×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Edició especial de Contrapunto sobre França

Contrapunto

dilluns 20 de gener de 2020
Facebook Twitter

La lluita de classes a França, una vegada més, està marcant un nou moment per al moviment obrer, de qual, la seva significació va molt més enllà de les seves fronteres. Quines són les seves principals característiques? Quines contradiccions i cruïlles se li presenten al moviment? Quin és el paper dels socialistes revolucionaris d’aquest procés? Aquestes i altres preguntes aborden els diferents articles i entrevistes d’aquest número especial de Contrapunto i Ideas de Izquierda de l’Argentina.

***

Avui a França la classe treballadora està lluitant una de les seves principals batalles a nivell internacional. En 2018 va ser la rebel·lió dels Armilles Grogues, avui més de 40 dies de vaga després, piquets, mobilitzacions contra la reforma jubilatoria neoliberal que vol imposar el govern de Macron. Es tracta de la vaga més prolongada des de Maig de 1968. La lluita de classes a França, una vegada més, està marcant un nou moment per al moviment obrer, del qual la seva significació va molt més enllà de les seves fronteres. Quines són les seves principals característiques? Quines contradiccions i cruïlles se li presenten al moviment? Quin és el paper dels socialistes revolucionaris d’aquest procés? Aquestes i altres preguntes aborden els diferents articles i entrevistes d’aquest número especial de Contrapunto i Idees d’Esquerra de l’Argentina.

En primer lloc, presentem una entrevista a Daniela Cobet dirigent de la Courant Communiste Révolutionnaire (CCR), tendència revolucionària del Nouveau Parti anticapitaliste (NPA) de França. La CCR integra a nivell internacional la Fracció Trotskista per la IV Internacional (FT-CI) i edita el diari Révolution Permanent que és part de la Xarxa Internacional La Izquierda Diario. En aquesta entrevista Daniela Cobet ens explica sobre la situació del conflicte i de la seva avantguarda més combativa, el paper de l’esquerra; sobre la important activitat desplegada per la CCR; la lluita contra la treva de cap d’any que van intentar imposar les diferents ales de la burocràcia sindical; la importància de la coordinadora que impulsen a París amb l’avantguarda de la vaga; l’organització dels piquets per a sostenir la paralització; el sorgiment del company Anasse Kazib –ferroviari i militant de la CCR- com a referent nacional de la vaga; les maniobres actuals de Macron i com les estan enfrontant; les perspectives de la extrême gauche (extrema esquerra) en el marc del sorgiment d’una nova ventrada de treballadores i treballadors amb un nova consciència foguejada al voltant d’aquests importants combats; entre moltes altres qüestions.

Llegeix aquí: (Entrevista a Daniela Cobet) “La coordinadora que impulsem visibilitza l’emergència de la base obrera que impedeix a les direccions baixar-se fàcilment d’aquesta vaga”

En segon lloc, presentem un dossier amb una sèrie d’articles de Juan Chingo, autor del llibre Gilets jaunes. Le soulèvement (Quand le trône a vacillé) [Armilles grogues. La rebel·lió (Quan el tron va trontollar)]. Aquests textos, publicats en diferents nombres de Ideas de Izquierda, van ser escrits al calor dels esdeveniments però sempre amb la mirada posada més enllà de la conjuntura. En ells es pot prendre dimensió del vibrant procés de lluita de classes que està travessant França en l’actualitat des dels seus primers embats.

Llegeix aquí: (Dossier) Lluita de classes a França: reforma o revolució?

En tercer lloc, publiquem subtitulat al castellà el debat entre tres referents de les lluites que travessen avui França poc després de complir-se un mes del moviment de vaga contra la reforma jubilatoria de Macron, en el programa Pas de Quartier (Sense quarter), conduït per la periodista Aude Lancelin. Aquí Anasse Kazib, dirigent ferroviari en vaga i militant de Révolution Permanent, Olivier Besancenot dirigent del Nou Partit Anticapitalista, i Eric Drouet, referent dels Armilles Grogues, van intercanviar idees per a pensar des de l’esquerra l’actual situació del país.

Mira-ho aquí: Com derrotar a Macron. Debat entre Olivier Besancenot, Anasse Kazib i Éric Drouet

En quart lloc, presentem el vídeo subtitulat d’una imperdible polèmica televisiva sobre la vaga que es va fer molt popular a França. La mateixa va enfrontar a Anasse Kazib, ferroviari i militant de la CCR, amb la consellera oficialista de la República en marcha (LREM), Fadila Mehal, i l’editorialista del programa Dominique de Montvallon. Enfront de la incomoditat d’aquests i la seva hostilitat de classe, Anasse contesta cadascun dels seus arguments fins a deixar en evidència que la consellera de LREM no entenia si més no la reforma de les jubilacions que estava defensant.

Mira-ho aquí: Quan els treballadors no tanquen la boca: polèmica a la TV francesa

En cinquè lloc, extractes en català del Gurvan Kristanadjaja aparegut en l’històric diari Libération de França aquest 13 de gener, sota el títol “De les assemblees a la TV, les noves cares de la mobilització” sobre el sorgiment de nous dirigents sorgits des de la base del moviment en l’actual procés de lluita.

Llegeix aquí:->Libération: “De les assemblees a la TV, les noves cares de la mobilització”

En sisè lloc, presentem el vídeo subtitulat al castellà del contrapunt de Anasse Kazib amb el secretari de la CGT francesa Philippe Martinez durant el festival de cap d’any dels vaguistes de RATP (transport metropolità de París). Els vaguistes van saludar el suport de Martinez, però també tenien un missatge que transmetre-li i Anasse va prendre la paraula per a això. I és que, si bé la CGT havia pres una posició en contra de la treva, havia deixat als vaguistes de la RATP i l’SNCF (ferroviaris) de debò en risc de quedar aïllats durant les vacances, en fer una crida recentment a una jornada de mobilització nacional per al 9 de gener.

Mira-ho aquí: Contrapunt entre Anasse Kazib i el secretari general de la CGT

Per últim, també publiquem la traducció al català de l’entrevista completa realitzada per Lynda Zerouk en la publicació Arrêt sud Images especialitzada en crítica dels mitjans de comunicació, on Anasse Kazib fa un repàs per la seva història personal i la seva militància, així com una crítica als mitjans francesos i explica la seva intervenció en ells i les intenses polèmiques que ve generant.

Llegeix aquí: (Entrevista Anasse Kazib) “Els espanta que expliqui fins a l’últim treballador que estem tots en el mateix infern capitalista”

Pots llegir a Contrapunto l’edició especial en castellà


Facebook Twitter
IV Escola d'Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

IV Escola d’Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Cimera de l'OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Cimera de l’OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l'agenda de l'imperialisme espanyol per la cimera de l'OTAN

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l’agenda de l’imperialisme espanyol per la cimera de l’OTAN

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

Tres motius per manifestar-se contra l'OTAN amb una política independent

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent