×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

SEAT i Nissan preparen ERTEs que afectaran 10.000 treballadors directes

Totes dues marques del sector automobilístic preparen un ERTE per a dilluns que ve. Amb el suport de les direccions sindicals de CCOO i UGT, les empreses esperen agilitar aquest procés i enviar a milers de treballadors a l'atur.

Ivan Vela

diumenge 15 de març de 2020
Facebook Twitter

Foto: Planta de producció de Nissan a la Zona Franca, Barcelona

Aquest divendres les dues principals empreses automobilístiques amb producció a Catalunya, SEAT i la nipona Nissan, han comunicat que estan preparant Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTE) que afectarà de manera directa a 10.000 treballadors i a altres 40.000 d’ocupació indirectes.

La raó principal que posen les direccions empresarials és la falta de proveïment de les peces, en particular les que provenen de la Xina. Segons la direcció de Nissan actualment tenen peces fins al pròxim 13 d’abril, moment en què quedaran sense capacitat de producció.

Així ho van comunicar totes dues empreses després de reunir-se en el Consell de Relacions Laborals al costat dels sindicats i el departament de Treball de la Generalitat.

Tant les direccions sindicals de CCOO i UGT com la patronal estan exigint a Pedro Sánchez, tant públicament com per escrit, que s’agiliti el procés i els temps d’avaluació per part de l’autoritat laboral i execució per part de l’empresa dels ERTEs.

D’aquesta manera es comença a materialitzar el que era una notícia esperada, que les conseqüències de la crisi econòmica, que a penes a hores d’ara comença a albirar-se, producte del *coronavirus recauran novament a l’esquena de la classe treballadora i els sectors populars.

Si es donen els terminis que les direccions de SEAT i Nissan desitgen, a partir d’aquest dilluns més de 10.000 treballadors i treballadores es veuran en l’atur o amb reducció de la seva jornada laboral, ja que tots dos escenaris són possibles després de l’aplicació d’un ERTE.

A més de l’exigència d’agilitació d’aquest procés, des de la patronal i les direccions dels sindicats majoritaris es demana que les treballadores i treballadors afectats per aquest ERTE relacionat al *coronavirus puguin rebre la seva prestació de desocupació però sense consumir atur.

D’aquesta manera el govern agilitaria els processos de regulació d’ocupació per a les empreses a la vegada que deixa a aquestes exemptes de pagaments a la Seguretat Social en els pròxims 6 mesos.

El resultat de l’equació és clar; el cost per a les empreses és zero, ja que sota l’execució d’un ERTE no han de pagar indemnització als treballadors al no ser una extinció del contracte definitiu, mentre que per als treballadors el resultat és, a curt termini, la rebaixa salarial que suposa la desocupació o la reducció de la jornada laboral. A mitjà i llarg termini, més retallades en els serveis públics per a pagar aquesta factura.

Davant aquests moments el Govern i la patronal, amb la col·laboració de les direccions sindicals de CCOO i UGT, parlen hipòcritament d’ “unitat” i de “treballar junts”, però la veritat és que novament la crisi volen que la pagui la classe treballadora i els sectors populars amb els seus treballs precaris.

Mentrestant, els grans beneficis de les empreses que venien creixent a un ritme mig anual del 13% des de 2014, no es toquen. Els beneficis són privats, les pèrdues, de tots. Una fórmula clàssica que aquest govern “progressista”, per descomptat, no anava a modificar.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"