×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

Les xifres de la repressió a l'intent de saltar la tanca ascendeixen a 37 morts i més de 150 ferits. Sánchez felicita l'actuació policial marroquina i espanyola. Unidas Podemos guarda un silenci còmplice.

EsquerraDiari.cat

dissabte 25 de juny de 2022
Facebook Twitter

S’eleven a 37 els migrants morts en l’intent de saltar la tanca de Melilla produït aquest divendres. Més de 150 han resultat ferits de gravetat en una operació conjunta entre la gendarmeria marroquina i la policia espanyola.

El govern del PSOE i Unidas Podemos felicita l’actuació policial espanyola i marroquina

El president del govern espanyol ha agraït des de Brussel·les "l’extraordinària cooperació" amb el Marroc davant aquest fet. Ha felicitat l’actuació de la policia del règim de Mohamed VI ressaltant que "La gendarmeria marroquina s’ha obstinat a fons en tractar d’evitar aquest assalt violent, ben organitzat, ben perpetrat i ben resolt per part dels dos cossos de seguretat".

El seu soci de govern d’Unidas Podemos manté un total silenci davant els esdeveniments. Un suport passiu a la política migratòria de l’Executiu que no sorprèn. Al maig de 2021, davant l’encreuament de la frontera de centenars de joves migrants a Ceuta, el secretari general del PCE va justificar l’enviament de l’Exèrcit per tractar-se d’un atac a la "sobirania nacional" espanyola.

Un autèntic crim responsabilitat de l’imperialisme espanyol, que és producte del restabliment dels acords entre el govern del PSOE i Unidas Podemos i el règim de Mohamed VI perquè aquest actuï de guardià de la frontera sud de la UE al cost que sigui, mentre que l’Estat espanyol reconeix la seva ocupació il·legal del Sàhara Occidental.

En la crisi de Ceuta de fa un any el discurs contra el Marroc per deixar passar la frontera als seus ciutadans va ser replicat des de l’extrema dreta de Vox fins als portaveus d’Unidas Podemos. Tots ells van encoratjar que es restablís aquesta col·laboració que implica una violació sistemàtica dels Drets Humans, en prohibir-se a ciutadans del Marroc i altres nacionalitats sortir del territori. Les conseqüències d’aquests acords les veiem avui en forma de 18 morts i desenes de ferits greus.

Un intent de salt repel·lit a sang i foc

Segons diverses fonts, milers de persones van intentar ahir saltar la tanca que separa Marroc de Melilla. Una gran part provenien de Txad, Níger, Sudan i Sudan del Sud, i serien potencials sol·licitants d’asil segons l’ACNUR.

Molts d’ells han acabat aixafats per una allau en un desnivell prop de la Tanca. La secció Nador de l’Associació Marroquina de Drets Humans publicava en xarxes socials un vídeo que mostra una multitud de persones, unes sobre altres, algunes ferides, i envoltades per la policia marroquina.

“L’intent, segons diferents fonts, ha estat marcat per una gran violència policial, sobretot en el costat marroquí, on s’han produït autèntiques batalles campals en les muntanyes pròximes a Melilla en els dies previs, i també prop del perímetre fronterer el matí d’aquest divendres”, informava ahir el diari Público.

També va haver-hi una important repressió policial del costat espanyol, amb el saldo d’almenys 57 migrants ferits, dos dels quals han requerit hospitalització. Les forces repressives espanyoles i marroquines van realitzar una operació conjunta, amb gasos lacrimògens i càrregues contra la multitud d’un costat i altre de les tanques.

Des de l’organització IRDIA també van denunciar la presència de carros militars del costat del territori espanyol. “Així mateix s’ha presenciat en la zona del clos dues unitats de l’exèrcit. Recordem que l’exèrcit no té competències per intervenir davant un salt a la tanca. No es pot normalitzar la presència de l’exèrcit en aquesta mena d’operatius”, expressaven en Twitter.

També van denunciar l’ús de material antiavalots davant l’entrada de persones migrants a través de la tanca de Melilla.

Aquesta és la resposta que l’Estat espanyol, juntament amb el seu aliat Marroc, donen a les persones que volen migrar cap a Europa a través de la frontera sud, escapant de conflictes, fam i misèria.

En la pròxima cimera de l’OTAN, el govern espanyol portarà la proposta d’incloure les migracions com a “amenaces híbrides” per poder justificar majors operatius militars en zones frontereres. Les polítiques frontereres del govern “més progressista de la història” no tenen res a envejar a les polítiques de les dretes més ràncies.


Facebook Twitter
Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l'amnistia total de totes les lluitadores

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l’amnistia total de totes les lluitadores

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim