L’emèrit va arribar a Vigo per participar en les regates del IV Circuit Copa d’Espanya. Va arribar en un jet privat. El trajecte del viatge està calculat en uns 100.000 euros. De l’aeroport va ser traslladat a Sanxenxo en un tot terreny Volvo d’alta gamma. Com és costum en tot el que involucra als Borbons ningú fa gust de compte de qui corren aquestes despeses.

Tota la premsa ha acollit a l’emèrit amb els braços oberts, parlen de la seva il·lusió per tornar, de la seva vida com “expatriat”, del seu sofriment lluny de la família, etc. Un emblanquiment total del Borbó. Durant aquests 655 dies fora del país lluny ha estat de passar-ho malament. Acollit pels seus amics de la dictatura saudita d’Emirats àrabs com a mesura preventiva per escapar dels focus mentre era investigat per delictes de corrupció, Juan Carlos ha estat vivint en una mansió localitzada en una illa privada prop de la capital Abu Dhabi. L’allotjament, que costa 25.000 euros la nit, i en el qual disposa de cinc persones al seu servei, ja s’ha convertit en la seva residència oficial.

Mentre Juan Carlos estava en lloc segur a Abu Dhabi la Fiscalia Anticorrupció s’ha encarregat d’arxivar una de les recerques dels delictes de l’exmonarca. La fortuna de l’emèrit es va construir des dels anys 70 a base de comissions per la importació de petroli àrab, la participació en operacions de venda d’armament, etc. la més coneguda és la comissió de 80 milions d’euros per la construcció de l’AVE a la Meca per les 12 principals constructores espanyoles. La seva innocència era indemostrable, però a través de les diferents regulacions fiscals que va presentar (previ avís d’Anticorrupció), la prescripció dels delictes o mitjançant el recurs a la seva immunitat, tots han quedat arxivats.

De fet, en cap moment el pare de l’actual rei ha arribat a estar imputat ni cridat a declarar. Com afirmàvem en Esquerra Diari fa uns dies “La seva condició d’inviolable fins a l’abdicació s’ha estès de facto fins al final dels seus dies. Un privilegi real que ens recorda que la institució pilar del règim del 78 és una reminiscència feudal posada avui al servei dels capitalistes i l’imperialisme espanyol”.

Des que Juan Carlos sortís del país el 3 d’agost de 2020 la campanya de tots els mitjans de comunicació i dels partits del règim per restaurar la imatge de la Corona no ha descansat un sol dia. Juan Carlos visitarà el dilluns a Felip VI a Madrid. El Govern afirma que el monarca no serà acollit a La Zarzuela fins que no doni explicacions pels seus opacs negocis davant els espanyols. No és que el monàrquic PSOE s’hagi convertit en republicà precisament, de fet, tant el PSOE com la dreta i l’extrema dreta han fet front comú per evitar que es creés una comissió de recerca.

Les declaracions del PSOE i els tuits, més encesos, dels ministres de Podemos i PCE, ministres de Sa Majestat, no deixen de ser això, declaracions. Busquen, això sí, separar en tot el possible la figura del pare respecte a la del fill. Recorren la mateixa carrera de fons al costat de la dreta per netejar la imatge del exmonarca perquè torni a l’Estat espanyol definitivament. El País signava el dijous: “La idea, en tot cas, és que la primera visita del rei emèrit serveixi per normalitzar la seva presència a Espanya i donar pas a visites regulars fins que es produeixi el seu retorn definitiu”. Perquè d’això es tracta.

Aquest republicanisme de Podemos i PCE que deixa el qüestionament per a algun tuit o declaració i que limita les seves crítiques a les corrupteles i no a tota la institució, no pot passar del nivell de la xerrameca. És necessari reavivar la indignació antimonàrquica que aquest viatge i tota la impunitat real genera, per reimpulsar un gran moviment en tot l’Estat.

Només així podrem acabar amb la Corona, imposar un referèndum sobre la monarquia -reprenent l’exemple dels quals es van fer en 2018 en més de 30 universitats o dissabte passat en desenes de pobles i ciutats- i que sobre les ruïnes dels Borbons puguem obrir veritables processos constituents on pobles com el basc o català puguin decidir el seu dret d’autodeterminació i puguem realment decidir-lo tot.