×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El 40% del rebrot el sofreix la classe obrera migrant en escorxadors d’Aragó

Rebrots en 26 províncies, amb el 40% dels casos en temporers en escorxadors d'Aragó, que en alguns casos han dormit setmanes al carrer. Els mitjans responsabilitzen als treballadors migrants, mentre la raó està en les terribles condicions de vida i explotació de la plantilla.

Roberto Jara

dimarts 30 de juny de 2020
Facebook Twitter

Els nous rebrots del virus estan directament lligats a la precarietat i la insalubritat de la indústria alimentària, especialment en les condicions que sofreix la classe treballadora als escorxadors i al camp, en la seva majoria migrant. El 40% d’aquests nous casos en tot l’estat s’ha donat en aquestes empreses en quatre comarques d’Osca, que han hagut de retrocedir a la Fase 2. Treballadors migrants temporers, treballadors de la indústria càrnia i personal de residències estan entre els grups més afectats per aquests rebrots.

L’Associació Nacional d’Indústries de la Carn d’Espanya (Anice) parla d’ “estricte compliment” de seguretat i higiene de la indústria. L’empresa Llitera Meat a Binèfar (Osca) ha culpabilitzat directament als treballadors, sostenint en els mitjans que els joves es van contagiar fora de les seves instal·lacions per haver participat d’un “botelló”. La realitat que no compten és que molts d’aquests treballadors van estar des de març a maig vivint al carrer o en assentaments d’infrahabitatges, o que no comptaven amb la protecció necessària a les empreses.

1.000 infectats per covid-19 a l’escorxador Litera Meat d’Osca

Les condicions laborals en els escorxadors són deplorables i els treballadors migrants es veuen obligats a viure en condicions d’amuntegament, sense les més elementals mesures de protecció davant la malaltia. El règim de subcontractes vigent en la indústria càrnia permet a les empreses utilitzar mà d’obra migrant molt barata sense garantir condicions de seguretat i higiene enmig de la pandèmia.

Els centres industrials amb personal subcontractat i migrant, sense protecció, pèssimes condicions d’habitatge i exposats a molt baixes temperatures durant la jornada laboral són llocs de contagi ideals pel virus, perquè els empresaris prioritzen els seus guanys per sobre les vides dels treballadors i els seus familiars.

Tal com explica la Intersindical d’Aragó, “Molta gent no entén l’idioma i els obliguen a signar papers informatius sobre el COVID-19, és una pràctica merament de tràmit perquè l’empresa pugui cobrir-se l’esquena en cas de nous brots, però la realitat és que els treballadors i treballadores continuen desinformats de la realitat. “.

El cas al qual es refereix aquesta informació és el de Fruites Espessa en Zaidín (Osca), en el qual a més indiquen que en aquestes condicions hi havia menors sense l’edat legal per a treballar en els que s’ha utilitzat DNI de majors d’edat. Un altre dels focus es troba a Fraga (Osca) on els temporers van dormir durant setmanes als carrers de la localitat al no habilitar-los la patronal ni el consistori cap mena d’allotjament.

Pastora Filigrana: “S’està confinant a temporers en barraques sense aigua i sense subministraments

Més de 80 associacions de les comarques afectades demanen el "tancament temporal immediat dels escorxadors, convertits en el principal focus de COVID-19 de la zona” i que es garanteixin ajudes públiques pels qui treballen allí, readmissió de les persones acomiadades durant la pandèmia i que “reparin tot el mal causat a les víctimes, les seves famílies i al conjunt de la població”.

El sistema de contractació en origen és la base de molts sectors de la producció, no sols agrària, i aquesta explotació extrema dels sectors d’immigrants es recolza en una legislació preparada pels diferents governs que va permetre una reculada en les seves condicions laborals. En la dècada del 2000 es van crear els "contractes en origen", per regular la immigració i garantir als empresaris que els treballadors estrangers anessin contractats des dels seus països sota “condicions especials”.

Si la primera onada del Covid va colpejar especialment als barris obrers i populars, als treballadors i treballadores més precàries dels sectors essencials, als migrants sense drets, el rebrot pot ser un segon assot encara més dur ja que ara se suma a l’efecte de la crisi econòmica, la precarietat, la desocupació i la falta de recursos. Per això, la formació de comitès d’higiene i seguretat sanitària a tots els llocs de treball, triats democràticament pels treballadors i treballadores, és una mesura urgent per evitar-ho

Vaga dels treballadors migrants del camp a Itàlia: “No som carn d’escorxador”

Aquesta pandèmia està revelant a tota claredat els nocius mecanismes del capitalisme, les seves desigualtats i una explotació summament cruel. També revela el caràcter imperialista i reaccionari de l’Estat espanyol i els seus CIEs i lleis d’Estrangeria, que han de ser derogades, garantint papers per a tots/es.

Els temporers i temporeres són "treballadors/es essencials", no sols ara sinó en tot moment. Han de gaudir de condicions de treball dignes, de protecció social i de salaris concordes amb la transcendència de les seves tasques. És inacceptable que els patrons occidentals s’aprofitin de la pobresa dels treballadors, forçant-los a posar en perill les seves vides.

"El racisme institucional és l’arrel: lluitar contra el racisme és lluitar contra el capitalisme"


Facebook Twitter
Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light