina hora es pot votar aquest 23J?

Els col·legis electorals tancaran a les 20.00 hores, tant en la península com a Canàries, encara que a partir de llavors podran encara dipositar les seves paperetes en les urnes els qui es trobin en el local o fent cua.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?