×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’Estat espanyol viu les manifestacions del 8M més multitudinàries del món

Centenars de milers de dones treballadores, joves, immigrants i estudiants, han omplert els carrers de les principals ciutats de l'Estat espanyol, convertint aquestes manifestacions en les més massives d'un 8 de març.

EsquerraDiari.cat

dissabte 9 de març de 2019
Facebook Twitter

Arriben les 23:59h, finalitza la jornada de vaga del 8 de març. Ara bé, les repercussions de la força que avui ha mostrat el moviment de dones en l’Estat espanyol segur que tindran el seu ressò en els pròxims dies i setmanes.

Més de mig milió de dones treballadores, immigrants, joves i estudiants han sortit des de primera hora del matí als carrers. Amb nombrosos piquets en tot l’Estat s’ha donat la benvinguda a aquesta jornada de lluita, que ja des dels seus primers minuts deixava clar que no anava a ser un 8M normal.

Però el plat fort va arribar a la tarda, quan estaven convocades les manifestacions en les principals ciutats. Les xifres oficials parlen de 375.000 manifestants a Madrid, 200.000 a Barcelona, 50.000 a Bilbao i Sevilla. Números que una vegada vistes les imatges que han deixat les manifestacions, semblen més aviat curts.

No obstant això, més enllà del característic ball de xifres d’aquests actes, la certesa és que el moviment de dones ha sortit al carrer més del doble i el triple que l’any anterior, fent d’aquestes jornades les més massives que es recorden en un 8 de març.

Serveixi d’exemple que a Madrid l’any passat la Delegació del Govern (l’organisme que ha xifrat en 375.000 l’assistència d’avui), va tancar en 170.000 el nombre de participants en la manifestació en 2018. És a dir, més del doble aquest 2019.

La marxa a Madrid va començar a les 19 hores a Atocha (plaça de l’Emperador Carles V), però les principals arterías per on havia de transcórrer la manifestació ja estaven prèviament repletes de dones, des del passeig del Prat fins a la Gran Via.

Des de primera hora es podia preveure una jornada de mobilització massiva als carrers madrilenys.

No s’ha quedat enrere Barcelona, que des del matí la gran manifestació estudiantil ha reunit milers de joves des de Plaza Universidad fins a Plaza Sant Jaume. A la tarda la capçalera ha tingut en els primers instants de la manifestació problemes per a avançar per la multitud que s’acumulava.

La marxa ha tingut com a lema "Parem per a canviar-ho tot. Ni un pas enrere" i va començar sobre les 18.15 hores en la plaça Espanya. Va recórrer Gran Via i el passeig de Gràcia. Ha estat en plaça Catalunya on s’ha dut a terme la lectura d’un manifest de tancament.

Al llarg del recorregut s’han pogut escoltar càntics contra la violència masclista, contra la desigualtat salarial, contra els feminicidis i contra el racisme.

Aquest 8 de març a Barcelona ha comptat amb la revolucionària feminista argentina Andrea D’Atri a la capçalera. La fundadora de Pa i Roses participava en la manifestació just després de la seva gira europea en la qual ha visitat l’Estat espanyol, França, Itàlia i Alemanya.

Finalment Andrea D’Atri prenia la paraula en l’acte de tancament del festeig de l’agrupació Pa i Roses, que al costat de les Les Kellys, treballadores de Panrico, Telefónica, treballadores precàries, joves i estudiants, han participat en la manifestació amb un bloc que ha aixecat la bandera de la unitat obrera i estudiantil per a batallar contra la precarietat i l’explotació.

I la terra va tremolar també a Zaragoza, Sevilla, Bilbo...

Zaragoza ha estat una de les ciutats que ha seguit el camí de Madrid i Barcelona. Segons la Comissió 8M - Aragó, la participació ha estat de 200.000 persones.

També a la capital d’Andalusia hi ha hagut una mobilització massiva. A la riba del Guadalquivir, un altre riu de gent discorria fins a ben entrada la nit.

Bilbo ha estat de les ciutats més actives, i des de primera hora del matí ha registrat diversos piquets i talls de carretera. Mancant confirmació oficial, la manifestació de la tarda també ha estat, com en la resta de ciutats, massiva.

L’èxit rotund d’aquesta jornada de vaga feminista, que ha fet del 8M del 2019 una cosa històrica, demostra que el moviment de dones està més viu que mai i que cada vegada suma a més i més dones.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah