×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

València, Barcelona, Madrid... les acampades en solidaritat amb Palestina arriben a l’Estat espanyol

L'espurna va saltar des dels Estats Units, des de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA) i Columbia. Les protestes i acampades en solidaritat amb Palestina van creuar l'Atlàntic i han arribat a Europa... i a l'Estat espanyol. Aquest dilluns a les 18:00 h a Barcelona i demà a Madrid s'han anunciat acampades d'estudiants.

EsquerraDiari.cat

dilluns 6 de maig
Facebook Twitter

Novament, el moviment estudiantil, com en tantes altres ocasions, torna a encendre la flama de solidaritat amb el poble palestí i a denunciar, sense embuts, els seus governs. Aquests governs còmplices de l’Estat sionista d’Israel, que després de més de 70 anys d’ocupació del territori palestí, des de l’octubre passat va iniciar un autèntic genocidi a Gaza.

La indignació, que es va començar en forma de manifestacions massives arreu del món des del mateix octubre, i d’actes de solidaritat reprimits en molts punts del planeta, com és el cas de França, Alemanya o el Regne Unit. Però ni l’avanç del genocidi per part d’Israel, ni la repressió dels governs imperialistes còmplices, van apagar la flama, més aviat li van donar més potència.

Aquestes manifestacions van donar pas setmanes enrere a una acampada improvisada a la UCLA i a la de Columbia, als Estats Units, que fa menys d’una setmana van ser desallotjades amb una brutal repressió i més de 200 detinguts, que sumen 2.000 a tot el país.

Una acció, la de les acampades, que en els darrers dies ha creuat l’oceà per arribar a Europa, amb intents d’acampades a París, campus de la Gran Bretanya o Alemanya. També sembla que estan arribant a l’Estat espanyol.

València va ser la primera universitat que va presenciar aquest acte de solidaritat, un acte impulsat pels col·lectius BDS País Valencià i Estudiants per Palestina, i que, a més, ha comptat amb el suport i suport exterior, amb moltes persones que s’han acostat a donar materials i aliments.

Aquest dilluns 6 de maig s’inicia l’acampada a Barcelona, i demà a Madrid.

Pel que fa a l’acció convocada a Barcelona, va sorgir de la UB Raval, impulsada pel Comitè Estudiantil en Solidaritat amb el Poble Palestí, una de les associacions que, juntament amb Universitats amb Palestina i Xarxa Universitària x Palestina, promouen aquesta acció de solidaritat.

En declaracions a diferents mitjans, Pablo Castilla, membre del Comitè Estudiantil en Solidaritat amb el Poble Palestí i de Contracorrent, va assenyalar que "Exigim que la universitat trenqui tot tipus de relacions amb Israel i les empreses que fan negoci allà".

I és que no són pocs els llaços de negoci que manté la Universitat de Barcelona amb Israel i amb empreses que operen amb l’Estat sionista; Abengoa, Carrefour, Siemens, AXA, HP, Telefónica i Banco Santander.

L’acampada pretén coincidir amb el claustre extraordinari a la UB del proper dimecres 8 de maig, on es discutirà el cessament de tota relació amb Israel per part de la universitat. Però com assenyala en Pablo, "la intenció és resistir el màxim temps possible".

Perquè, més enllà de la decisió que es pugui prendre al claustre, existeix la solidaritat amb la repressió d’aquest moviment que s’està donant en altres parts del món, com als Estats Units recentment, i la necessitat de denunciar els governs imperialistes, com el de l’Estat espanyol, per la seva complicitat amb el genocidi a Palestina.

"És un crit per seguir. Considerem que, des de la joventut, en un moment en què els nostres governs estan sent còmplices d’un genocidi a Gaza contra el poble palestí, hem de mobilitzar-nos".

I això és el que estan fent, a més de València, avui Barcelona i demà Madrid. Són moltes les universitats que estan veient de coordinar-se per fer el moviment de suport i solidaritat amb el poble palestí el més extens possible.

De fet, divendres passat, estudiants i professors de diverses universitats espanyoles ja van acordar coordinar activitats, com les acampades als campus, com la de València. En aquesta reunió van participar representants d’Estudiants per Palestina, de la Universitat de València; el Comitè estudiantil de suport al poble palestí de la Universitat de Barcelona; el Bloc interuniversitari per Palestina de la Universitat Complutense; l’Assemblea d’Estudiants per Palestina, de la Universitat de Girona; o el Col·lectiu d’estudiants de la Universitat de Saragossa. També van estar presents col·lectius de la Universitat de Sevilla, de la de Granada i de Galícia.

Tampoc Euskal Herria es queda al marge, el sindicat estudiantil Ikasle Abertzaleak ha convocat per aquest dilluns i dimarts acampades a favor de Palestina als campus de la Universitat del País Basc (UPV) de Gipuzkoa, Bizkaia i Àlaba, així com a la Universitat Pública de Navarra, a Pamplona. Amb aquesta iniciativa, a la qual s’afegeixen Ernai i el sindicat LAB, s’adhereixen al moviment internacional #StudentForGaza.

L’espurna ha arribat, i el moviment estudiantil i la joventut s’han posat al capdavant per fer d’aquesta guspira una gran flama de solidaritat i suport al poble palestí a tot l’Estat espanyol.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï