Aquest dilluns ha començat la vaga indefinida dels amarradors del Port de Barcelona, convocada per CGT, USTP, OTEP, CCOO i UGT, i exigint una millora en la seguretat, l’augment de la contractació i en defensa dels seus drets laborals.

Els treballadors s’han concentrat a les sis del matí davant les portes de l’antiga Cemesa, que després de la fusió amb Mooring s’ha acabat convertint en Amarres de Barcelona. Precisament la situació actual ve d’ençà la fusió de les dues companyies, tal i com explica Dani Català, portaveu de CGT Mar i Ports, en dir que "en els últims temps la nostra situació és de precarietat. La guerra comercial salvatge entre les dues empreses va reventar els preus de l’amarratge a Barcelona".

A més, la fusió d’ambdues empreses va mermar les plantilles a nivell de "formació, inversió en seguretat, salaris congelats, sense revisions ni pujades de l’IPC".

Davant això, les demandes de la plantilla per les quals han convocat la vaga són "l’augment de la contactació de personal mínim a divuit treballadors durant tot l’any i tot el dia, així com que els treballadors que entrin nous tinguin la mateixa escala salarial". En aquest cas, Català afegia que "l’empresa va fer-nos una oferta econòmica que era millor, però ens va dir que ens oblidéssim al que venen darrera. I això no ho veiem bé".

Durant la jornada d’avui, la Guàrdia Civil i la policia portuària han intentat impedir i desmontar el piquet al port a cop d’intimidació i cops de porra. Tota una dotació de la Guàrdia Civil ha acudit amb l’equipament d’antiavalots per a reprimir als treballadors, acoquinant-los per a retrocedir i aturar la vaga.

Tot i això, els vaguistes no s’han fet enrera i han aconseguit fer parar alguns camions i que els vaixells entressin amb hores de retard. Català, definia la primera jornada de vaga en dir que "els vaixells s’han amarrat amb molta demora. No han pogut arribar a l’hora prevista. L’empresa ha tingut problemes logístics".

Més tard, també han anat a l’edifici del World Trade Center, on hi havia la ministra ministra de Transports i Mobilitat, per a escridassar-la i denunciar la situació laboral que pateixen.

No obstant, els treballadors han denunciat uns serveis mínims "totalment abusius". En aquest sentit, el portaveu de la CGT explicava que "hi ha hagut vulneració del dret a vaga. Han imposat 14 efectius, quelcom totalment desmesurat. El plec de la llicençia d’amarre diu que han de ser 11". A més, els treballadors que han hagut de fer serveis mínims ho han fet en unes condicions "precaries i sense comptar amb els mitjans necessaris per treballar amb seguretat".

Per altra banda, Dani Català ha denunciat també que durant la jornada d’avui també "s’ha vulnerat el dret a l’informació. Els mitjans no han pogut cobrir in situ en els llocs on s’ha fet les protestes. La policia portuària ho ha impedit".

Tot i així. Tot i la repressió i les reiterades vulneracions, els vaguistes han decidit seguir endavant amb la vaga fins a aconseguir les seves demandes i per demà s’espera una nova jornada intensa de lluita al Port de Barcelona.