×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

ACCIONA, la cara oculta del conflicte de Nissan

Mentre la plantilla de Nissan segueix en vaga indefinida lluitant per un pla de futur per a la planta de Barcelona, els invisibles subcontractats d'Acciona en Nissan continuen en una situació de llimbs administratius sense percebre cap ingrés des de març.

Joe Molina

dijous 21 de maig de 2020
Facebook Twitter

Els treballadors i treballadores d’Acciona Services subcontractats en la planta de Nissan estan sofrint por partida doble la crisi laboral i econòmica que nos assota. Per un costat estan negociant amb l’empresa un ERTO que mai acaba de definir-se i per un altra banda estan sotmesos a la falta d’ingressos des del passat 15 de març.

Acciona va presentar un ERTO per causa major degut a la situació generada pel Covid-19. En aquest ERTO no entraven els treballadors que havien de començar a treballar a Nissan a partir del dia 4 de maig a Zona Franca, però la vaga iniciada aquest mateix dia a la planta de Montcada de Nissan va obligar pocs dies després a paralitzar Zona Franca també i ara Acciona pretén incloure dins de l’ERTO també a aquests, encara que les circumstàncies siguin diferents i així sigui l’Estat qui es faci càrrec dels seus salaris.

Acciona, segons un membre del comitè d’empresa, se centra en solucionar temes de protocol i es desentén de moment de qualsevol mena d’acord econòmic, sense tenir en compte la quantitat de temps que porten sense cobrar.

Et pot interessar: ERTO per a 22.000 treballadors d’Acciona: “s’estan aprofitant de la situació”

Acciona Ofereix algun percentatge mínim de complement salarial sempre condicionat al fet que el mes de juliol es paralitzi alguna de les línies de Nissan i únicament durant aquest mes. Es tractaria d’un insuficient 2,5% en cas que pararan dues línies de fabricació i un 5% en cas de parar una línia i com s’ha dit únicament el mes de juliol. I continuen sense assumir que l’ERTO no afecti a les pagues i les vacances.

Els treballadors denuncien que la iniciativa de realitzar entrevistes a partir de la setmana que ve con l’objectiu de futures recol·locacions no deixa de ser una cortina de fum, a causa de la situació de tots els centres de treball. El seu únic objectiu es guanyar temps i anar minant l’ànim dels treballadors.

El comitè d’empresa d’Acciona tenia convocada una vaga des de l’11 al 29 de maig, vaga que ha estat desconvocada amb l’argument de desbloquejar negociacions, però ni així i tot l’empresa té la més mínima intenció de cedir ni aportar res interessant davant la difícil situació de molts treballadors que per un altra banda ja estan precaritzats.

Davant tal situació, des del comitè d’empresa lamenten profundament tal situació i denuncien la nul·la de voluntat d’aquesta direcció de negociar cap mena de millora en un moment tan difícil per a la plantilla, no oferint cap proposta a l’altura que els treballadors/as d’Acciona mereixen.

Per tant aquest dimarts 19 de maig s’ha tancat el període de consultes SENSE ACORD i a partir d’ara es preparen per a organitzar un calendari de mobilitzacions i protestes.

Mentre el sistema capitalista fomenta el nefast sistema de contractació: primer ETTs, més tard la proliferació de plataformes multi-serveis a través de contractes i subcontractes, assumit totalment per les centrals sindicals majoritàries, ve augmentar els seus volums de negoci a costa de precaritzar la feina. La desigualtat de les condicions de treball augmenta, així com els aturats permanents, els treballadors/as veuen com el seu poder adquisitiu disminueix i carreguen sobre la seva esquena tot el pes de crisi passades, presents i futures. Acumular guanys i socialitzar pèrdues.

Els governs de les “democràcies” capitalistes, sense importar el seu signe, només es preocupen d’assegurar i protegir les finances dels seus preferits, els empresaris al servei del capital, mentre deixa a l’estacada com estem podent veure en aquests moments marcats por la crisi del Covid-19 a la classe treballadora, veritables motores de l’economia, por el tant no nos queda una altra opció que organitzar-nos i plantar-li cara al sistema.

Acciona, reacciona


Facebook Twitter

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

Així expulsen les PAU i les notes de tall d'FP a milers de joves de l'educació

Així expulsen les PAU i les notes de tall d’FP a milers de joves de l’educació

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”