A l’inici del torn de demà del 16 de març, en plena crisi del *coronavirus, la plantilla de la fàbrica de Mercedes a Vitòria-Gasteiz ha parat la línia la línia de producció. Amb 5.000 trabajador@s, l’empresa es negava a tancar i mantenia un focus de contagi en una de les ciutats més afectades.

Aquesta mesura de salut imposada pels treballadors s’ha multiplicat en fàbriques de l’automòbil i l’aeronàutica, les que concentren un major nombre de treballadors i tenen un important pes sindical.

Airbus, a Getafe, amb 11.000 treballadors, *IVECO a Barajas, amb 2.400 i quatre plantes de Renault, que agrupen 13.000 treballadors; se sumen a les fàbriques parades per la pròpia plantilla davant la cobdícia de la patronal que juga amb la salut de la classe treballadora en temps de *coronavirus.

Al llarg del dia i els dies següents aquesta xifra podria augmentar, multiplicant-se els sectors de treballadors que han d’imposar-li el tancament a les seves patronals sense escrúpols, que tracten de continuar guanyant diners posant als treballadors en risc.

Tal com ens explica Roberto Pastor, secretari general de la secció sindical CCOO a Mercedes-Benz Vitòria, no s’estaven complint les mesures de seguretat, ni la distància entre persones i la decisió de no tancar provenia de les oficines de la direcció, perfectament segures i aïllades, mentre els treballadors estaven apinyats en la planta. No obstant això, aquestes plantilles ens mostren com protegir-nos del *coronavirus davant la cobdícia de la patronal.

I és que al mateix temps que es generalitzen mesures repressives en nom de la quarantena, milions de persones continuen exposant-se a riscos innecessaris per a continuar produint. Però els treballadors d’aquestes fàbriques marquen el camí, així com van fer aquests dies anteriors, els treballadors d’altres fàbriques a Itàlia davant la inacció de la patronal.