Publicat per primera vegada el 21 de febrer de 1848 i escrit per Karl Marx i Friederich Engels.

El punt de partida del Manifest Comunista és que “ la història de la humanitat -fins a l’actualitat- és la història de la lluita de classes ”. Aquest és el seu motor.

Què volien dir amb això?

En l’Antiguitat la societat es dividia entre lliures i esclaus, patricis i plebeus. En el feudalisme entre senyors i serfs, o entre mestres i oficials. Hi ha opressors i oprimits. Les castes i les classes socials s’enfronten i es crea un nou sistema o acaben decaient.

La clau central del Manifest Comunista és que en el Capitalisme, la classe treballadora no és solament una classe explotada i miserable, sinó sobretot és el subjecte transformador de la societat.

Això es deu a les pròpies condicions d’existència que tenen qui treballen, i perquè té un lloc privilegiat en la producció i en la circulació de tot el que ens envolta.

Hi ha quelcom al nostre voltant que no sigui produït per treballadors?

Poden controlar o frenar la producció però també podrien potenciar-la a favor de milions de persones socialitzant els enormes beneficis de la ciència i la tecnologia.

Té les condicions necessàries per revolucionar la societat sobre altres bases. Sense explotació i sense opressió.

Per als autors comunistes, si els capitalistes s’organitzen a nivell nacional i internacional, la classe treballadora també ha de fer-ho amb les seves pròpies organitzacions polítiques.

Marx i Engels pensaven que capitalisme no pot reformar-se ni "ser més humà". Aquesta és una visió idealista. El que cal fer és transformar-lo d’arrel.

Què és la lluita de classes?

Perquè serveix l’Estat?

Què és el Comunisme?

Mira les respostes en aquest vídeo: